X
Kauplused on suurel reedel avatud kuni 16:00

Isetegemise meistriklass – valmista oma esimene koduõlu

Suurepärane, et isetegemine on aina enam populaarsust kogumas ja üha rohkem on seda ka päriselt hindama hakatud. Eks mekib ju omatehtud leib mitmeid kordi paremini kui poe oma, on oma aia õun magusam kui lettidel ja kuidas siis koduõluga kuidagi teisiti oleks?! Ikka tuleb omatehtu maitse ja lõhn võrreldamatult parem. Isetegemises ikkagi on mingisugune võlu, mis kõigele omaloodule erilise nüansi lisab. 

Kuidas oma esimest koduõlut valmistada? Hakkame aga tegutsema!

Õlle valmistamise vahendid: 

  • Pott (mahutavusega 4-6 liitrit)
  • Segamiseks kulp/segamislabidas
  • Õlle valmistamise kontsentraat (väga mugav algajale õllevalmistajale, sisaldab  juba kõike vajalikku, hermeetiliselt suletud linnast 1,7kg ja õllepärmi – vali vastavalt maitsele!)

Leiad meie poest ka õlle valmistamise stardikomplekti ECO 2, mis sisaldab kõike tarvilikku ja annab õllemeistrile võimaluse kohe tööle asuda.

Sammsammuline õpetus pruulimiseks

1. Kõik töövahendid, mida kasutad õlle valmistamiseks, tuleb väga põhjalikult puhastada. 

2. Eemalda kontsentraat ja pärm kaane alt (pärm on purgis eraldi kotikese sees), pane õllevalmistamise ekstrakti purk 10 minutiks kuuma vette, see aitab sealt sisu paremini kätte saada.

3. Kui virde temperatuur on 15-25 °C, võib lisada pärmi ja segada intensiivselt. Kääritustemperatuur sõltub valmistatavast õlle- ja pärmitüübist. 

NB! Virde temperatuur üle 25 kraadi tapab pärmi.

4. Sulge käärimisnõu tihedalt kaanega ja paigalda veega täidetud vesilukk, aseta nõule õhulukk veega. Pane käärimisnõu kohta, kus on stabiilselt temperatuur umbes 20°C.

Milline on koduõlu kääritamise ja villimise protsess?

Käärimine kestab tavaliselt 5-7 päeva. Umbes 5 päeva möödudes käärimine lõpeb (vesilukk ei mulksu enam), kindluse mõttes võiks kontrollida virde suhkrusisaldust. Seda saad teha hüdromeetriga.

Õlu võiks enne villimist päeva paar jahedamas ruumis seista, nii settib pärmijääk nõu põhja ja saad selgema õlle. Selgineda võib õlu muidugi ka pudelis, siis peab välja valamisel hoolas olema, et setet mitte klaasi valada. 

Puhtama õlle saamiseks võib õlle enne villimist ümber sifoonida, nii et pärmisete jääb kääritusnõusse.

Et õlu pudelis uuesti “käima läheks” ja gaas tekiks, tuleb igasse pudelisse lisada ca 7g suhkrut liitri kohta, või spetsiaalne gaseerimistablett.

Õllepudeleid võiks hoida 7-14 päeva toatemperatuuril ja siis tõsta jahedasse. Ka jahedas võiks õlu vähemalt 7-14 päeva laagerduda. Mida kauem koduõlu seisab, seda paremaks maitse ajaga muutub. 2-3 kuune õlu on oma parimas küpsusastmes, koduõlu säilib kuni kaks aastat. 

õlle valmistamine kodus

Katsetamiseks mõned populaarsemad kontsentraadid

Lager

Kollane õlekarva õlu, mida kroonib pitsisarnane valge vaht. Selles õlles on koos õrn lillelõhn, väljapeetud linnasemaitse ja suurepärane humalaaroom. Põnev näide traditsioonilisest heledast ja täidlasest Austria õllest nõudlikele õllesõpradele. Sobib ideaalselt mitmesuguste suupistetega.

Dark Ale

Mahagonitooni ja kreemika vahuga tume õlu. Röstitud linnaste iseloomulik aroom, kergelt šokolaadise järelmaitsega. Kõige populaarsem õlu tumeda õlle austajate hulgas. Sobib  hästi grillitud liha kõrvale.

Pilsner 86 päeva

Kuulus ja ainulaadne Tšehhi õlu. Humalaaroomiga, kergelt mõrkjas hele õlu. Ideaalne janukustutaja palavatel päevadel.

Draught

Bitterit meenutav, rohke vahuga värske ja klaar maitse. Serveeritakse külmalt.

English Bitter

Pronksikarva õlle, millel on kreemjasvalge vaht ning tugev, värskendav maitse ja aroom. Sobib õllesõpradele, kes eelistavad traditsiooniliselt mõrkjat punakat õlut.

IPA

Ameerika IPA-õlle tüüpi koduõlule on iseloomulik tugev tsitrusvilja maitse ning kuldkollane värv.

Harjutamine teeb meistriks on juba nõnda kulunud vanasõna, aga ometi on selles peituv tõetera aegumatu!
Natuke katsetamist ja kes teab, ehk saad end peagi ise oma koduköögi õllemeistriks kroonida või võib-olla annavad selle tiitli Sulle sinu sõbrad ja tuttavad.


Proovida igatahes tasub!

Helista