X

Loe Veel

Kuidas kriisi ajal oma pere ise varustada?

Praegu leviv COVID-19 paneb meid kõiki proovile. Et mitte nakatuda ja viirust levitada, soovitatakse mitte käia rahvarohketes kohtades, kontsertidel, teatrites, isegi kauplustes. Käte pesemisest me isegi ei räägi, see peaks olema elementaarne ka epideemia väliselt. Me keegi ei tea, kui kaua selline olukord kestab aga kõik inimesed võiksid olla sellisteks kriisideks valmis ka tulevikus. Maarahvas on teadupärast väga leidlik ning jagame teiega mõtteid mis võiksid aidata sellel keerulisel perioodil end mugavalt ja turvaliselt tunda. Köögivilja kasvatamine: Teadupärast on praegune majandusolukord keeruline ning olukord toiduainetööstuses võib lähitulevikus olla kiirelt muutuv. Maarahvas on juba aegade algusest kasvatanud ise köögivilja – nüüd on selleks põhjust veel enam. Köögivilja kasvatust on võimalik planeerida selliselt, et iga kuu oleks midagi värsket aiast võtta. Ehk tasuks sel aastal planeerida ka paar lisa kartulivagu. Toidu säilitamine ja külmutamine:Siin saame rääkida vanaema sissetehtud hapukurkidest, tomatitest ja kõigest muust maitsvast, mida aegade algusest on purki ja pudelisse pandud. Hea viis toidu säilitamiseks on ka külmutamine: maasikad, mustikad ja sõstralised säilivad külmutatuna väga kaua ning säilitavad ka kõik oma head omadused. Ka maitserohelist võib külmutada! Praegu võiks olla hea aeg üle vaadata oma varud ja ka vanaema keldri riiulikaunistused. Ka kevadel on hea hoidistega tegelema hakata – natuke loovat mõtlemist viib kindlasti edasi. Pruulimine:Õunapuudelt maha kukkunud viljad saab edukalt muuta kas siidriks või veiniks. Ka humalat on võimalik ise kasvatada, et koduõlu oleks kuumal suvepäeval käepärast võtta. Võimalused on piiritud ning leidlik maainimene suudab katta terve oma toidulaua. Võimaliku karantiini valguses soovitame üle vaadata ka riiulitel asetsevad kuivained, mida igal majapidamisel ise kasvatada pole võimalik – riis, pähklid, tatar, pasta. Samuti tasuks külmkapis ruumi teha hästi säilivatele toiduainetele. Hea valik on kindlasti ka oliiviõli.* Kasuta värskeid toiduaineid enne kui mitterikneva toidu poole pöördud. Mida saaksid sina ise ära teha ning kuidas olla rohkem isemajandav?

ERILISED suvelilled Maarahva Poes: Mis loom on Ripp-lõvilõug?

Lõvilõuad on selle kümnendi alguse uued tulijad, taas moodi tulnud vanaemade aegne kaunitar. Seemnelettidel on erinevate lõvilõugade valik täna näiteks kolm korda suurem, kui 10 aastat tagasi. Kuskohast on siis tulnud nimi lõvilõug? Naljaga pooleks võib väita, et kui õit näppude vahel õrnalt pigistada ja siis lahti lasta, lõvi suu avaneb ja sulgub. Lõvilõua seemnete külvamine on pisut keerukam, kui mõnel teisel lillel. Külvist õitsvate taimedeni kulub suisa kuni neli kuud, mis tähendab, et märtsis külvatud seemned hakkavad õitsema juuni alguses.. Külvimullaga täidetud nõusse külvake seemned üsna hõredalt. Kuna seemned on väga pisikesed, võib neid külvamise lihtustamiseks segada lusikatäie liivaga. Nipp - väikeseid lilleseemneid saab edukalt külvata laste akvarellikarbist võetud pintsli abil😊 Lõvilõua külve pealt ei kaeta, kuna seemned vajavad idanemiseks valgust. Küll aga võib kuni tärkamiseni külvi pealt katta kile või klaasiga, mõistlik on kasutada ka aianduspoodides olevaid spetsiaalseid külvikaste. Lõvilõuad on üheaastased. Kui aga lasete valminud seemned mulda variseda ja peenra talveks katate lehe või põhumultšiga, on teil kevadel uued lilled tasuta käes! Aga nüüd on siis turul midagi täiesti ägedat! Hobiaednikele aretatud ripp-lõvilõug Antirrhinum majus nanum pendula Candy Showers on superkompaktne, sobivate ja omavahel haakuvate värvitoonidega. Kujutage ette midagi sellist oma peenras, lillepotis või amplis! Candy Showers ripp-lõvilõua leiad siit!

