X
Loe Veel

Ema traditsioonilised hapukurgid

Suve selgroog on murtud ja aeg on alustada hoidistamisega! Nagu igas peres, on ka meil sahtli põhjast välja otsitud ema koduste hapukurkide retsept. Teada on muidugi see, et igasugused hapukurgi- ja moosiretseptid on kõik nii katsetamise ja tunnetuse peale üles ehitatud, aga saime ikka paberkandja ja ema hea mälu peale hea koduse kurgiretsepti paika. Head katsetamist!

Vaja läheb:

3 l klaaspurgid ja plastkaaned Või suurem purunematu hapenduspurk (vesilukuga on kõige mugavam)Väikeseid tihke viljalihaga kurkeTillivarsi õisikutegaMustsõstralehtiMädarõikajuurtKüüslaukuSoola Kui aga soovid, võid hoopis kasutada maitsetamiseks juba valmis kurkide juuretist.

Purkide ja purgikaante ettevalmistamine

Puhasta ja pese purgid kuuma veega. Keeda purgikaaned kuumas vees läbi – nii puhastad kaaned bakteritest. Kui kasutad vanemaid purke ja kaasi, vaata üle, et purgikaane keermetes ei oleks mõlke ega täkkeid – vigased kaaned lasevad hiljem õhu purkidesse sisse.

Kurkide ettevalmistamine

Pese kurgid ja leota paar tundi külmas vees.

Kurgid purki

1. Pane purkidesse maitseianed: värske till, mustsõstralehed, küüslauk, mädarõikajuur Igasse purki läheb mõnusalt kroontilli, kümmekond mustsõstralehte, 4 küüslauguküünt ja sama palju mädarõika juurt. 2. Hapendamiseks sobivad ainult väga värsked ja tugevakoorelised kurgid, kui kurk on juba katsudes veidi pehme, ei ole mõtet seda purki panna. Pese kurgid korralikult, leotada ei ole vaja ja kindlasti ka mitte otsi ära lõigata – ainult nii saad väga krõmpsud hapukurgid. 3. Lao kurgid tihedalt purki, kõige lihtsam on laduda esimene kiht üksteise kõrvale püsti, nii mahutad rohkem kurke purkidesse😊 Ka kurkide peale võib lisada sõstralehed ja tilliõisikud ning 1 spl küüslauku. Mädarõika võiks panna ainult põhja. 4. Nüüd keeda soolvesi 1l vee kohta 2 spl keedu- või meresoola (jodeeritud soola ma hapendamiseks ei kasutaks) 3 l purgi kohta peaks soolvett kuluma ca 1,5 liitrit. Siis on kurgid hästi laotud😊 Vala soolvesi keevana järk-järgult  purkidesse, kõigepealt 1/3 siis teine ja siis lõpuni – nii on kindel, et purk ei purune. 5. Nüüd kaaneta plastkaanega ja jäta päevaks-paariks sooja kohta hapnema. Plastkaas on oluline, kuna hapnemise protsessis tekib gaasi, mis saab kaane vahelt vaikselt välja, kaane vahelt võib välja ajada ka soolvett kui purgid on väga täis. Purkide alla võiks igaks juhuks rätiku panna. Paari päeva pärast pane purgid jahedasse hoiukohta. Suure hapenduspurgi ja vesilukuga tee samamoodi, mõneks päevaks mulksuma, siis vesilukk maha, kork kinni ja jahedasse.

Kurkide kvaliteedikontroll

Peale seda, kui kurgid on 12 tundi seisnud, keera purgid ettevaatlikult taas ümber. Lase purkidel veidi seista ja hakka kaantele koputama. Kaanele koputades peab kõlama tuhm heli, siis on purk ilusti vaakumis ja õhku pole sisse läinud. Kui kaas on pealt veidi kummis või kostub koputades veidi kumisev hääl, võib purgis olla õhk sees ja kurgid võivad hakata riknema. Nässu läinud kurgipurgid võid avada kohe tarbimiseks, ülejäänud vii aga jahedasse kohta edasi marineerima. Ka kurkide puhul kehtib üldiselt reegel, et ajas muutuvad need üha paremaks!
Kurkide hapendamisel tuleb teinekord mitut retsepti katsetada, koguseid ja maitseained oma soovi järgi muuta kuniks päris oma lemmikretsepti leiad. Seega varu kannatust ja ära unusta, et kõige paremad kurgid tulevadki just katseeksitus meetodil. Head katsetamist!

