X
Lillesibulad nüüd kauplustes!
Loe Veel

Vanaema traditsioonilised hapukurgid

Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video

Ära lase sääskedel oma suveõhtuid rikkuda!

Sel nädalal teatas putukateadlane Urmas Tartes, et alanud on hea sääseaasta. Hea sääskedele või hea meile, see sõltub juba meist endist – kuidas me sääskedega kohaneme, kus me viibime ja kuidas nende saabumiseks valmis oleme. Maarahva Pood annab kolm soovitust, kuidas oma suvi sääse- ja parmuvabaks muuta.

Sügiseste aiatööde ABC – valmista oma aed talveks ette

Sügisel vajab aed erilist hoolt, et valmistuda talveks ja tagada kevadel tugev ning terve kasv. Enne esimeste öökülmade saabumist on oluline teha mitmeid aiatöid, mis aitavad säilitada mulla ja taimede tervist, samuti pikendada viljade säilivusaega. 

Pole vahet, kas hoolitsed ilu-, köögiviljataimede või viljapuude eest. See kontrollnimekiri juhendab sind samm-sammult läbi oluliste sügiseste aiatööde, mis tagavad aia eduka talvitumise ja valmisoleku uueks hooajaks. 

Alustame juba septembris, kui ilm on veel soe ning lõpetame vahetult enne talve saabumist.

Septembri algus-keskpaik (kuni 16 kraadi ja enam)

Sügisene muru väetamine

Muru tuleks väetada enne, kui temperatuurid langevad, et juured saaksid vajalikud toitained kätte. Väetamine hilissügisel muudab muru talvekindlaks ning takistab seente vohamist ja kolletumist. Muruväetise saad tellida siit.

Sügisviljade säilitamine (marjad, köögiviljad, viljad)

Korja ja säilita sügisesed viljad, nagu marjad, õunad, ploomid ning valmista moose, mahla ja hoidiseid. Kõik hoidistamiseks leiad siit.

Õunte töötlemine (mahlaks ja säilitamiseks)

Septembri keskpaik on parim aeg õunte töötlemiseks kas mahlaks või säilitamiseks. Mugav Burgon & Ball õunakorjaja võimaldab puuvilju korjata kõrgelt, hoides samal ajal mõlemad jalad kindlalt maas. Puuviljakorjaja sobib ideaalselt õunte, pirnide, ploomide, küdooniate jaoks – kõigi suuremate viljade jaoks, mis kasvavad kõrgel. Teleskoopvarrega õunakorjaja võimaldab korjata mahakukkunud õunu ilma kummardamata.

Meie mahla tegemise kategooriast leiad tööriistad ja vahendid isetehtud mahla valmistamiseks: mahlapressid, -aurutajad, mahla säilituskotid ja säilituskoti karbid, lehtrid, puuviljapurustajad, marlikangad jpm.

Koduveini tegemine

Mugavaim ja naturaalseim viis veini teha on värskelt pressitud õunamahlast. Peale selle on hea käiku lasta ka viilutatud- või kuivatatud õunu ning seisma jäänud õunamoos. Küll aga valmib suurepärane vein ka mahlapressi jäägist – viljalihast ehk õunasodist.

Siit leiad retsepti koduse õunaveini tegemiseks.

Hekitaimede istutamine

Hekitaimede istutamine toimub enne, kui muld külmub. Septembri algus ja keskpaik on selleks ideaalne aeg, sest temperatuurid on veel soojad.

Maarahva Poes on käimas ka taimede lõpumüük -40%. Vaata kõiki taimi siit.

Sibullillede istutamine

Käes on viimane aeg soetada kevadisi sibullilli ehk kevadsibulaid, kuna oktoobri lõpuni on võimalus pista mulda tulpe, hüatsinte, krookuseid, nartsisse ning muid imelisi sibulaid. Veel leiad valikust ka haruldamaid lillesibulaid.

Mugavaks ja lihtsamaks istutamiseks võid kasutada pika varrega lillesibula istutajat.