Kuidas tagada suveks saagikas kurgipeenar?

Esiteks räägiksime kuidas üldse valida kasvatamiseks õige kurk? On palavalt armastatud sorte, kuid tegelikult tuleks lihtsalt proovida erinevaid ning leida endale see kõige sobivam. Kurkide sordid jagunevad viljumistüübilt kolmeks: valdavalt emasõitega, segaõitsemisega ning ainult emasõitega, iseviljuvad ehk partenokarpsed. Iseviljuvate sortide eelis on see, et nad ei vaja tolmlemiseks ja viljade tekkimiseks putukate abi ja võivad olla kogu kasvuperioodi katteloori all. Maarahva Poes on enamus sordid iseviljuvad. Dirigent, Adam, Alex suurepärased sordid, universaalsed avamaale istutamise konserveerimiskurgid. Kuna nad on õhukese siledama koorega, sobivad marineerimiseks väga hästi. Puccini on klassikaline uus hapenduskurk. Tessa on väga hea poolpikk avamaakurk salatiteks ja värskelt tarbimiseks. Ja loomulikult Saladin, väga hea pikk kasvuhoone kurk. Kurgitaimi võib ette kasvatada kõikjal, kus on piisavalt soe ja valge, näiteks aknalaual või küttega kasvuhoones. Kuna kurgitaimed ümberistutamist ei talu, külvatakse seemned ettekasvatamisel umbes 6 cm läbimõõduga istutuskassettidesse või pottidesse. Kassetid, potid ja mullad on Maarahva Poodides kõik olemas. Kasvukoha temperatuur võiks olla päeval üle 20 kraadi ja öösel mitte alla 18 kraadi. Kurk, vastupidiselt tomatile ja paprikale, kasvab ruttu. Kasvukohale võib taime istutada juba 2-3 nädala pärast, kui taimedel on arenenud 1-2 pärislehte. Terve, tugeva  ja saagika kurgi õue istutamisel on veel kaks olulist nippi. Kurgipeenar tuleks rajada kohale, kus eelmisel aastal ei ole kasvanud sarnased kõrvitsalised (kurk, kõrvits, arbuus, melon). Ning kurgi juured armastavad sooja mulda. Kui mullatemperatuur on alla + 14 kraadi, siis ei saa kurk mullast fosforit kätte ning taim kolletub ja hävineb. Suure valiku erinevaid kurgisorte leiad: SIIT!

Lillesibulate istutamine: Rohenäpu käsiraamat

Lillesibulad võib jagada kahte kategooriasse: Kevad- ja suvesibul.

Kevadsibulad: Väga vastupidavad. Võib hoida talve läbi maa sees ja õitsevad kevadel. Istutada sügisel.  Mõned kõige tavalisemad kevadsibulad on tulbid, iirised, nartsissid, hüatsindid, krookused, laugud. Need sibulad vajavad mitu nädalat külma temperatuuri, et tulla välja puhkeseisundist ja õitseda oma täies potentsiaalis.

