7 imelihtsat suvist kokteiliretsepti Kitl siirupiga
Siin on 7 lihtsat suvist kokteiliretsepti Kitl siirupiga, mis pakuvad eredaid maitseelamusi ja teevad sinu suvepeod eriliseks.
Siin on 7 lihtsat suvist kokteiliretsepti Kitl siirupiga, mis pakuvad eredaid maitseelamusi ja teevad sinu suvepeod eriliseks.
Mahlaauruti on üks kiiremaid ja hõlpsamaid viise mahla valmistamiseks. Kasutada saab nii suures kui väiksemas koguses köögi- ja puuvilju või marju. Tulemuseks on naturaalne mahl, mida saad omakorda kasutada veini-, likööri-, siidri- või tarretise tegemisel.
Kui sa pole veel asjaga tuttav, siis loe lähemalt, kuidas asi toimib.
Mahlaauruti on tehnoloogiliselt lihtne seadeldis. Komplekt koosneb kolmest teine-teise peale laotud potist:
Puuviljakorv – ülemine restiga pott, mis mahutab viljad, nii et aur saaks sellest läbi tungida.
Mahlanõu – keskmine avaga pott, mis võimaldab aurul keskelt üles tõusta. Ühtlasi on see mahuti mahla kogumiseks.
Veenõu – alumine pott, mis hoiab vett ja tekitab auru. Auru mõjul hakkab eralduma puuviljast mahla, mis koguneb keskel asuvasse mahlanõusse
PS: Ära pelga liigset suhkrusisaldust.
Aurutatud mahl on tegelikult väga kontsentreeritud ehk siirupine. Seda pead niikuinii morsi tegemiseks lahjendama. 🙂
Nipp: Aurustamise ajal võid valmisseatud pudelid panna 125 kraadi peale ahju kuumenema, et kuumutada läbi korgi küljes olevad kummid. Sedasi garanteerid, et mahla sisse ei satuks kääritavaid baktereid.
Puuvili | Suhkru kogus 5kg puuvilja jaoks | Mahlapudelid (0.75 L) |
Aedmaasikas | 100 – 200 g | 5 |
Aiva | 400 – 500 g | 3 – 4 |
Aprikoos | 250 g | 3-4 |
Jõhvikas | 450 g | 5 |
Karusmari | 400 g | 3 – 4 |
Kirss (hapu) | 400 g | 4 – 5 |
Kirss (magus) | 350 g | 3 – 3,5 |
Melon | 300 g | 3 – 3,5 |
Murakas | 200 – 300 g | 5 |
Mustikas | 400 g | 4 – 4,5 |
Mustsõstar | 400 – 600 g | 4 |
Pirn | ilma suhkruta | 3 – 3,5 |
Ploom | 300 g | 4,5 |
Punane sõstar | 400 – 600 g | 4 – 4,5 |
Rabarber | 500 – 600 g | 4,5 |
Vaarikas | 250 g | 5 |
Viinamari | ilma suhkruta | 4 |
Virsik | 250 g | 4,5 |
Õun | 50 – 100 g | 3 – 3,5 |
Mahla saamiseks vajalikku aega arvestatakse alates vee keemahakkamisest (auru tekkimisest puuviljakorvis).
Nipp: Kui viljad on ligi 30 min aurustunud, lase voolikust kaussi umbes liitri jagu mahla ja vala see siis uuesti mahlanõusse tagasi. Sedasi tehes ühtlustad suhkru jagunemist üle terve mahlanõu ning pudelitäied tulevad ühtlase maitsega (selle asemel, et esimene pudel liiga hapu ja viimane liiga magus).
PS: Hea kvaliteediga ja pika säilivusajaga mahla saamiseks on tähtis, et kõiki neid toiminguid tehakse absoluutse puhtuse tingimustes.
Ole ettevaatlik mahla purkidesse panemisel, kuna mahl on äärmiselt kuum. Kanna ahjukindaid ja hoidu pritsmete eest. Lase mahlal mahlaaurutis pisut maha jahtuda.
Ära avalda viljadele survet ülemises puuviljakorvis isegi, kui tekib kiusatus neid pisut segada. Seda tehes kukub kogu viljaliha ja nahk keskmisesse mahlanõusse.
Jälgi veenõus olevat veetaset, et see kuivaks ei aurustuks. Siin tulevad abiks näiteks marmorkuulid, mille saad veenõusse jätta. Kui veetase muutub liiga madalaks, hakkavad kuulid valju häält tegema.
Pesemiseks võib kasutada mistahes nõudepesuvahendit. Väldi teravat harja, käsna või pulbrit, mis võib auruti pinda kriimustada. Pese hoolikalt ka purke, pudeleid, korke ja kaasi ning jäta need tagurpidi kuivama. Tee seda mõni tund enne mahla tegemist.