

Kui metsast tagasi jõuad korvitäie kukeseente, puravike või riisikutega, kerkib alati küsimus, kuidas seda kõike säilitada? Värske seen on küll imemaitsev, aga kahjuks rikneb kiiresti. Õnneks on kogenud korjajatel pikaajaline kogemus, kuidas metsasaak purki või sügavkülma panna nii, et seda saaks nautida terve aasta vältel. Eestis on seenelkäik sama kindel sügisene traditsioon kui kartulivõtt, ning oskus seeni hoidistada on midagi, mida antakse edasi põlvest põlve.
Seente hoidistamine on oskus, mis võimaldab metsasaaki nautida ka südatalvel. Selles artiklis jagatakse praktilisi nõuandeid ning ühte klassikalist retsepti, mis rikastab sinu toidulaua valikut. Nii saad metsasaaki nautida mitte ainult septembris, vaid ka detsembris ja veebruaris kuni kevadeni välja.
Seente kasv sõltub väga palju ilmast ja aastaajast. Eestis peetakse tavaliselt juulist kuni oktoobrini põhiliseks seenekorjamise hooajaks, kuid täpsem aeg oleneb ilmastikutingimustest ja seente liigist.
Kuldreegel: seeni tasub korjata pärast vihma ja siis, kui õhutemperatuur püsib öösiti vähemalt +10 kraadi ringis. Just niiske ja soe periood loob seentele ideaalsed kasvutingimused.
Kukeseen (Cantharellus cibarius)
Kukeseen on eestlaste suur lemmik – kollane, kuldne ja kergesti äratuntav. Esimesed eksemplarid võivad metsas nähtavale ilmuda juba juuni lõpus, kuid kõige suurem hooaeg kestab juulist septembrini. Kukeseen ei lähe kiiresti ussitama ja sobib nii praadimiseks, kastmetesse kui ka marineerimiseks.
Puravik (Boletus edulis)
Puravik, mida kutsutakse ka kivipuravikuks või pulkseeneks, on metsade kuningas. Teda hinnatakse paksu viljaliha ja tugeva maitse järgi. Puravikke leidub kõige rohkem augustist oktoobrini, eriti kuusikutes ja segametsades. Suurepärane praadimiseks, kuivatamiseks ja pulbriks jahvatamiseks.
Riisikad (Lactarius spp.)
Riisikad on Eestis traditsioonilised marineerimisseened. Levinud liigid on näiteks kuuseriisikas ja männiriisikas. Riisikaid kohtab kõige rohkem augustis ja septembris.
Kukeseened on Eestis väga laialt levinud, kuid nende leidmine nõuab siiski osavat silma ja natuke metsakogemust. Nad ei kasva juhuslikult, vaid eelistavad kindlaid kasvukohti ja tingimusi.
Hea nipp: kui leiad ühe kukeseene, tasub samas piirkonnas hoolikalt ringi vaadata – tihti kasvavad nad väikeste kobaratena, mis võivad kiiresti korvi täita.
Seente õigesti puhastamine on üks kõige olulisemaid samme enne hoidistamist, marineerimist või kuivatamist. See aitab säilitada nende maitset, tekstuuri ja väldib toidu riknemist.
Nipp: kui korjad seeni kohe sügavkülma või kuivatamiseks, puhasta neid õrnalt ja kiiresti, et säilitada värsket metsaaroomi.
Kõik seened ei sobi marineerimiseks – valik sõltub nii seene maitsest kui ka tekstuurist. Eestis eelistatakse marineerimiseks selliseid liike, mis säilitavad pärast kuumtöötlust oma kuju ja maitse:
Vältida: väga pehmed või vesised seened, näiteks mõned lehtseened ja haruldased metsaseened, ei sobi marineerimiseks, sest need lagunevad ja muutuvad vetikaks.
Marineerimine on üks populaarsemaid viise, kuidas Eesti metsasaaki talveks säilitada. See meetod mitte ainult ei pikenda seente säilivusaega, vaid toob ka esile nende maitse ja aroomi. Marineeritud seened sobivad ideaalselt suupisteteks, salatitesse, kastmetesse ja pearoogade kõrvale.
Põhiline idee
Marineerimisel kuumutatakse seened kergelt keemiseni ja seejärel valatakse üle soolase-vürtsika marinaadiga. Õige marinaad annab seentele maitse, säilitab tekstuuri ja hoiab neid kaua purgis värskena.

Koostisosad:
Valmistamine:
Näpunäited:
Retsept: Külli Soasepp
Seened puhastatakse, vajadusel kergelt keedetakse ja asetatakse puhtasse purki. Lisatakse sool või soolalahus ning vürtsid ja lastakse paar nädalat toatemperatuuril käärida. Tekib hapukas ja vürtsikas maitse.
Puhastatud seened pannakse väikesteks portsjoniteks sügavkülma. Suuremaid seeni võib enne lõigata või veidi keeta. Külmutatud seened säilitavad maitse ja sobivad otse toidu valmistamiseks.
Seened kihitakse purki koos soola ja vürtsidega. Sool tõmbab välja vee ja säilitab seente maitse. Soolatud seened hoitakse jahedas ning kasutatakse talvel suppides ja hautistes.
Seened puhastatakse ja lõigatakse vajadusel väiksemateks tükkideks, seejärel kuivatatakse kas ahjus, kuivati või õhu käes. Kuivatatud seened säilitavad maitse ja aroomi pikka aega ning neid saab hiljem leotada suppides, kastmetes ja hautistes.
Seente hoidistamine avab võimaluse nautida metsasaaki kogu aasta vältel. Õige puhastamise, marineerimise, hapendamise, soolamise, külmutamise ja kuivatamise tehnikaga säilitad seente maitse, tekstuuri ja aromaatse metsaaroomi ka talvel. Praktikas on oluline valida sobivad seeneliigid ja järgida retsepte hoolikalt, et hoidised jääksid kvaliteetsed ja maitsvad. Nii muutub seente hoidistamine mitte ainult praktiliseks tegevuseks, vaid ka nauditavaks talviseks toiduelamuseks.