X
Kas advendikalendri leidsid? Iga päev uued pakkumised ja nipid :)
Loe Veel

Jõulukingitused, mis ei jää sahtlisse: kingid isetegemiseks ja nautimiseks

Looduslik apteek: 5 ravimteed ja muud tervisetooted, mis hoiavad külma eemal

Retsept: kodune rabarberivein 10 sammuga

Pane enda jõuluõlu käima juba praegu: maitsev retsept ja juhend

jõuluõlu

Kui esimesed külmad on käes ja majas lõhnab kaneeli ning apelsinikoore järele, on just õige hetk panna käima oma jõuluõlu. Koduõlu on midagi, mis ühendab meisterdamise, loodusläheduse ja jõulutunde – see on projekt, mis toob kööki soojust ja head meelt. Kui alustada nüüd, saab jõululauas juba omaenda pruuli maitsta.

Mis teeb jõuluõlle eriliseks?

Jõuluõlu erineb tavalistest õlledest oma rikkaliku ja vürtsika maitse poolest. See on tavaliselt tumedam, täidlane ja kergelt magus, sobides hästi piparkookide, pähklite, juustude ja kindlasti jõuluprae kõrvale.

Maitseks lisatakse kaneeli, nelki, tähtaniisi, apelsinikoort, ingverit ja mett. Lisavõlu saad, kui katsetad oma aia ürtidega – näiteks rosmariini, tüümiani või sidrunmelissiga. Need annavad õllele pehme ja erilise noodi.

Jõuluõlu – vana tava, mis toob soojust talveõhtusse

Eestlaste jaoks on jõuluõlu olnud sajandeid osa pühade ettevalmistustest. Eesti Rahvaluule Arhiivi andmetel tehti õlut peaaegu igas talus, ning see oli jõulutoitude kõrval üks olulisemaid jooke. Rahvapärimuses öeldakse, et „jõuluõlu, see oli igas majas, linnaseõlu tehtud“. Õlut pruuliti detsembris, tavaliselt nädal või paar enne jõule, et see jõuaks õigeks ajaks käärida ja “valmis saada jõuluõhtuks”.

Õlu ei olnud pelgalt janujoogiks, vaid sümboolne osa jõulutraditsioonist. Vanarahvas uskus, et hea jõuluõlu toob majapidamisse jõukust ja õnne, ning seepärast püüti pruulida “külluslikult” – lisati rukkijahu, mett või kadakamarju, et jook tuleks täidlasem ja maitsvam. Eesti Rahva Muuseumi teadur Mall Hiiemäe on kirjeldanud, et jõuluõlu keetmine kuulus nende toimingute hulka, millega sümboolselt tähistati tööaasta lõppu ja uue algust – nagu leiva küpsetamine või verivorstide tegemine.

Mõnes piirkonnas hoiti jõuluõlut ka küindlapäevani (2. veebruarini), sest usuti, et selle ajani pidi jätkuma “pidu ja head meelt”. Mitmes rahvapärimuse tekstis on märgitud, et õlu pidi olema “hea ja vahutav”, sest see näitas pererahva hoolsust ja õnne – halb või lahja õlu oli lihtsalt märk sellest, et “õnn on majast lahjem”.

Seega võib öelda, et jõuluõlu oli korraga praktiline ja sümboolne: praktiline jook pühadelauale, kuid samas märk majapidamise jõukusest, külalislahkusest ja rõõmust, mis käisid jõulude juurde juba ammustest aegadest.

Julebryg – jõuluõlle lugu

Jutud räägivad, et esimese Julebrygi ehk Taani jõuluõlle valmistas Carlsminde pruulikoda juba 1958. aastal. See oli traditsiooniline tugev ale-tüüpi õlu, mille retsept sai inspiratsiooni viikingite tavast pruulida tumedatel talvekuudel tugevamat õllelaadset jooki, mis andis sooja ja jõudu pikast pimedusest läbi tulla.

Selle hooajalise õlle populaarsus kasvas kiiresti ning peagi hakkasid ka teised pruulikojad oma versioone tegema. Nii sündiski Taanis kuulus traditsioon „J-Dag” ehk „Jõuluõlle päev” – see toimub igal aastal novembri esimesel reedel, mil pruulikojad lasevad välja oma värske jõuluõlle.

Tänapäeval on peaaegu igal Taani pruulikojal vähemalt üks jõuluõlu (vastavalt rahvusvahelisele õllestiilide klassifikatsioonile: BJCP Style Guidelines – 21.B). Need õlled on tavaliselt pruulitud odralinnaste, nisulinnaste ja erimaltidega, millele lisatakse karamelli, aniisi, lagritsajuure, vanilli ja kaneeli noote. Paljud pruulikojad katsetavad ka eksootilisemate lisanditega, nagu aprikoos, šokolaad, mesi, koriander, apelsin või kardemon.

Ja nagu iga hea kodupruulija teab – retsepti võib alati isikupärastada.
Ära karda mängida vürtside ja maitsetega – ükskõik milline jõulupudingu vürts või puuvili võib selle õlle sees suurepäraselt toimida. Kääritada võib nii ale- kui ka lager-pärmiga, või kasutada mõlemat, et saavutada sügavam ja keerukam tulemus.

Millised vahendid on vajalikud koduseks õlleteoks?

Jõuluõlu valmistamiseks ei ole vaja professionaalset pruulikoda – piisab tavalistest köögivahenditest ja veidi kannatust.