5 lihtsat sammu grillvorstide valmistamiseks - retsept ja video

Jaanipäev on ukse taga! Ja ikka ja jälle mõtleme, mida seekord lauale panna? Mida seekord grillida? Meil on sulle hea mõte - tee ise oma grillvorstid! Isetehtud grillvorstid on ikka hoopis teine tera, kui poest ostetud. Kõige nullist valmistamine jätab vorstimeistrile võimaluse valida parim tooraine ning just enda maitsemeeli arvestades ka sobivad lisandid grillvorstile. Algusest lõpuni vorstid ise valmis teha on päriselt ka omaette elamus. 

1. Alustuseks otsi välja ja kogu kokku kõik vajalikud tarvikud

Vaja läheb:

Hakklihamasinat - vanakooli hakklihamasina leiad ka meie poest, kuid sobib ka elektriline. Vorstipritsi – kui teed vorste harva, sobib hästi väiksem variant 1,5 kg vorstisegu jaoks, mida tuleb küll sagedamini täita, aga iseenesest on väga tõhus abiline. Naturaalseid sea-või lambasooli - Maarahva Poes müüdavad sooled on puhastatud ja soolatud. Pane sooled enne vorstitegu vaid pooleks tunniks vette ja ongi kasutusvalmis! Siin on võimalik ka mõningaid mööndusi teha, näiteks kui spetsiaalset vorstipritsi pole, saad sooled täita ka puupulga ja suure lehtri abil! See on küll mõnevõrra aeganõudvam ja võib algaja natuke õlgu kehitama panna, kuid ajab asja ära. Muidugi on vorstiprits siinkohal tõeline abimees ja hõlbustab töötegemist mitmeid kordi. Kusjuures vorstiotsikutega hakklihamasinat saab samuti edukalt kasutada.

2. Vali välja toorained ning lisandid

Grillvorstide tooraineks kasutatakse kõige enam ikkagi sealiha, lihakoguse hulgas peab kindlasti olema ka pekki, vähemalt ¼ lihakogusest, võid lisada ka köögivilju aga kui kuiva vorsti ei taha, siis pekk käib ikka vorsti sisse. See annab vorstile mõnusa mahlasuse, (sea)seljapekk on valikutest parim, kuid sobib ka küljepekk. Oluline on ka, et kui kasutad metsloomaliha, tuleb pekki rohkem lisada, muidu jääb vorst kuiv. Kamara eemaldamine pekilt on vaba valik, liha läbi hakklihamasina ajades muutub mass ühtlaseks nagunii. Samuti tuleb välja valida sobivad lisandid, valikuid ja mänguruumi on siin palju (köögiviljad, juust jne), kuid tasub siiski olla mõõdukas ning arvestada, et valida tuleks lisandid, mis valmivad samal ajal põhitoorainega, ka ei tohiks lisandite tükid olla liialt suured. Kui ise eriti julgelt katsetada ei taha, võid proovida ka meie grillvorstide retsepti: 2 kg seakülge (võib ka kamaraga, kui tugevam tekstuur on ok)1 kg veiseliha (lihtsamaid tükke, fileed pole mõtet raisata aga kelmetest puhastatud)0,5 kg pekki (suitsupekki) - NB! Pane liha 15 min sügavkülma enne töötlemist3 keskmist sibulat (tavaline kollane😊)2 küüslaugupead1 pk soolatud seasooli3 spl peene jahvatusega meresoola3 spl täitsamehe maitseainetJääkülma vett niipalju kui mahub😊 Maitsestamise teevad lihtsamaks spetsiaalsed maitsesegud, mis on juba valmis segatud näiteks 5 kg vorstisegu maitsestamiseks. Meie segud, mis on mõeldud vorstidele ei sisalda soola, lisage seda vastavalt maitseelistustele juurde. 

