X
Kõik väikepakiseemned -25%
Loe Veel

Vanaema traditsioonilised hapukurgid

Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video

Hoidisemeister 2023: Parimad retseptid ja võitjad

Retsept: kuidas kodus ise sinki teha

Singivalmistamise ajalugu ulatub mõne tuhande aasta taha eKr. Juba toona mõisteti, et tule ja keraamiliste nõude abil on võimalik tekitada pressitud sea- või veiselihavorm, mis on maitsev ning säilib kaua.
Nüüd on sinulgi võimalus (küll aga kaasaegsete vahenditega) saada osa protsessist, mille tulemuseks on omale meelepärase maitsega kodune sink.

Mida vajad?

  • 500 g sealiha 
  • 300 g suitsupeekonit (maasuitsupeekoniga saad singile mõnusa suitsunüansi) 
  • 500 g hakkliha (kasutasin lihaveise hakkliha) 
  • 23 g meresoola 
  • Musta pipart, cayenne pipart, tšillihelbeid, küüslaugu helbeid  (tükeldatud jalapeno pipart)
  • Umbes 150 ml vett, kuna selline kogus mahub ka 1,5 kg singipressi.

PS: Liha maitsestamiseks võid kasutada ka valmissegusid. Pea vaid meeles, et 1 kg liha kohta vajad 18-19 g meresoola. 

Toorainega talitle järgnevalt

1 ) Tükelda sealiha ca 2×2 cm kuubikuteks.

2 ) Pane kõik lihad suurde kaussi, lisa maitseained ja sega väga korralikult koos veega läbi. Mina kasutasin selleks köögikombaini, segades 15 min pärmitaigna otsikuga. Kõlbab ka plastikust lihasegamise otsik, kuid mitte metallist terad.

PS: Korralik segamine on ühtlase singimassi moodustamiseks äärmiselt vajalik. Nii saad hiljem sinki mugavamalt lõigata.

3 ) Nüüd pane mass vähemalt kaheks tunniks külmkappi maitsestuma. Võid kapis ka terve öö jagu hoida. 

4 ) Singi keetmiseks aseta kilekott singipressi, ja nüüd täida press lusika haaval lihaseguga, iga lusikatäit korralikult kinni surudes. Kilekott lihtsustab oluliselt hiljem singi kättesaamist.  

5 ) Sulge pressi kaas ja paigalda lihatermomeeter.

6 ) Aseta press suurde sooja veega täidetud potti. Veetase potis peab singist üle ulatuma. Kuumuta vesi 80. kraadini ja hoia sellel temperatuuril kuni singi sisetemperatuur on tõusnud 70 kraadini. Selleks kulub 2-3 tundi.  

7 ) Kuni 3 tunni möödudes on sink valmis. Aseta singipress jahedasse vette jahtuma, pärast mida pane press terveks ööks külmkappi. Järgmisel hommikul vabasta pressi kaas ja võta sink välja. Seda on taas lihtsam teha, kui keerutad singipressi pisut sooja vee all.  

Lisa singile välimus

Dekoorkestaga tehtud kodune sink 🙂

Kui soovid singile ilusat dekoori võid kasutada dekoorkesta kilekoti asemel. Dekoorkest on küll vürtsikas, aga täiendab maitset ning lisab singile isuäratava välimuse.
Ilusa pealisdekoori saamiseks, võid sinki pressist välja võtmise järel rullida ka maitseainete-ürtide segus.

Helista