Sul läheb vaja:

Nipp: Maarahvapoest leiad kõik vajalikud tarvikud koduõlle villimiseks ja säilitamiseks.

Julebryg retsept

Koostisosad

  • 1,7 kg Coopers Lageri linnaseekstrakti
  • 1,5 kg Thomas Coopers Amber linnaseekstrakti
  • 250 g pruuni suhkrut
  • 1 tähtaniis
  • 1 vaniljekaun
  • 2 kaneelipulka
  • 2 spl koriandriseemneid
  • 20 g Saaz humalat (Tšehhi aroomihumal)
  • 11 g Safbrew S-33 kuivpärmi
  • 250 g Coopersi karboniseerimistablette (kasutatakse mullide tekitamiseks villimisel)

Valmistamine

1. Segamine

  • Vala potti 2 liitrit vett ning lisa vürtsid, Saaz humal ja pruun suhkur.
  • Kuumuta tasasel tulel umbes 15 minutit, et maitsed seguneksid.
  • Seejärel eemalda pott tulelt ja lase segul tõmmata veel 30 minutit.
  • Kurna segu käärimisnõusse.
  • Lisa sinna Lageri ja Amberi linnaseekstrakt, sega hoolikalt kuni kõik on lahustunud.
  • Lisa jahedat vett, kuni kogumaht on 20 liitrit, ning sega jõuliselt, et segu oleks ühtlane ja hapnikurikas.
  • Puista peale Safbrew S-33 kuivpärm ja komplekti kaasas olev õllepärm, seejärel pane kaas peale.

2. Pruulimine

  • Hoia käärimistemperatuur võimalikult lähedal 21 °C-le.
  • Käärimine on lõppenud, kui tihedus* on püsinud muutumatuna vähemalt 2 päeva järjest.
    *(Tiheduse mõõtmiseks kasutatakse hüdromeetrit, mis on Maarahvapoe õlletegemise komplektides juba olemas ja aitab jälgida, millal käärimine on lõppenud).
  • See võib võtta umbes 5–10 päeva, olenevalt temperatuurist ja pärmi aktiivsusest.

3. Villimine

  • Täida puhtad pudelid õllega nii, et jääks umbes 3 cm tühja ruumi pudeli kaela alla.
  • Lisa igasse pudelisse 2 karboniseerimistabletti ja sule kork tihedalt.
    (Kui soovid õlut kauem säilitada, lisa ainult 1 tablett pudeli kohta).
  • Hoia pudeleid püstiselt soojas ja päikese eest varjatud kohas, vähemalt 18 °C juures.

4. Naudi

  • Pärast vähemalt kahte nädalat kontrolli, kas õlu on piisavalt karboniseerunud, surudes õrnalt pudelit – kui see on tugev ja pingul, on mullid tekkinud.
  • Noore õlle maitsed ja aroomid võivad alguses tunduda veidi ebaharilikud või “toored”, kuid aja jooksul need ühtlustuvad ja pehmenevad.
  • Ka kibedus muutub aja jooksul mahedamaks, eriti kui õlu seisab ja vananeb rahulikult.
  • Kui õlu on valmis joomiseks, jahuta pudelid püstiasendis.
  • Serveeri ettevaatlikult – vala külm õlu puhtasse klaasi, jättes pudeli põhjas oleva sette klaasi valamata.
  • Õlle alkoholisisaldus tuleb ligikaudu 6,0% vol.

Retsept: Coopers DIY Beer

Maitsevariatsioonid ja ideed

  • Mesi ja ingver – annab sooja ja kergelt vürtsika noodi.
  • Apelsini- ja nelgiõlu – klassikaline jõulumaitse, mis sobib magustoidu kõrvale.
  • Taimne õlu humalata – pehmem versioon neile, kes eelistavad ürdisemat maitset; kasuta näiteks rosmariini, tüümiani või sidrunmelissi.

Kui oled vilunud pruulija, võid järgmine kord proovida lisada veidi kakaod, vaniljesuhkrut või isegi kuivatatud marju.

Kuidas jõuluõlut kinkida ja serveerida?

Jõuluõlut serveeritakse kõige paremini jahedalt, kuid mitte jäiselt külmana – umbes 10–12 °C juures.
See laseb vürtsidel ja maitsetel avaneda, ning toob välja tumeda õlle pehme magususe.

Klassikaline viis on valada õlu paksu klaasiga õllekannu või savikruusi. Kui soovid rahvuslikku või rustikaalset muljet, sobivad hästi juurde ka puitalus ja väike küünlake kõrval – lihtsad detailid, mis loovad soojuse ja pühadetunde.

Jõuluõlu sobib suurepäraselt piparkookide, juustude, suitsuliha ja pähklitega.
Kui õlu on vürtsine ja magusam, proovi seda kõrvale panna soolaseid maitseid. Kui õlu on tugev ja karamelline, täiendab see hästi magustoite.

Kokkuvõte

Koduõlu ei ole pelgalt jook – see on elamus ja traditsioon, mis ühendab kodusoojuse, meisterdamise ja jõulutunde.
Kui alustada novembris, on su esimene partii jõuluks valmis.
Ja mis kõige parem – iga kord, kui sõber su koduõlut maitseb, on see nagu lonks sinu aiast ja loomingust.

Leia Maarahvapoe valikust kõik vajalik koduse jõuluõlle jaoks

Helista