3. Valmista vorstisegu

Kogu lihamass tuleb läbi hakklihamasina ajada, mis nõuab korralikku füüsilist pingutust (kui seda teha käsivändaga hakklihamasinaga, kuid vaev on seda väärt). Selleks, et saavutada eriti ühtlane vorstimass, tuleks liha läbi masina mitu korda ajada. Lõpuks lisa ka sibul ja küüslauk. Sõtku hakklihamass ühtlaseks , lisa maitseained ja jääkülm vesi nii palju, kui segu vastu võtab, sõtku veel ca 10 min. Segu ei tohiks kindlasti kuiv jääda! Hea oleks, kui nüüd saaks 4-5 h maitsestuda (üleöö on parim, aga võib ka kohe edasi toimetada). Pane soolatud seasooled käesooja vette ca pool tundi enne vorstitoppimist.

4. Täida sooled vorstiseguga

Soolatud naturaalsooli tuleb enne kasutamist umbes pool tundi käesoojas vees leotada. Enne vorstimassi toppimist soolde võid praadida väikese proovitüki, et kontrollida maitset. Juhul kui maitset tundub olevat liiga vähe, saab nüüd veel olukorda parandada ja lisada maitseaineid vorstisegule juurde. Leotatud seasool tõmba vorstipritsi toru otsa nii palju, kui seda sinna mahub ja hakka vaikselt ühtlaselt vändates soolt täitma. Seo sooleots kinni siis, kui oled juba täitmist alustanud, siis ei jää sooleotsa õhumulli. Sooli ei tohi kindlasti liiga täis toppida, vastasel juhul lähevad need grillimisel lihtsalt lõhki. Grillvorst peab pigem jääma pehme, kui ikkagi tekkisid mõned õhumullid, siis tuleb need õrnalt välja libistada. Keera paraja pikkusega vorstideks, keerde peale tehes tuleb vaadata, et need jookseks ühtpidi, muidu võib juhtuda, et need tulevad lahti. Kuumuta valmis vorstijuppe 80°C vees umbes 15 minutit. Toorvorstide puhul ei ole eelnev kuumutamine vajalik, need võib otse grillile panna. Eriti hea maitse saad, kui lased grillvorstid enne grillimist kergest suitsust läbi. 

5. Viimaks pane vorstid grillile

Nüüd on jäänud veel viimane samm - grillvorstid grillile. Pane tähele, et isetehtud vorstid vajavad grillil veidi rohkem kannatust kui poevorstid. Ühtlane pruunistamine aitab vältida vorstinaha nätskeks jäämist. Kõrvale sobib lisada mistahes suvist salatit ja maitsev roog ongi valmis! Vaata ka videot, kuidas Näljase Neliku noored ise verivorste teevad (näed ära ka kogu valmistamise protsessi) - töö on grillvorsti puhul sarnane! :) Head katsetamist!

Särtsakas Kimchi - valmistaks ühe?

Kimchi on populaarne Korea köögi kõrvalroog, mida armastatakse üle maailma. Kõlab eksootiliselt? Tegelikult on selle huvitava nime taga vaid fermenteeritud hiina kapsas (õigest Kimchist leiab ka redist, porgandit, ingverit, küüslauku ja muud põnevat). Hapukapsa- ja hapukurgirahvana on hapendamine meile ju väga tuttav teema. :) Me ei jaga teiega kindlasti seda päris klassikalist retsepti, vaid nagu ikka - katsetame midagi uut ja teeme asju teistmoodi. Meie valmistatud Kimchit võib süüa kõrvalroana või lisada vokkidele ja salatitele. Laske hea maitsta ja katsetage ka ise uute põnevate maitsetega!

Kimchi retsept peakapsa ja õunaga

2 kg valget peakapsast (3-4 spl soola)3 suurt õuna3 porgandit1 suurem porrulaukKõik köögiviljad lõika sarnase suurusega ribadeks

Maitsepasta:

1 pea küüslauku(puhastatud, tükeldatud)3 cm jupp ingverit (tükeldatud)1 spl Tsillihelbeid3 spl paprikapulbrit2 spl soola70 g suhkrut100 ml sojakastet100 ml vett Lisa kõik maitsepasta toorained uhmrisse ja uhmerda ühtlaseks massiks!

