X

Loe Veel

Kuidas tagada suveks saagikas kurgipeenar?

Olenemata varasemast kogemusest või kogenematusest kurgi kasvatamises, oled õiges kohas. Räägime lühidalt, kuidas kurke eristatakse ning mida saad arvesse võtta kurgiseemne valimisel. Lisaks vaatame üle, kuivõrd lihtsalt saad ise kurgiseemet pisitaimeks kasvatada ning kindlustada endale rikkalik kurgisaak. Kurgi kasvatamine seemnest on üks lihtsamaid protsesse ja sellest saab palju rõõmu tunda. Alustame :) Mis eristab erinevaid kurgisorte? Kurgi sordid jagunevad viljumistüübil alusel kolmeks: valdavalt emasõitega,segaõitsemisega,ainult emasõitega ehk iseviljuvad. Iseviljuvate sortide eelis on see, et nad ei vaja tolmlemiseks ja viljade tekkimiseks putukate abi ja võivad olla kogu kasvuperioodi katteloori all. Maarahva Poes kuulub enamus kurke iseviljuvate klassi. Kurke saab määrata ka vilja pikkuse järgi: lühiviljalised (5 - 13 cm),poolpikad (13 - 20 cm),pikaviljalised (üle 20 cm). Eelmainitud kategooriatesse mahub lai valik erinevaid aretatud kurke. Eri tüüpi kurkidel on omad eelised töötlemiseks, olgu selleks hapendamine, marineerimine, konserveerimine või soolamine. Seega on parim viis leida endale meelepäraseim taim erisuguste kurkide eri vormis maitsmine või siis sõpradelt, tuttavatelt soovituste küsimine. Enamikel kasvatajatel on tekkinud omad lemmikud. Millist kurgiseemet valida? Alljärgnevad on mõned tunnustatud kurgisordid, mida soovitame.„Dirigent“, „Adam“ ja „Alex“ on ideaalsed sordid avamaal kasvatamiseks ja konserveerimiseks. Kuna neil on õhuke ning sile koor, sobivad need hästi ka marineerimiseks.„Puccini“ on klassikaline seemneteta avamaakurk, mis sobib hapendamiseks.„Tessa“ on mõruainevaba poolpikk avamaakurk sobideks värskelt viilutamiseks ja salatiteks.„Saladin“ on klassikaline pikk kasvuhoone kurk, mis on vastupidav mitmetele haigustele. Siin võid tutvuda ka muude valikus olevate kurkidega. Foto: Poppet with a camera - Cucumber. 2012. https://flic.kr/p/c6t8o1 Kurkide ettekasvatamine kevadel Lühikest eesti suve arvesse võttes, on parim viis tagada hea saak nii kasvuhoone- kui ka avamaakurgi puhul taime siseruumides ette kasvatamisega. Sellega võid alustada juba 3 – 6 nädalat enne õue istutamist, milleks on mai lõpp või djuuni algus.Kurke võid ette kasvatada kohas, kus on piisavalt soe ja valge, olgu selleks aknalaud või küttega kasvuhoone. Külva seemned umbes 6 cm läbimõõduga istutuskassettidesse või pottidesse. Kassetid, potid ja mullad on kõikides Maarahva Poodides olemas. Aseta seemned 2 – 4 cm sügavusele mulda, pärast mida võid oodata seemnete idanemist 5 – 7 päeva. Kasvukoha ööpäeva temperatuur peab jääma 16 ja 25 kraadi vahele, kuna taime juured armastavad sooja mulda. Nii saab taim fosforit mullast kätte ning ei kolletu. Vastupidiselt tomatile ja paprikale, kasvab kurk ruttu. Ideaalne ettekasvatuse aeg on 2 nädalat, pärast mida on taimedel 1-2 pärislehte. Kurgitaimede ümberistutamine peenrale Tagades saagikas tulemus, oleks avamaale istutamisel hea järgida paari olulist nõuannet: Kurgipeenar tuleks rajada kohale, mille pinnal kasvanud eelneval aastal sarnaseid kõrvitsalisi (kurk, kõrvits, arbuus, melon).Istuta taimed mulda kuni idulehtedeni, et aidata kaasa külgjuurte tekkele.Istuta taimed teine-teisest 30 cm kauguste vahedega.Lisaks kastmisele küllasta peenart ka komposti või turbaga.Pärast istutamist aseta katteloor peale. Nagu eelpool mainitud, võid iseviljuvatel taimedel terve kasvuaja vältel katteloori peal hoida.Kurk eelistab mitte happelist mulla pH vahemikus 6,5–7,5. Kui vähegi võimalik, mõõda oma mulla pH taset. Kindlasti jagame peatselt nippe ka kurkide edasise kasvatamise osas. Küll aga võid vahepeal lugeda näpunäiteid tomatitaimede hoolitsemise ja ettekasvatamise kohta.

