

Kui suvi hakkab vaikselt sügisele teed andma, saab ka tomatite hooaeg paratamatult otsa. Kasvuhoonest või peenrast korjatud saak võib aga ühel hetkel tunduda lõputu. eriti siis, kui kõik viljad ei jõua enam punaseks küpseda. Paljud aednikud seisavadki septembri lõpus või oktoobri alguses küsimuse ees: mida teha nende tomatitega, mis on veel rohelised, või kuidas ülejäänud saaki parimal viisil säilitada? Kõige kindlam vastus on lihtne – tomatid purki.
Hea uudis on see, et tomatid ei lähe raisku. Isegi rohelised viljad on väärtuslik tooraine, millest saab valmistada nii hoidiseid, marinaade kui ka üllatavalt maitsvaid moose. Küpsetest tomatitest saab teha mahla, püreed või kastet, mida on talvel hea võtta. Lisaks kui taimed veel täiesti hääbunud ei ole, leidub nippe, kuidas neid natukeseks elus hoida või viljad toas järelvalmima panna. Selles artiklis jagamegi mõtteid ja soovitusi, kuidas tomatisaagist viimast võtta ka siis, kui suvi on juba selja taha jäänud.
Sügisese jaheda ilma saabudes juhtub tihti, et kõik tomatid ei jõua kasvuhoones või peenras punaseks küpseda. See ei tähenda aga sugugi, et need rohelised viljad tuleks minema visata. Õigete nippidega saab neil kas lasta toas järelvalmida või kohe midagi maitsvat valmistada.
Kõige kindlam viis rohelisi tomateid kasutada on neist hoidiseid valmistada. Paljud kasvatajad korjavad viljad enne öökülma kokku ja panevad tomatid purki kas soola või äädikaga. Nii säilivad tomatid pikalt ja toovad talvel toidulauale meeldivat suvemaitset. Hoidistamine on ka praktiline, sest nii saab korraga suurema koguse tomateid ära kasutada ja sahvrisse varuda.
Veidi üllatavam, aga väga maitsev lahendus on rohelise tomati moos. Tomat annab moosile hapuka alatooni, mis sobib suurepäraselt nii hommikusele saiale kui ka juustu kõrvale. Mõned lisavad sinna kaneeli või sidrunimahla, mis muudab maitse veelgi erilisemaks. Kuigi esmapilgul võib mõte tunduda kummaline, on paljud avastanud, et just see moos saab sügise lemmikuks.
Rohelisi tomateid saab edukalt kasutada ka marinaadis. Viilutatud või väiksemad terved viljad pannakse purki koos sibula, küüslaugu, äädika ja maitseainetega. Tulemuseks on krõmpsuv ja vürtsikas lisand, mis sobib nii liharoogade kui ka kartuli kõrvale. Marinaad on üks populaarsemaid viise, kuidas sügisesed rohelised tomatid purki panna ja neist midagi maitsvat teha.
Oluline on meeles pidada, et pärast öökülma jäänud rohelised viljad ei ole enam head. Külmakahjustuse saanud tomatid ei küpse korralikult ja kipuvad kiiresti riknema. Seepärast tasub need pigem aegsasti kokku korjata ja kohe köögis käiku lasta.
Kui oled saagi juba korjanud, aga tomateid on rohkem, kui värskelt ära süüa jõuad, tasub mõelda säilitamisele.
Kõige lihtsam viis saaki talveks säilitada on tomatid puhastada, tükeldada ja seejärel purustada. Saadud massi võib lasta mõned minutid keeta, lisada maitseks veidi ürte ning panna seejärel purkidesse. Nii ongi tomatid purki pandud ja valmis, et hiljem kasutada neid supi, kastme või pajaroa maitsva alusena.
Kui kodus on mahlapress või -auruti, saab tomatitest valmistada ka värsket mahla. Tomatimahl on üks klassikalisi viise, kuidas sügissaaki talveks säilitada. Kõige sagedamini villitakse mahl kuumalt pudelitesse, et see säiliks ka külmal ajal värske ja vitamiiniderikas. Erinevalt tomatipüreest või -kastmest on tomatimahl mõeldud eelkõige joomiseks – seda võib nautida täiesti puhtal kujul, jahutatult, või segada pisut soola ja musta pipraga, et maitse oleks intensiivsem. Mõned lisavad tilga sidrunimahla või sellerisoola, et joogile rohkem särtsu anda. Tomatimahl sobib hästi ka hommikuseks energialaenguks ning on tuntud ka klassikaliste kokteilide, näiteks Bloody Mary põhikomponendina. Nii on pudelisse villitud tomatimahl lihtne viis tuua talvisesse päeva killuke suvist värskust ja päikest.
Üks lemmikuid viise tomatisaaki säilitada on valmistada rikkalik tomatikaste. Selleks keeda tükeldatud tomateid koos sibula, küüslaugu ja meelepäraste ürtidega, kuni saad mõnusa, paksu baaskastme. Kuumalt purkidesse panduna on see kindel viis, kuidas tomatid purki panna, ning talvel on hea võtta omatehtud kaste pastaroogade, suppide või hautiste maitsestamiseks. Nii saad igale toidule lisada killukese suvist värskust ka kõige külmemal ajal.
Huvitavaid retsepte ja nippe leiad ka Maa Elu rubriigist.
Kui tahad tomatisaagist viimast võtta, on mõned lihtsad trikid, mis aitavad.
Tomatite hooaja lõpp ei tähenda, et ülejäänud saak läheks raisku. Rohelisi tomateid saab kasutada marinaadis, chutney’s või isegi moosis. Küpsetest viljadest võib teha mahla, kastmeid või purustatud massi, kõige kindlam lahendus on ikka tomatid purki panna, et talvel suvist maitset nautida. Väikeste nippide abil saad ka rohelised tomatid toas järelvalmima panna ning kasvuhoones saaki veel mõne nädala võrra pikendada.
Nii saad tomateid nautida veel kaua pärast seda, kui sügistuul on peenrad paljaks puhunud.