X
Alates 50€ tellimusega kaasa kingitus!
Loe Veel

Algaja aiatark: Kuidas kasvatada idusid?

Mäletan juba lapsepõlvest, kuidas aeg-ajalt kodukööki üks huvitav idudega torn tekkis ning mõne päeva möödudes ema püreesupile või võileivale värskeid idandeid peale raputas. 

Seente kasvatamine kodustes tingimustes

Kuidas kriisi ajal oma pere ise varustada?

Kuidas tagada suveks saagikas kurgipeenar?

Olenemata varasemast kogemusest või kogenematusest kurgi kasvatamises, oled õiges kohas. Räägime lühidalt, kuidas kurke eristatakse ning mida saad arvesse võtta kurgiseemne valimisel.

Lisaks vaatame üle, kuivõrd lihtsalt saad ise kurgiseemet pisitaimeks kasvatada ning kindlustada endale rikkalik kurgisaak. Kurgi kasvatamine seemnest on üks lihtsamaid protsesse ja sellest saab palju rõõmu tunda.
Alustame!

Mis eristab erinevaid kurgisorte?

Kurgisordid jagunevad viljumistüübi alusel kolmeks:

  • valdavalt emasõitega,
  • segaõitsemisega,
  • ainult emasõitega ehk iseviljuvad.

Iseviljuvate sortide eelis on see, et nad ei vaja tolmlemiseks ja viljade tekkimiseks putukate abi ja võivad olla kogu kasvuperioodi katteloori all.
Maarahva Poes kuulub enamus kurke iseviljuvate klassi.

Kurke saab määrata ka vilja pikkuse järgi:

  • lühiviljalised (5 – 13 cm),
  • poolpikad (13 – 20 cm),
  • pikaviljalised (üle 20 cm).

Eelmainitud kategooriatesse mahub lai valik erinevaid aretatud kurke. Eri tüüpi kurkidel on omad eelised töötlemiseks, olgu selleks hapendamine, marineerimine, konserveerimine või soolamine.

Seega on parim viis leida endale meelepäraseim taim erisuguste kurkide eri vormis maitsmine või siis sõpradelt, tuttavatelt soovituste küsimine. Enamikel kasvatajatel on tekkinud omad lemmikud.

Millist kurgiseemet valida?

Alljärgnevad on mõned tunnustatud kurgisordid, mida soovitame.

Dirigent“, „Adam“ ja „Alex on ideaalsed sordid avamaal kasvatamiseks ja konserveerimiseks. Kuna neil on õhuke ning sile koor, sobivad need hästi ka marineerimiseks.
„Puccini“ on klassikaline seemneteta avamaakurk, mis sobib hapendamiseks.
„Tessa“ on mõruainevaba poolpikk avamaakurk sobideks värskelt viilutamiseks ja salatiteks.
Saladin on klassikaline pikk kasvuhoone kurk, mis on vastupidav mitmetele haigustele.

Siin võid tutvuda ka muude valikus olevate kurkidega.

Kurkide ettekasvatamine kevadel

Lühikest eesti suve arvesse võttes, on parim viis tagada hea saak nii kasvuhoone- kui ka avamaakurgi puhul taime siseruumides ette kasvatamisega. Sellega võid alustada juba 3 – 6 nädalat enne õue istutamist, milleks on mai lõpp või juuni algus.
Kurke võid ette kasvatada kohas, kus on piisavalt soe ja valge, olgu selleks aknalaud või küttega kasvuhoone. Külva seemned umbes 6 cm läbimõõduga istutuskassettidesse või pottidesse. Kassetid, potid ja mullad on kõikides Maarahva Poodides olemas. Aseta seemned 2 – 4 cm sügavusele mulda, pärast mida võid oodata seemnete idanemist 5 – 7 päeva.

Kasvukoha ööpäeva temperatuur peab jääma 16 ja 25 kraadi vahele, kuna taimejuured armastavad sooja mulda. Nii saab taim fosforit mullast kätte ning ei kolletu. Vastupidiselt tomatile ja paprikale, kasvab kurk ruttu. Ideaalne ettekasvatuse aeg on 2 nädalat, pärast mida on taimedel 1-2 pärislehte.

väike kurgitaim

Kurgitaimede ümberistutamine peenrale

Tagades saagikas tulemus, oleks avamaale istutamisel hea järgida paari olulist nõuannet:

  1. Kurgipeenar tuleks rajada kohale, mille pinnal kasvanud eelneval aastal sarnaseid kõrvitsalisi (kurk, kõrvits, arbuus, melon).
  2. Istuta taimed mulda kuni idulehtedeni, et aidata kaasa külgjuurte tekkele.
  3. Istuta taimed teine-teisest 30 cm kauguste vahedega.
  4. Lisaks kastmisele küllasta peenart ka komposti või turbaga.
  5. Pärast istutamist aseta katteloor peale. Nagu eelpool mainitud, võid iseviljuvatel taimedel terve kasvuaja vältel katteloori peal hoida.
  6. Kurk eelistab mitte happelist mulla pH vahemikus 6,5–7,5. Kui vähegi võimalik, mõõda oma mulla pH taset.

Kindlasti jagame peatselt nippe ka kurkide edasise kasvatamise osas. Küll aga võid vahepeal lugeda näpunäiteid tomatitaimede hoolitsemise ja ettekasvatamise kohta.

Helista