Kuidas kriisi ajal oma pere ise varustada?

Praegu leviv COVID-19 paneb meid kõiki proovile. Et mitte nakatuda ja viirust levitada, soovitatakse mitte käia rahvarohketes kohtades, kontsertidel, teatrites, isegi kauplustes. Käte pesemisest me isegi ei räägi, see peaks olema elementaarne ka epideemia väliselt. Me keegi ei tea, kui kaua selline olukord kestab aga kõik inimesed võiksid olla sellisteks kriisideks valmis ka tulevikus. Maarahvas on teadupärast väga leidlik ning jagame teiega mõtteid, mis võiksid aidata sellel keerulisel perioodil end mugavalt ja turvaliselt tunda. Köögivilja kasvatamine: Teadupärast on praegune majandusolukord keeruline ning olukord toiduainetööstuses võib lähitulevikus olla kiirelt muutuv. Maarahvas on juba aegade algusest kasvatanud ise köögivilja – nüüd on selleks põhjust veel enam. Köögivilja kasvatust on võimalik planeerida selliselt, et iga kuu oleks midagi värsket aiast võtta. Ehk tasuks sel aastal planeerida ka paar lisa kartulivagu. Toidu säilitamine ja külmutamine: Siin saame rääkida vanaema sissetehtud hapukurkidest, tomatitest ja kõigest muust maitsvast, mida aegade algusest on purki ja pudelisse pandud. Hea viis toidu säilitamiseks on ka külmutamine: maasikad, mustikad ja sõstralised säilivad külmutatuna väga kaua ning säilitavad ka kõik oma head omadused. Ka maitserohelist võib külmutada! Praegu võiks olla hea aeg üle vaadata oma varud ja ka vanaema keldri riiulikaunistused. Ka kevadel on hea hoidistega tegelema hakata – natuke loovat mõtlemist viib kindlasti edasi. Pruulimine Õunapuudelt maha kukkunud viljad saab edukalt muuta kas siidriks või veiniks. Ka humalat on võimalik ise kasvatada, et koduõlu oleks kuumal suvepäeval käepärast võtta. Võimalused on piiritud ning leidlik maainimene suudab katta terve oma toidulaua. Võimaliku karantiini valguses soovitame üle vaadata ka riiulitel asetsevad kuivained, mida igal majapidamisel ise kasvatada pole võimalik – riis, pähklid, tatar, pasta. Samuti tasuks külmkapis ruumi teha hästi säilivatele toiduainetele. Hea valik on kindlasti ka oliiviõli. Kasuta värskeid toiduaineid enne kui mitterikneva toidu poole pöördud. Mida saaksid sina ise ära teha ning kuidas olla rohkem isemajandav?