Loe lisaks, kuidas planeerida 2025. aastaks kevadist lillepeenart.

Sügistaimede istutamine

Septembris on hea aeg istutada sügislilli ja uusi püsikuid, sest pinnas on veel soe ja nii saavad nad hästi juurduda.Kanarbik on igihaljas, vastupidav ja dekoratiivne mitmeaastane taim. See sobib hästi sügis-talvisel ajal aiavaaside, rõdukastide ja kalmistute haljastamiseks. Kanarbik Skyline on hallikasroheliste, tumeroheliste ja laimiroheliste lehtedega kanrbik õitseb tagasihoidlikult, õie värvus roosakas-valge. Kanarbik Twin Girls on püstiste võrsetega sort. Potis kaks värvi – valge ja punane/roosa.

Kanarbiku parim kasvukoht on päikeseline või poolvarjuline, happelises turbamullas. Kõige sobivam muld on männimetsa muld või spetsiaalne okaspuudele ja rododendronite muld. Peenrasse istutatud taimi on soovitatav multšida, see tagab happelise keskkonna säilimise, hoiab niiskust.

Septembri lõpp – oktoobri algus

Viljapuude ja marjapõõsaste pügamine

Kui viljakoristus on lõppenud, on õige aeg viljapuid ja marjapõõsaid tagasi lõigata.

Köögiviljapeenarde ettevalmistamine talveks

Eemalda kõik suvised köögiviljad ja lisa peenardesse komposti või sõnnikut, et mulda rikastada.

Lindude söögimaja paigaldamine ja toidu valmistamine

Septembri lõpus või oktoobri alguses saad hakata valmistuma lindude toitmiseks talvel, paigaldades söögimajad ja valmistades seemnesegusid. Kui sa varasemalt pole linde toitnud, siis alustuseks vajaksid linnu söögimaja. Meie valikus on erineva disainiga söögimajasid – vaata lähemalt siit.

Oktoobri keskpaik – enne öökülmasid

Rooside hooldus ja pügamine

Roosid tuleks tagasi lõigata oktoobris enne esimesi öökülmasid, jättes 20-40 cm kõrgused võrsed ning kasutades selleks spetsiaalseid aiakääre. Kata nende juured talvekatte, kuuseokste või muldamisega. Muldamiseks sobib nii tavaline aiamuld kui sõelutud kompostimuld.

Loe rooside talvitumisest lähemalt siit.

Lehtede riisumine ja kompostimine

Kui lehed hakkavad puult langema, riisu need kokku ja kpane komposti. See hoiab muru tervena ja annab kompostile vajalikke materjale. Mugavaks riisumiseks ning selja mittte kormamiseks võid kasutada pika varrega lehereha.

Uue multšikihi lisamine peenardele

Vahetult enne talve tuleks lisada peenardele ja taimede ümber värske multšikiht, et kaitsta juurestikku külma eest ja hoida mulda niiskena.

Puhasta ja hoolda aiatehnikad

Aiatööriistad tuleks puhastada ja ladustada, kui suuremad aiatööd on tehtud.

Tühjenda ja puhasta kastmissüsteemid

Tühjenda aiavoolikud ja kastmissüsteemid enne öökülmasid, et need ei külmuks ega kahjustuks.

Kasvuhoone ettevalmistamine talveks

Enne külma saabumist puhasta kasvuhoone, eemalda surnud taimed ja kontrolli ventilatsiooni ning kütet, et kasvuhoone oleks talveks valmi.

Pese ka kasvuhoone klaasid ja puhasta pinnad. Pesemiseks soovitame proovida rohelist seepi, mis on tõhus ja looduslik lahendus ning mida on lihtne kasutada.

Taimede kaitsmine külma eest

Kui öökülmad on lähedal, kata külmaõrnad taimed katteloori või külmakaitsekangaga.

Selles järjekorras tegevusi planeerides saad tagada, et kõik olulised aiatööd saavad õigeaegselt tehtud ning aed on hästi ette valmistatud talveks ja järgmiseks kevadeks.

Helista