X
Liitu uudiskirjaga ja parimad pakkumised jõuavad sinuni esimesena!
Loe Veel

Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video

Ära lase sääskedel oma suveõhtuid rikkuda!

Sel nädalal teatas putukateadlane Urmas Tartes, et alanud on hea sääseaasta. Hea sääskedele või hea meile, see sõltub juba meist endist – kuidas me sääskedega kohaneme, kus me viibime ja kuidas nende saabumiseks valmis oleme. Maarahva Pood annab kolm soovitust, kuidas oma suvi sääse- ja parmuvabaks muuta.

Kuidas luua loomulik aed: näpunäited mitmekesisuse ja loodusläheduse tagamiseks

Mis on loomulik aed? See on koht, kus tunnevad end hästi nii inimene kui ka muu elusloodus. Looduslik aed on erinevatele osapooltele ligitõmbav keskkond, mis soodustab mitmekesisust ja keskkonnasõbralikkust.

Ema traditsioonilised hapukurgid

Aeg on alustada hoidistamisega! Nagu igas peres, on ka meil sahtli põhjast välja otsitud ema koduste hapukurkide retsept.

Teada on muidugi see, et igasugused hapukurgi- ja moosiretseptid on kõik nii katsetamise ja tunnetuse peale üles ehitatud, aga saime ikka paberkandja ja ema hea mälu peale hea koduse kurgiretsepti paika. Head katsetamist!

Vaja läheb:

  • 3 l klaaspurgid ja plastkaaned
  • Või suurem purunematu hapenduspurk (vesilukuga on kõige mugavam)
  • Väikeseid tihke viljalihaga kurke
  • Tillivarsi õisikutega
  • Mustsõstralehti
  • Mädarõikajuurt
  • Küüslauku
  • Soola

Kui aga soovid, võid hoopis kasutada maitsetamiseks juba valmis kurkide juuretist.

Purkide ja purgikaante ettevalmistamine

Puhasta ja pese purgid kuuma veega. Keeda purgikaaned kuumas vees läbi – nii puhastad kaaned bakteritest. Kui kasutad vanemaid purke ja kaasi, vaata üle, et purgikaane keermetes ei oleks mõlke ega täkkeid – vigased kaaned lasevad hiljem õhu purkidesse sisse.

purgid kurkidele, klaaspurgid

Kurkide ettevalmistamine

Pese kurgid ja leota paar tundi külmas vees.

Kurgid purki

1. Pane purkidesse maitseianed: värske till, mustsõstralehed, küüslauk, mädarõikajuur

Igasse purki läheb mõnusalt kroontilli, kümmekond mustsõstralehte, 4 küüslauguküünt ja sama palju mädarõika juurt.

2. Hapendamiseks sobivad ainult väga värsked ja tugevakoorelised kurgid, kui kurk on juba katsudes veidi pehme, ei ole mõtet seda purki panna. Pese kurgid korralikult, leotada ei ole vaja ja kindlasti ka mitte otsi ära lõigata – ainult nii saad väga krõmpsud hapukurgid.

3. Lao kurgid tihedalt purki, kõige lihtsam on laduda esimene kiht üksteise kõrvale püsti, nii mahutad rohkem kurke purkidesse😊

Ka kurkide peale võib lisada sõstralehed ja tilliõisikud ning 1 spl küüslauku. Mädarõika võiks panna ainult põhja.

4. Nüüd keeda soolvesi 1l vee kohta 2 spl keedu- või meresoola (jodeeritud soola ma hapendamiseks ei kasutaks) 3 l purgi kohta peaks soolvett kuluma ca 1,5 liitrit. Siis on kurgid hästi laotud😊

Vala soolvesi keevana järk-järgult  purkidesse, kõigepealt 1/3 siis teine ja siis lõpuni – nii on kindel, et purk ei purune.

5. Nüüd kaaneta plastkaanega ja jäta päevaks-paariks sooja kohta hapnema. Plastkaas on oluline, kuna hapnemise protsessis tekib gaasi, mis saab kaane vahelt vaikselt välja, kaane vahelt võib välja ajada ka soolvett kui purgid on väga täis. Purkide alla võiks igaks juhuks rätiku panna.

Paari päeva pärast pane purgid jahedasse hoiukohta.

Suure hapenduspurgi ja vesilukuga tee samamoodi, mõneks päevaks mulksuma, siis vesilukk maha, kork kinni ja jahedasse.

hapukurgid, kurkide hapendamine

Kurkide kvaliteedikontroll

Peale seda, kui kurgid on 12 tundi seisnud, keera purgid ettevaatlikult taas ümber. Lase purkidel veidi seista ja hakka kaantele koputama. Kaanele koputades peab kõlama tuhm heli, siis on purk ilusti vaakumis ja õhku pole sisse läinud. Kui kaas on pealt veidi kummis või kostub koputades veidi kumisev hääl, võib purgis olla õhk sees ja kurgid võivad hakata riknema.

Nässu läinud kurgipurgid võid avada kohe tarbimiseks, ülejäänud vii aga jahedasse kohta edasi marineerima. Ka kurkide puhul kehtib üldiselt reegel, et ajas muutuvad need üha paremaks!

Kurkide hapendamisel tuleb teinekord mitut retsepti katsetada, koguseid ja maitseained oma soovi järgi muuta kuniks päris oma lemmikretsepti leiad. Seega varu kannatust ja ära unusta, et kõige paremad kurgid tulevadki just katseeksitus meetodil.

Head katsetamist!

Helista