Kodune suitsujuust
1 kg juustu koostisosad:
10 liitrit vähe pastöriseeritud piima (kuni 74 ° C) või värsket, 11 tilka Vege Plusi laapi, 2 g kaltsiumkloriidi.
Retsept:
Lahustage kaltsiumkloriid 50 ml leiges vees. Kuumutage piim temperatuurini 38–40 ° C ja lisage veega lahustatud kaltsiumkloriid. Seejärel lisage 50 ml leiges vees lahustatud laap ja jätke tunniks seisma. Kui piim kalgendub,(moodustub tihke klomp) lõigake see 1 cm kuubikuteks ja pange 10-15 minutiks kõrvale. Juustumass pange juustuvormi ja pigista vadak välja. Kuumutage potis vesi temperatuurini 75 ° C, jagage juustumass võrtseteks portsjoniteks(umbes sellised , et mahuksid teie kätte ). Kuumutage juustu palle kuni need tihenevad . Pärast keetmist pigistage juustu palle, et võimalikult palju vadakut eemalduks. Kui juustu konsistents on kõvanenud , annab juba vormida, siis on õige aeg panna ta juustuvõrku. Valmistage soolvesi: lisage iga 1 l vee kohta 180 g soola ja pange jahtunud juust 12 tunniks soolvette. Pärast soolveest välja võtmist kuivatage juust õrnalt ja jätke tahenema 2-3 tunniks. Suitsetage külma suitsuga, temperatuuril 35–40 ° C.