X
Kõik väikepakiseemned -25%
Loe Veel

7 imelihtsat suvist kokteiliretsepti Kitl siirupiga

Siin on 7 lihtsat suvist kokteiliretsepti Kitl siirupiga, mis pakuvad eredaid maitseelamusi ja teevad sinu suvepeod eriliseks.

Isetegemise meistriklass - valmista oma esimene koduõlu

Retsept koduse õunaveini tegemiseks mahlapressi jääkidest

Kuidas mahlaaurutiga õigesti mahla valmistada

Mahlaauruti on üks kiiremaid ja hõlpsamaid viise mahla valmistamiseks. Kasutada saab nii suures kui väiksemas koguses köögi- ja puuvilju või marju. Tulemuseks on naturaalne mahl, mida saad omakorda kasutada veini-, likööri-, siidri- või tarretise tegemisel.  
Kui sa pole veel asjaga tuttav, siis loe lähemalt, kuidas asi toimib.

Kuidas mahlaauruti töötab?

Mahlaauruti on tehnoloogiliselt lihtne seadeldis. Komplekt koosneb kolmest teine-teise peale laotud potist: 

Mahlaauruti komplekti kolm osa
Well Preserved – steam_juicer https://flic.kr/p/nUmfEK

Puuviljakorv – ülemine restiga pott, mis mahutab viljad, nii et aur saaks sellest läbi tungida. 

Mahlanõu – keskmine avaga pott, mis võimaldab aurul keskelt üles tõusta. Ühtlasi on see mahuti mahla kogumiseks.  

Veenõu – alumine pott, mis hoiab vett ja tekitab auru. Auru mõjul hakkab eralduma puuviljast mahla, mis koguneb keskel asuvasse mahlanõusse 

Esimene faas

Ettevalmistus auruti kasutamiseks  

  • Täida veenõu 2/3 ulatuses veega. 
  • Pane puuviljakorvi purustamata pehmed marjad (mustikad, maasikad, vaarikad, sõstrad). Kõvad puuviljad (õunad, pirnid) lõika väikesteks, kuni 3cm tükkideks. Südameid pole tarvis välja lõigata. 
  • Puista puuviljad 100 – 600 g suhkruga üle. Viljad ja suhkru või asetada vaheldumisi. 

PS: Ära pelga liigset suhkrusisaldust.
Aurutatud mahl on tegelikult väga kontsentreeritud ehk siirupine. Seda pead niikuinii morsi tegemiseks lahjendama. 🙂

  • Kata komplekt kaanega ja sulge mahlatoru. 
  • Asetada kokkupandud komplekt gaasi- või elektripliidile ja kuumuta kuni vee keemiseni. Seejärel vähenda kuumust mõõdukani ning lase vajaminev aeg aurustuda. Vaata allolevat aurutamisaega.

Nipp: Aurustamise ajal võid valmisseatud pudelid panna 125 kraadi peale ahju kuumenema, et kuumutada läbi korgi küljes olevad kummid. Sedasi garanteerid, et mahla sisse ei satuks kääritavaid baktereid. 

Suhkrulisamise tabel ja mahlapudelite saadus 

Puuvili Suhkru kogus  
5kg puuvilja jaoks 
Mahlapudelid  
(0.75 L) 
Aedmaasikas 100 – 200 g 
Aiva 400 – 500 g 3 – 4 
Aprikoos 250 g 3-4 
Jõhvikas 450 g 
Karusmari 400 g 3 – 4  
Kirss (hapu) 400 g 4 – 5  
Kirss (magus) 350 g 3 – 3,5  
Melon 300 g 3 – 3,5  
Murakas 200 – 300 g 
Mustikas 400 g 4 – 4,5  
Mustsõstar 400 – 600 g 
Pirn ilma suhkruta 3 – 3,5  
Ploom 300 g 4,5  
Punane sõstar 400 – 600 g 4 – 4,5  
Rabarber 500 – 600 g 4,5  
Vaarikas 250 g 
Viinamari ilma suhkruta 
Virsik 250 g 4,5  
Õun 50 – 100 g 3 – 3,5  

Mahla aurutamisaeg erinevatele viljadele 

Mahla saamiseks vajalikku aega arvestatakse alates vee keemahakkamisest (auru tekkimisest puuviljakorvis). 

  • Pehmete marjade (maasikad, vaarikad) korral 20–30 min;  
  • poolkõvade marjade korral (mustsõstrad, sinikad) 30–40 min;  
  • kõvade puuviljade korral (õunad, pirnid) 45–60 min. 

Teine faas

Aurutamine

  • Hoia silma peal, et mahlanõu liigselt ei täituks, kuna muidu hakkab mahl veenõusse jooksma. Umbes 15 min aurustumisest alates ava torusulgur ja lase pisut mahla välja. 
     

Nipp: Kui viljad on ligi 30 min aurustunud, lase voolikust kaussi umbes liitri jagu mahla ja vala see siis uuesti mahlanõusse tagasi. Sedasi tehes ühtlustad suhkru jagunemist üle terve mahlanõu ning pudelitäied tulevad ühtlase maitsega (selle asemel, et esimene pudel liiga hapu ja viimane liiga magus). 

  • Pudelid või purgid tuleb koheselt sulgeda korgi või keeratava kaanega.  
  • Täidetud pudelid (purgid) panna veega täidetud kastrulisse ja pastöriseerida neid 30 minuti jooksul (alates vee keemahakkamisest).  

PS: Hea kvaliteediga ja pika säilivusajaga mahla saamiseks on tähtis, et kõiki neid toiminguid tehakse absoluutse puhtuse tingimustes. 

Lisanipid

Ole ettevaatlik mahla purkidesse panemisel, kuna mahl on äärmiselt kuum. Kanna ahjukindaid ja hoidu pritsmete eest. Lase mahlal mahlaaurutis pisut maha jahtuda.  
 

Ära avalda viljadele survet ülemises puuviljakorvis isegi, kui tekib kiusatus neid pisut segada. Seda tehes kukub kogu viljaliha ja nahk keskmisesse mahlanõusse.  
 
Jälgi veenõus olevat veetaset, et see kuivaks ei aurustuks. Siin tulevad abiks näiteks marmorkuulid, mille saad veenõusse jätta. Kui veetase muutub liiga madalaks, hakkavad kuulid valju häält tegema.

Kuidas mahlaauruti eest hoolt kanda? 

Pesemiseks võib kasutada mistahes nõudepesuvahendit. Väldi teravat harja, käsna või pulbrit, mis võib auruti pinda kriimustada. Pese hoolikalt ka purke, pudeleid, korke ja kaasi ning jäta need tagurpidi kuivama. Tee seda mõni tund enne mahla tegemist.

Helista