X
Kas tunned juba kevade lõhna?
Loe Veel

Algaja aiatark: Kuidas kasvatada idusid?

Mäletan juba lapsepõlvest, kuidas aeg-ajalt kodukööki üks huvitav idudega torn tekkis ning mõne päeva möödudes ema püreesupile või võileivale värskeid idandeid peale raputas. 

Seente kasvatamine kodustes tingimustes

Kuidas tagada suveks saagikas kurgipeenar?

Kuidas valida õige kurgisort? Aastate jooksul kogunenud nipid kurkide ettekasvatamiseks ja õige sordi valimiseks.

Kuidas kriisi ajal oma pere ise varustada?

Praegu leviv COVID-19 paneb meid kõiki proovile. Et mitte nakatuda ja viirust levitada, soovitatakse mitte käia rahvarohketes kohtades, kontsertidel, teatrites, isegi kauplustes. Käte pesemisest me isegi ei räägi, see peaks olema elementaarne ka epideemia väliselt. Me keegi ei tea, kui kaua selline olukord kestab aga kõik inimesed võiksid olla sellisteks kriisideks valmis ka tulevikus.

Maarahvas on teadupärast väga leidlik ning jagame teiega mõtteid, mis võiksid aidata sellel keerulisel perioodil end mugavalt ja turvaliselt tunda.

Köögivilja kasvatamine:

tomatikasvatus

Teadupärast on praegune majandusolukord keeruline ning olukord toiduainetööstuses võib lähitulevikus olla kiirelt muutuv. Maarahvas on juba aegade algusest kasvatanud ise köögivilja – nüüd on selleks põhjust veel enam. Köögivilja kasvatust on võimalik planeerida selliselt, et iga kuu oleks midagi värsket aiast võtta. Ehk tasuks sel aastal planeerida ka paar lisa kartulivagu.

Toidu säilitamine ja külmutamine:

Siin saame rääkida vanaema sissetehtud hapukurkidest, tomatitest ja kõigest muust maitsvast, mida aegade algusest on purki ja pudelisse pandud. Hea viis toidu säilitamiseks on ka külmutamine: maasikad, mustikad ja sõstralised säilivad külmutatuna väga kaua ning säilitavad ka kõik oma head omadused. Ka maitserohelist võib külmutada! Praegu võiks olla hea aeg üle vaadata oma varud ja ka vanaema keldri riiulikaunistused. Ka kevadel on hea hoidistega tegelema hakata – natuke loovat mõtlemist viib kindlasti edasi.

Pruulimine

pruulimine

Õunapuudelt maha kukkunud viljad saab edukalt muuta kas siidriks või veiniks. Ka humalat on võimalik ise kasvatada, et koduõlu oleks kuumal suvepäeval käepärast võtta. Võimalused on piiritud ning leidlik maainimene suudab katta terve oma toidulaua.

Kuivained ja hästi säilivad toiduained

riisikott

Võimaliku karantiini valguses soovitame üle vaadata ka riiulitel asetsevad kuivained, mida igal majapidamisel ise kasvatada pole võimalik – riis, pähklid, tatar, pasta. Samuti tasuks külmkapis ruumi teha hästi säilivatele toiduainetele. Hea valik on kindlasti ka oliiviõli.

Kasuta värskeid toiduaineid enne kui mitterikneva toidu poole pöördud.

Helista