X
Liitu uudiskirjaga ja parimad pakkumised jõuavad sinuni esimesena!
Loe Veel

Kuidas tagada suveks saagikas kurgipeenar?

Kuidas valida õige kurgisort? Aastate jooksul kogunenud nipid kurkide ettekasvatamiseks ja õige sordi valimiseks.

Algaja aiatark: Kuidas kasvatada idusid?

Mäletan juba lapsepõlvest, kuidas aeg-ajalt kodukööki üks huvitav idudega torn tekkis ning mõne päeva möödudes ema püreesupile või võileivale värskeid idandeid peale raputas. 

Seente kasvatamine kodustes tingimustes

3 lihtsat viisi, kuidas kevadel kasvuhoonet puhastada

Aiatööd vajavad tegemist, et suvel tulemuste üle uhkust tunda! Kasvuhoone kevadiste hooldustööde hulka peavad kindlasti kuuluma klaaside ja muude pindade puhastamine, seeneeoste hävitamine pindmises mullakihis ja vajadusel mulla osaline või täielik väljavahetamine.

Klaaside pesemine ja pindade puhastamine

Kasvuhooneklaasi ja polükarbonaadist/PVC paneelide puhastamine hoiab ära vetikate ja hallituse leviku. Vastasel korral läbib kasvuhoonest vähem päikesevalgust, mis omakorda avaldab negatiivset mõju seemikute kasvule.

Klaaside pesemiseks on mitmeid häid variante. Soovitame kodus olevate asjade hulgast leida õrnlillat kaaliumpermanganaadi lahust, rohelise seebi lahust või lausa tavalist Fairyt. Nimetatud lahus ja roheline seep keemilisi ühendeid ei sisalda ja on oluliselt orgaanilisemad kui seda on Fairy.

Laisemad aednikud (ühtlasi kavalamad) on rääkinud, et lihtsaim viis klaasipesuks on survepesu. Lisa rohelist seebilahust survepesuri puhasti konteinerisse, piserda see klaasile ning tee pisut järelharjamist.
NB! Enne survepesu kata hoolega muld või kasuta kasvukottide süsteemi, et pesu ajal mulda sees ei oleks.

Nipp
Puhastage kasvuhoone päikesepaistelisel päeval, sest nii näete kõiki nurgataguseid kergemini. Lisaks klaasipesule desinfitseeri kõik potid, riiulid ning aiatööriistad, et tõkestada taimehaiguste levikut.

Tähelepanu kahjurite pesadele

Puhastamise ajal hoia kahjurite pesitsuspaikade osas silmad lahti. Teadaolevalt jäävad nälkjad, ämbliklestad ja lehetäid talveperioodil kasvuhoone tühimikesse talveunne. Äärmiselt oluline on pesad hävitada, kuna vastasel juhul saavad su taimed neile peatselt maiuspalaks.

Seeneeosed kasvuhoone mullas

Seened on elusa looduse osa ja teatud liikide kasvatamist oleme kajastanud ka oma blogis. Kasvuhoones toimivad aga teistsugused protseduurid ning paraku on seenhaigused kurkide ja tomatite põhiline probleem.
Olete kuulnud tõusmepõletikust, jahukastest, mädanikest? – Kõigi nende algmed peituvad mulla pindmises kihis.
Seega on oluline hooldustöö seeneeoste hävitamine. Selleks on kaks peamist viisi: mulla vahetus või väävli põletamine.

Mulla pealispinna vahetamine

Kui eelneval aastal esines su kasvuhoones bakteriaalseid- või seenhaigusi, tuleks pindmine mullakiht (10-15 cm) ära vahetada. Seeneeosed elavad mullas Eesti talve kenasti üle. Lisada sobib nii komposti kui ka spetsiaalseid kasvusubstraate.
Komposti puhul tasub kindlasti uurida, kuidas on see valmistatud ja läbi kääritatud, kuna paljudes looduslikes kompostides on paras peotäis umbrohuseemneid.

Väävli põletamine kasvuhoones

Kui su taimed olid eelmisel aastal terved ja kasvuhoone sai sügisel puhastatud, siis mulla vahetamine sel korral tingimata vajalik ei ole. Sellegi poolest tuleb olukorda ennetada ning võimalikud seeneeosed väävli põletamise teel hävitada.

Kõigepealt tihenda kasvuhoone – pane kõik uksed, aknad ja pilud kinni. Aseta väävel kasvuhoones (või kartulihoidlas) metallalusele ja süüta tikuga põlema. Nii see suitseb ja tossab kuni otsa saab.

Väävlipõletamine on eriti tõhus meetod, kuna selle suits pääseb igale poole – karkassi vahele ja mullapooridesse, kuhu ükski pritsitav vahend ei pääse.

Väävliga desinfitseerimiseks võiks õues olla minimaalselt 10 soojakraadi ja kasvuhoones üle 15 kraadi. Selleks ajaks on eosed aktiivsed ja suitsu hävitustöö on kindla peale minek.

Nõuanne

Paratamatult satuvad seeneeosed erinevaid teid pidi ajapikku kasvuhoonesse. Nende üldist vohamist ning seenhaiguste tekitamist saab vältida tõhusa õhuventilatsiooni abil. Soovitame kummagi kasvuhoone otstesse paigaldada väiksed ventilaatorid, mis tagaksid horisontaalse õhuvoolu ning hoiavad ära liigse niiskuse tekke.

Sellest võime lähemalt juttu teha mõnes teises postituses. Praeguseks soovime aga jõudu ja edukat kasvuhoone korrastamist.

Helista