X
Aiandus on odavam kui teraapia
Loe Veel

Kuidas tagada suveks saagikas kurgipeenar?

Kuidas valida õige kurgisort? Aastate jooksul kogunenud nipid kurkide ettekasvatamiseks ja õige sordi valimiseks.

Seente kasvatamine kodustes tingimustes

Kuidas kriisi ajal oma pere ise varustada?

Algaja aiatark: Kuidas kasvatada idusid?

Tere!

Mina olen Maarahva Poe algaja aiatark. Oled jõudnud minu esimese postituse juurde, kus räägin idude kasvatamisest. Edaspidi võid minu sulest oodata toredaid aiandus- ja isetegemise teemalisi kirjatükke, kus katsetan uusi trende, istutan ise taimi ja palju muud, mida ma varasemalt teinud pole. Jagan sinuga nii oma õnnestumisi kui ka ebaõnne ja ootan sind endaga koos katsetama, sest isetegemise rõõm on suurim rõõm!

Mäletan juba lapsepõlvest, kuidas aeg-ajalt kodukööki üks huvitav idudega torn tekkis ning mõne päeva möödudes ema püreesupile või võileivale värskeid idandeid peale raputas. 

seemnete idandamise komplekt

Võtsin nüüd ka ise idude kasvatamise esimest korda käsile, sest igatsus värske tooraine järele on suur! Igatsevad nii maitsemeeled kui immuunsüsteem.. Ja justnimelt idud eriti kasulikud tänu kõrgele  vitamiinisisaldusele. Seega võiksid idud olla meie söögilaua osaks terve aasta. Mis kõige toredam – idusid saabki kodus kasvatada igal ajal: vaja läheb vaid idandajat, seemneid ja veidi kannatust.

Hakkame aga otsast pihta! Kuigi idude kasvatamiseks on erinevaid viise, valisin mina algajale kohaselt ühe lihtsaima abivahendi: seemnete idandamise komplekti. Idandaja näeb välja justkui pisike kolmekorruseline kasvuhoone, mis sobib ideaalselt ka kõige väiksema kodu aknalauale. 

Mille järgi valida esimesed idud?

Algul võib tunduda üsna väljakutsuv sobivate idude valimine, kuid juba peale esimest kasvatamist jõudsin järeldusele, et mõni sort on vähenõudlik ja mõni vajab rohkem hoolt. Algajal idukasvatajal soovitan alustada just vähenõudlike idudega, näiteks Aasia seguga, milles on koos sojauba, kikerhernes, mung- ja adzukioad. Teiseks on üsna leplik suhkruhernes, millel idud on veidi suuremad ja lõpptulemuseks mahe maitse.

Minu kolmandaks valikuks osutus brokoli seeme, aga juba paar päeva hiljem sai mulle selgeks, et väikese-teralise idu kasvatamine vajab veidi teravamat silma ja idude hingeelu mõistmist. Just brokoli seemnetele tekkis väike hallituskiht, mida ma küll hoolega päästa üritasin, kuid lõpuks loobusin.

Seega soovitan julgelt teha oma esimesed idandamise katsetused pigem suurtemate idudega ning seejärel püüda väiksemaid kasvama saada – nii on kindel, et juba esimesel korral ka edukalt saaki saab!

idude ksavatamine

Kuidas idusid kasvatada?

1 ) Idandamiseks kasta seemned toasooja veega niiskeks ning lase mõnda aega seista. Mina hoidsin idusid aluse peal ligi 30 minutit, et idud esimese leotamisega elujõu sisse saaksid. Valisin idude leotamiseks pigem laiema aluse, et vältida üle leotamist, kuid et kõik idud saaksid veega kaetud.

2 ) Seejärel laota idusordid eraldi aluste peale, mille saad kokku laduda üheks torniks. Siinkohal soovitan väiksemad idud panna ülespoole ning suuremad allapoole, et kastmisel väikesed idud liiga palju vett ei saaks (suuremate idude vee tarbimine on suurem). 

Kui sinu idudele tekib hallitus, oled sa need ilmselt üle kastnud, seetõttu tuleb hoolega jälgida, et idude kasvupinnas ei muutuks liiga niiskeks.

3 ) Järgmised 4-5 päeva jälgi hoolega idusid: vajadusel kasta neid õrnalt, eemalda kõige alumisest kihist kogunenud vesi (muide – seda võid kasutada julgelt taimede kastmiseks) ja jälgi, et hallitus kogu kasvatusprotsessis võimust.

4 ) Idude kasvatusaeg sõltub eelkõige sordist, seega jälgi alati ka juhiseid, mis idudega kaasa tulevad. Mõned neist valmivad varem, mõni vajab veidi pikemat kasvuaega.

5 ) Kui idud on valmis, eemalda nad ettevaatlikult kasvatusaluselt ja naudi heaga! 

6 ) Kõige parem on idusid säilitada külmkapis, aga minu perele omaselt olid need juba esimese päeva õhtuks hummusevõileiva peal nahka pistetud!  

Idude kasvatamine on lihtne viis alustada isetegemisega, sest esimesi pingutuse vilju näed juba paari päeva jooksul. Samuti sobib idukasvatus nii suuremale aiandusgurule kui ka moodsale linnavurlele, kelle jaoks on värske tooraine oluline osa toidulauast.

Kõik vajaliku idude kasvatamiseks leiad meie seemnete kategooriast.

Ootan julgelt teie lugusid – kuidas idude kasvatamine möödus? Mis sordid on teie pere lemmikud? Parimad nipid ja nõuanded lisame ka postitusele. Saatke meile oma lood meilile maarahvapood@maarahvapood.ee ning tänutäheks kingime 5% sooduskoodi.

Lugemiseni, 

Algaja aiatark

Helista