

Kui esimesed külmad on käes ja majas lõhnab kaneeli ning apelsinikoore järele, on just õige hetk panna käima oma jõuluõlu. Koduõlu on midagi, mis ühendab meisterdamise, loodusläheduse ja jõulutunde – see on projekt, mis toob kööki soojust ja head meelt. Kui alustada nüüd, saab jõululauas juba omaenda pruuli maitsta.
Jõuluõlu erineb tavalistest õlledest oma rikkaliku ja vürtsika maitse poolest. See on tavaliselt tumedam, täidlane ja kergelt magus, sobides hästi piparkookide, pähklite, juustude ja kindlasti jõuluprae kõrvale.
Maitseks lisatakse kaneeli, nelki, tähtaniisi, apelsinikoort, ingverit ja mett. Lisavõlu saad, kui katsetad oma aia ürtidega – näiteks rosmariini, tüümiani või sidrunmelissiga. Need annavad õllele pehme ja erilise noodi.
Eestlaste jaoks on jõuluõlu olnud sajandeid osa pühade ettevalmistustest. Eesti Rahvaluule Arhiivi andmetel tehti õlut peaaegu igas talus, ning see oli jõulutoitude kõrval üks olulisemaid jooke. Rahvapärimuses öeldakse, et „jõuluõlu, see oli igas majas, linnaseõlu tehtud“. Õlut pruuliti detsembris, tavaliselt nädal või paar enne jõule, et see jõuaks õigeks ajaks käärida ja “valmis saada jõuluõhtuks”.
Õlu ei olnud pelgalt janujoogiks, vaid sümboolne osa jõulutraditsioonist. Vanarahvas uskus, et hea jõuluõlu toob majapidamisse jõukust ja õnne, ning seepärast püüti pruulida “külluslikult” – lisati rukkijahu, mett või kadakamarju, et jook tuleks täidlasem ja maitsvam. Eesti Rahva Muuseumi teadur Mall Hiiemäe on kirjeldanud, et jõuluõlu keetmine kuulus nende toimingute hulka, millega sümboolselt tähistati tööaasta lõppu ja uue algust – nagu leiva küpsetamine või verivorstide tegemine.
Mõnes piirkonnas hoiti jõuluõlut ka küindlapäevani (2. veebruarini), sest usuti, et selle ajani pidi jätkuma “pidu ja head meelt”. Mitmes rahvapärimuse tekstis on märgitud, et õlu pidi olema “hea ja vahutav”, sest see näitas pererahva hoolsust ja õnne – halb või lahja õlu oli lihtsalt märk sellest, et “õnn on majast lahjem”.
Seega võib öelda, et jõuluõlu oli korraga praktiline ja sümboolne: praktiline jook pühadelauale, kuid samas märk majapidamise jõukusest, külalislahkusest ja rõõmust, mis käisid jõulude juurde juba ammustest aegadest.
Jutud räägivad, et esimese Julebrygi ehk Taani jõuluõlle valmistas Carlsminde pruulikoda juba 1958. aastal. See oli traditsiooniline tugev ale-tüüpi õlu, mille retsept sai inspiratsiooni viikingite tavast pruulida tumedatel talvekuudel tugevamat õllelaadset jooki, mis andis sooja ja jõudu pikast pimedusest läbi tulla.
Selle hooajalise õlle populaarsus kasvas kiiresti ning peagi hakkasid ka teised pruulikojad oma versioone tegema. Nii sündiski Taanis kuulus traditsioon „J-Dag” ehk „Jõuluõlle päev” – see toimub igal aastal novembri esimesel reedel, mil pruulikojad lasevad välja oma värske jõuluõlle.
Tänapäeval on peaaegu igal Taani pruulikojal vähemalt üks jõuluõlu (vastavalt rahvusvahelisele õllestiilide klassifikatsioonile: BJCP Style Guidelines – 21.B). Need õlled on tavaliselt pruulitud odralinnaste, nisulinnaste ja erimaltidega, millele lisatakse karamelli, aniisi, lagritsajuure, vanilli ja kaneeli noote. Paljud pruulikojad katsetavad ka eksootilisemate lisanditega, nagu aprikoos, šokolaad, mesi, koriander, apelsin või kardemon.
Ja nagu iga hea kodupruulija teab – retsepti võib alati isikupärastada.
Ära karda mängida vürtside ja maitsetega – ükskõik milline jõulupudingu vürts või puuvili võib selle õlle sees suurepäraselt toimida. Kääritada võib nii ale- kui ka lager-pärmiga, või kasutada mõlemat, et saavutada sügavam ja keerukam tulemus.
Jõuluõlu valmistamiseks ei ole vaja professionaalset pruulikoda – piisab tavalistest köögivahenditest ja veidi kannatust.
Sul läheb vaja:
Nipp: Maarahvapoest leiad kõik vajalikud tarvikud koduõlle villimiseks ja säilitamiseks.
1. Segamine
2. Pruulimine
3. Villimine
4. Naudi
Retsept: Coopers DIY Beer
Kui oled vilunud pruulija, võid järgmine kord proovida lisada veidi kakaod, vaniljesuhkrut või isegi kuivatatud marju.
Jõuluõlut serveeritakse kõige paremini jahedalt, kuid mitte jäiselt külmana – umbes 10–12 °C juures.
See laseb vürtsidel ja maitsetel avaneda, ning toob välja tumeda õlle pehme magususe.
Klassikaline viis on valada õlu paksu klaasiga õllekannu või savikruusi. Kui soovid rahvuslikku või rustikaalset muljet, sobivad hästi juurde ka puitalus ja väike küünlake kõrval – lihtsad detailid, mis loovad soojuse ja pühadetunde.
Jõuluõlu sobib suurepäraselt piparkookide, juustude, suitsuliha ja pähklitega.
Kui õlu on vürtsine ja magusam, proovi seda kõrvale panna soolaseid maitseid. Kui õlu on tugev ja karamelline, täiendab see hästi magustoite.
Kokkuvõte
Koduõlu ei ole pelgalt jook – see on elamus ja traditsioon, mis ühendab kodusoojuse, meisterdamise ja jõulutunde.
Kui alustada novembris, on su esimene partii jõuluks valmis.
Ja mis kõige parem – iga kord, kui sõber su koduõlut maitseb, on see nagu lonks sinu aiast ja loomingust.
Leia Maarahvapoe valikust kõik vajalik koduse jõuluõlle jaoks