Tugeva ja terve tomatitaime kasvatamine seemnest

Tomat on iga koduse kasvuhoone omaniku tähtsaim taim. Iga tomatisõber soovib, et tema kasvuhoonest tuleks parim saak -tugev ja mahlane, suus sulav, aromaatne ning plekivaba. Paraku pole just palju köögivilju, mille kasvatamisel esineb nõnda palju probleeme. Nende vältimiseks on mõned head nipid:- kõigepealt valige õiged sordid,- kasvatage ise omale terved ja tugevad taimed,- ennetage hilisemate probleemide teket järgmiste soovituste abil Kuidas valida seemneid? Tomatiseemnete valimisel tuleb tugevate istikute saamiseks võtta pigem suured ja tugevad ning kaalult raskemad seemned. Üldiselt tasuks võimalusel eelistada mõnda tuntud ja usaldusväärset kodumaist seemnebrändi nagu näiteks Eesti Sordiseeme. Supermarketis müüdavad seemned on küll odavad, kuid ka sisu on sellele vastav. Eesti Sordiseemnelt leiad põnevaid tomatisorte. Tomatitaime ettekasvatamine Külvake tomatiseemned külvikasti või minikasvuhoonesse, mis on täidetud värske turvassubstraadiga. Sobivad substraadid on aianduspoodides olemas. Mulla temperatuur peab külvi hetkel olema toatemperatuuri lähedane. Optimaalne seemne istutamissügavus oleks 0,5 – 1 cm. Jätke taimedele piisavalt ruumi sirgumiseks ja harunemiseks, kuna liiga tihe külv viib taimed stressi ning stressis taim nakatub haigustesse kergemini.  Idulehtede faasis pikeeri taimed ümber 8 cm istutuspottidesse ja leia neile toas edasiseks kasvamiseks valge ja jahedam koht, kus on temperatuur umbes 17-19 C. Istutamine Kasvuhoonesse istutamisel istutage taim vähemalt 5 cm sügavamale kui potis. Tomati varrel on tore omadus kasvatada omale varrest täiendavad külgjuured. Mida rohkem juuri, seda tugevamad pealsed. Kui juhtub, et taimed kipuvad vähese valguse tõttu siiski välja venima, võid pika ja nõrga varrega taimi istutada poolviltu nii, et kogu lehtedest allpool olev vars jääks mulla alla. Taim ajab end päikese poole püsti juba mõne päevaga ja mullaga kaetud varrest kasvavad täiendavad juured. Edasine hoolitsemine Taimed vajavad kasvamiseks ja tugevnemiseks ohtralt valgust. Isegi varakevadel olev lõunapoolne aknalaud ei ole valguse osas piisav ning võimalusel oleks hea kasutada taimelampi 14 – 18 tundi igas päevas.  Küllap tead, et aiandist ja laatadelt ostetud taimed on tihti välja veninud ja nõrkade vartega ning vajavad kasvuhoones kohest üles sidumist. Just see ongi põhjustatud vähesest valgusest, tihedast kasvust ja tuule puudumisest. Vabas looduses tuule käes liikudes kasvavad tomativarred sitkeks ja tugevaks. Seetõttu soovitame tavalise tuuleventilaatoriga taimi kõigutada. Piisab kahest korrast 10 minutit päevas ning taim muutub palju sitkemaks. Ventilaatori puudumisel võid mitu korda päevas lahtise käega õrnalt nende latvu liigutada. Nii jääb kätele ka mõnus lõhn. Nii ettekasvatamisel kui edasisel hoolitsemisel kasta taimi alati toasooja või päikese käes soojenenud veega.  Kes juba tomateid kasvatab, sel leidub kindlasti ka kurgitaimi - käivad need kaks ju mõneti käsikäes. Loe, kuidas tagada suveks ka saagikas kurgipeenar.

Seente kasvatamine kodustes tingimustes

Olles seenekasvatusega mitte kokku puutunud, võib see esmapilgul tunduda üsna salapärane. Tegelikult on tegu üsna lihtsa tegevusega, mille võid kiiresti selgeks saada. Põhitõdede omandamine võtab vähem aega kui mistahes puu- või köögivilja kasvatamise puhul.

Seened on lihtne viis mitmekesistada oma isekasvatust – nii kodus toas kui ka suurema aiaga majapidamises. Kui sind huvitab päris oma kodukasvatatud seenekestest roogade valmistamine, siis jää lainele. Siin saad teada seene elutsüklist ja sellest, kus ja mida kodustes tingimustes kasvatada.
Alustamiseks pole paremat aega kui praegu! 🙂

Seente kasvatamisel on pikk ajalugu

Tuleb tõdeda, et köögiviljadega võrreldes on seente kasvatamine vähem praktiseeritud. Sellegi poolest on Euroopas siseruumides seeni kasvatatud juba sadu aastaid. Stabiilne tööstuslik kasvatamine nööpseente näol algas 300 aastat tagasi Pariisis. Esimesi tõendeid seente kultiveerimisest on aga leitud Jaapanis 1800 a. tagusest ajast, mil puupakkudel kasvatati Shiitake seeni.

Seene elutsükli jäljendamine

Enne kui tegutsema asud, on kasulik mõista seene kasvutsüklit, mida sinagi kodus kasvatamisel jäljendad. Siin kohal ei toimeta sa niivõrd virguvate seentega, kuivõrd nende niidistikule sobiva kasvukeskkonna loomisega.
Nähes taime moodi välja, on seen tegelikult seenerakkude vili, mille all peitub kordades suurem seeneniidistiku võrk ehk mütseel. Seeneniidistik on eraldi organismide kogum, olles seente viljakehadele energiaallikaks.

Br3nda: homegrown mushrooms (https://flic.kr/p/bgDSGP)

Lühidalt on seenekasvatamise faasid järgmised:

1) Kasvukeskkonna loomiseks valmistatakse sobiv kompost, mida hiljem pastöriseeritakse ja laagerdatakse.

2) Selle tulemuseks on sobiv toitekeskkond ehk substraat, mida nakatatakse seenemütseeliga (inokuleerimine). Substraat on mistahes aine, millel saab kasvada seeneniidistik. Tavaliselt viiakse inokuleerimine läbi steriilsetes tingimustes, et vältida hallituse või muude seeneliikide teket.