Suvesibulad: Suvised sibulad on õrnemad, istutatakse kevadel ja õitsevad suvel. Kõige tavalisemad suvesibulad on gladioolid, liiliad, daaliad, pojengid (muguljuursed), iirised, kallad, begooniad. Begooniad on kindlasti esimesed, mis tuleks kevadel maha panna, et need jõuaks õitsema minna. Mõned õitsevad suve lõpu poole või pikemat aega, nagu näiteks daaliad, mis õitsevad sügisesse välja. Suvesibulad on väga külmakartlikud, mistõttu tuleks neid hoiustada jahedas ja kuivas külmade perioodide möödumiseni. 

Milliseid sibulaid võib istutada nii kevadel kui ka sügisel?  Aastaringselt võib hoida näiteks iiriseid ja pojenge. Pojengid tuleks maha panna pigem varem, et sibul jõuaks kindlasti juurduda enne öökülmade saabumist.

Kuhu lillesibulad istutada?

Seni kuni sa saad olla kindel, et lillesibulatel on hea drenaaž ja nad saavad piisavalt päevavalgust võid neid istutada peaaegu igasugusesse mulda ja asukohta. Drenaaž on äärmisel oluline, et vältida sibulate mädanemist. Sibulatele meeldib kergelt liivane muld, sest see pakub piisavalt eluks vajalikke aineid. Varakevade õitsejad võib istutada puude alla – seal saavad nad piisavalt palju valgust, et õitsema hakata enne kui puud lehte lähevad ja valguse ära blokeerivad. Need lilled õitsevad hästi vaid esimesel aastal, edaspidi vajavad nad rohkem valgust, et lehed saaksid piisavalt elujõuliseks.

Planeeri enne, kui istutad!

Lillesibulaid saab kasvatada igal pool : iluaias, aasadel, segatuna muru sisse, puude all või strateegiliselt paigutatuna peenardel. Paljud sibulad hakkavad ajapikku paljunema, mistõttu on alati hea omada plaani, et ühest istutamisest saaks aastaid ilusaid õisi nautida. Istuta suuremad kogused ühte kohta, et tekitada visuaalselt hea efekt. Arvesse tuleb võtta ka õitsemise aegu. Istuta erinevaid kombinatsioone: varaseid, kesk ja hilishooaja õitsejaid, et kaunist õitsemisaega pikendada.

  • Peida õitsenud madalakasvuliste sibulate surev lehestik ette poole istutatud kõrgemate sibulate abil.
  • Samal ajal õitsevate sortide puhul istuta sibulad vastavalt kõrgusele, madalast kõrgemaks – nii tekivad ilusad kihid.
  • Sibulalilled pakuvad ilusaid ja erinevaid värve – mõtle sellele, kuidas need värvid ümbrusega mängivad.

Kuidas lillesibulaid istutada?

Lillesibulaid saab istutada kahte moodi: kaevata üles kindel ala, sibulad sinna asetada ja seejärel mullaga katta või teha igale sibulale mulda eraldi auk. Meeles tuleks pidada, et sügavus peaks olema kolm lillesibula suurust.

Planting Bulbs, Bulb Planting Tool, Gardening
"Dream Team's" Portland Garden
Shutterstock.com
New York, NY

Tee selgeks lillesibula istutamise sügavus. Kui istutada liiga sügavale, siis õitsevad nad hilja või üldse mitte. Kui aga liiga madalale istutada, siis idand võib pea välja pista liiga vara ning saada külmakahjustuse. Sügavus peaks olema umbes kolm lillesibula suurust.

Valmista pinnas ette seda üles kaevates ning õhutades. Vajadusel lisa juurde juurde orgaanilist väetist, mis annaks vajalikud toitained.

Aseta sibulad terava otsaga ülespoole ja juured allapoole. Kui sa ei ole kindel kumb on alumine, kumb ülemine ots, siis võid ka sibula külili asetada. Lill leiab oma tee pinnale.

Paljud närilised nagu näiteks mügrid, maiustavad lillesibulatega.

Mügride vastu on aiapoodides mitmeid tõrje ja hävitusvahendeid. Eelkõige võiks sibulate ümber panna traatvõrgu/korvi.

Sibullillede ümbruse rohimine on keeruline, koos umbrohu juurega võite üles tirida ka sibula. Parem katke lillesibulate kohal olev muld mingisuguse multšiga, ca 5 cm paksuse kihina. Sibullill tõuseb multšikihist kenasti välja, kuid enamik umbrohtusid seda ei jaksa.

Paljud eksootilisemad lillesibulad ei talvitu meie külmades talvedes. Mõistlik on sellised sibulad kohe istutada spetsiaalsetes sibulakorvides. Sellisel juhul saate kevadel koos korviga istutada ja sügisel lihtsalt nad mullast välja tõsta. Korve sibulatega on mõistlik hoiustada jahedas garaažis, kuuris või keldris, kus temperatuur ei lange alla 4-5 kraadi.

Alles istutatud sibulad tahavad kastmist, et nad kenasti juurduks.

Lillesibulate üleskaevamine ja säilitamine

Peale lille õitsemist, lõika tagasi ainult lille õis. Ära kindlasti lõika lehti. Lehed jäta terveks kuni nad muutuvad kollaseks ja langevad maha; lehed koguvad ja hoiavad endas energiat, mida säilitavad järgmiseks aastaks. Kui lehed on liiga vara maha lõigatud, ei pruugi lill järgmisel aastal õitseda.

Lillesibula ülesvõtmine

  • Lõika lille vars ja lehed selliselt, et jääks mõni sentimeeter alles.
  • Hoolikalt eemalda lillesibula ümbert muld.
  • Raputa võimalikult palju mulda maha nii sibulalt kui ka juurtelt.
  • Aseta lillesibulad laiali ajalehele või paberile ning hoia neid jahedas, varjulises kohas, kus nad saaksid kuivada. Jälgi, et sibulad oleksid loomade ja laste ulatusest väljas, kuna paljud sibulad on mürgised.
  • Hoia sibulaid pappkastis, milles on piisavalt auke, et õhk saaks liikuda. Sibulate ümber võib panna paberit (ajaleht sobiks selleks hästi). Võib lisada ka veidi niisket vermikuliiti või keransiiti, et sibulad liiga ära ei kuivaks.
  • Hoia pimedas ja jahedas – näiteks keldris.
  • Kontrolli igakuiselt, et sibulad ei näitaks mädanemise või liigse kuivamise märke.

Nipid!

  • Ära hoia puuvilju (eriti õunu) või köögivilju samas külmikus, kus hoitakse lillesibulaid. Puuviljad ja juurviljad eraldavad etüleen gaasi, mis võib tappa sibula sees oleva taime.
  • Mulla ph tase 6 või 7 toob välja lille kõige erksamad värvid.
  • Istuta lillesibulad kindlasti samal hooajal, mil nad on soetatud.
  • Juhul kui lillesibul jääb talveks mulda, lisa sibula juurde mingi marker või silt, et sa ta kindlasti hiljem üles leiaksid.
  • Ära kunagi hoia lillesibulaid plastikkotis – sibulad vajavad õhku.

Lillesibulate ostmine:

Siin on mõned lisanipid lillesibulate ostmiseks:

  • Lillesibulad peaksid olema katsudes pigem kõvemad, mitte pehmed ja käsnjad.
  • Vali sibulad, millel ei ole kahjustusi või hallitust.
  • Ostuhetkel ei näita sibulad üldjuhul juure kasvu, aga näiteks liiliad on erand. Liiliate puhul võib leida ka juurtega sibulaid.
  • Kvaliteetsed lillesibulad ja hea planeerimine muudab sinu aia segasummasuvilast imetlusväärseks silmarõõmuks.

EESTI SUURIM VALIK LILLESIBULAID

0
Ostukorv