3) Seejärel toimub mütseeli läbikasvamine ehk inkubeerimine. Tavaliselt hõlmab see substraadi asetamist pimedasse sooja kohta nädalateks või lausa mõneks kuuks.

4) Kui niidistik on katnud kasvupinna, kaetakse kompost sobiva kattematerjaliga ning stimuleeritakse viljakehade teket.

Põhjalikuks lugemiseks soovitan põllumajandusministeeriumi poolt loodud seenekasvataja käsiraamatut, mis on suurepärane võimalus saada targemaks elutsükli detailides, komposti valmistamises ja kasvatusviisides.

Kus kohas seeni kasvatada?

Erinevalt tavapärasest põllukultuurist, ei kaasne seente kasvatamisega määrduvat mullatööd, mistõttu sobivad nad ideaalselt siseruumides kultiveerimiseks. Kuna seened on mitmekülgsed, sobib neid kasvatada igasugustes keskkondades nagu aias, keldris, kastis, puupakul, kohvipaksul ja kasvatuskomplektis.
Jätka lugemist, et näha, mida ja kus kasvatada.

Milliseid seeni kus kasvatada?

Alustajale soovitan soetada seenekasvatuskomplekti, kuna see võimaldab paremini seene elutsüklit hoomata ning kasvatusprotsessi keerukamad osad vahele jätta. Nii võid ära hoida hallituse või saastumise teket.
Komplektis on seene substraat juba seenemütseeliga nakatatud (inokuleeritud), mille tulemusel on seeneniidistik valmis vilja kandma.
Piisab vaid sellest, kui piserdad karbi augule vett ning hoiad keskkonna niiskena.
PS: Pane tähele, et kogu kasvuperioodi jooksul seenesubstraat kordagi ära ei kuivaks.
Juba nädala pärast märkad tekkivaid pisikesi seeni ning peatselt võid nautida küpseid vilju.
Kui plaanid aga muid keskkondi kasutada, tuleb arvestada, et eri tüüpi seentel on omad konkreetsed kasvuvajadused.

Austerservik

Austerservikud kasvavad erinevatel alustel, sealhulgas õlgedel ja isegi papp- või kohvipaksul. Looduses kasvavad nad puude küljes. Need on algajate poolt tõenäoliselt kõige enam kasvatatud seened.

Enoki

Enoki on väga kompaktsed, ning nad ei nõua palju ruumi, mistõttu saab neid kasvatada purkides. Enoki seened on väikesed ja pikkade vartega ning need asetsevad tihedates klompides. Kui neil puuduks pisikesed kübarad, näeksid nad välja justkui spagetid.

Maitake

Maitsev ja meditsiinilise väärtusega puuseen, mis sobib kasvatamiseks nii õue puupakule kui ka siseruumi. Kasvukohast sobib lehtpuust saepuru õhutatud kotiriides. Maitake võib kasvada üürtault suureks kobaraks ja kaaluda kuni 40kg.

Nööpseened (nupp), Cremini ja Portobello seened

Ausalt öeldes on need seened tegelikult ühesugused liigid, kuid neid eristab kasvuaeg.
Seeneniidistikust esmakordselt ilmudes, toimivad nad nööpseentena. Veidi suurema ja pruunimana muutuvad nad creminideks ning lõpuks kasvab neist portobello seen. Neid seeni kasvatatakse komposteeritud sõnnikul.

Shiitake

Shiitakesi saab kasvatada lehtpuust saepurul või õues palkide peal. Shiitake seentel on suitsune, maalähedane maitse ja tekstuur, mis sarnaneb portobellodega. Lisaks heale maitsele, on need ühtlasi igati tervislikud ja kolesterooli alandavad.

Šampinjon

Jamieanne: homegrown Mushrooms (https://flic.kr/p/7YXY18)

Aedšampinjonid on ühed enim hinnatud söögiseened ning neid saab kasvatada nii kastis, kilekotis kui ka väljas peenral. Kuna nad ei vaja palju valgust, saab kasvukeskkonnaks olla ka kelder. Šampinjoni viljalihal on meeldiv lõhn ja tekstuur ning kergelt pähkline maitse.

Loodan, et oled nüüdseks saanud indu seentega käe proovimiseks. Kui oled paar korda tsükli läbi teinud, hakkad mõistma ka muid spetsiifikaid, suutes saaki veelgi suurendada. Rõõmsat katsetamist ja seeneroogade valmistamist.


0
Ostukorv