Hakkame kokkama:

Hapendusnõu
Sega ribastatud kapsas soolaga segi ja jäta veidikeseks seisma, et mahl hakkaks eralduma. Seejärel loputa läbi, lisa ülejäänud köögiviljaribad, maitsepasta, soja ja vesi. Sega hästi läbi, suru tugevalt kokku, et vedelik oleks üle köögiviljade ja jäta paariks päevaks sooja kohta hapnema. Kasutasime vesilukuga spetsiaalset hapendusnõud, mis hoiab lõhnad anumas ja kärbsed eemal. Maitse muutub iga päevaga - kui tundub, et happelisuse poole pealt on paras maitse, tõsta kõik külmikusse (soovitavalt väiksemates purkides, saab järgmise kraami hapnema panna.)
Selline isetegemine meile üldjuhul väga meeldib ning see oli alles meie esimene katsetus. Vürtsikama maitsemeelega nautleja võib julgelt tšillit juurde lisada. Meie kasutasime selle retsepti näol olemasolevaid tooraineid. Järgmine kord proovime ka hiina kapsaga. :) Vaata lisaks tarvikud, mis hapendamiseks vaja läheb.

Tummine kõrvitsasupp külma ja kõleduse peletamiseks

Sel ajal kui kõrvitsad valmis saavad on väljas juba kole pime ja kõle.

Siinkohal päästab meid sellest üks särtsakas kõrvitsasupp.

See retsept on inspireeritud küll oktoobrikuu värvilisest loodusest kuid kui sa seda suppi juba maitsnud oled, siis ei pääse sa sellest enam ka muul ajal.

Esialgu võib tunduda, et kõrvitsast saab ainult kauneid kollaseid kuubikuid purki, mida tähtsatel päevadel lauale kanda. Tegelikkus on aga sootuks mitmekesisem. Järgmise aasta kõrvitsasaagiks leiad seemned SIIT!

Tulise kõrvitsasupi valmistamiseks läheb sul tarvis:

  • 1 kg kõrvitsat. Soovitavalt muskaatkõrvits (see pisike tugevakooreline). Sellega saab maitse tugevam ja tekstuur siidisem.
  • 2 porgandit.
  • 2 sibulat.
  • 1 pea küüslauku. Ära karda küüslauku sest kuumutamisel küüslaugu maitse maheneb.
  • 1-3 tšillit ilma seemneteta. Siin võiks veidi ettevaatlikum olla. Eriti, kui lapsed ka seltskonnas. Proovi ikka ise enne ära, kui tuline tegelane on. Kodus kasvanud tšilli võib vägagi üllatada aga üks tšilli ilma seemneteta peaks olema turvaline valik.
  • 2 cm ingverit.
  • Veidi head õli. Oliiviõlile vahelduseks võiks kasutada kodumaist rüpsi– või tudraõli, mõlemad suurepärase maitsega ja sobivad ideaalselt kuumutamiseks.
  • Kanapuljongit.
  • Kohvikoort.
  • Soola.
  • Ja serveerimiseks kõrvitsaseemneid ning tugevamaitselise (koduse) suitsupeekoni kuubikuid.

Kui need asjad kõik käepärast siis supi valmistamiseks toimeta nõnda:

Puhasta köögiviljad ja tükelda. Lisa poti põhja veidi head õli ja kuumuta porgandi-sibularattaid paar minutit, lisa viilutatud küüslauk, ingver ja tšilli.

Tükelda kõrvits ja eemalda koor

Kui köögiviljad hakkavad klaasjamaks muutuma siis lisa kõrvitsatükid ja kanapuljong. Puljongit lisa nii palju, et see kataks köögiviljad. Kuumuta vaiksel tulel nii, et supp vaevu podiseb kuni kõrvits on pehme.

Püreesta supp saumiksriga, sega sisse koor ja maitsesta soolaga. Kui serveerid suppi sutsusingi kuubikutega siis ole soolaga tagasihoidlikum.

Rösti kõrvitsaseemned kuival pannil 1-2 min.

Pruunista suitsupeekon ja serveeri supp peekonikuubikute ning röstitud kõrvitsaseemnetega.

Rohkem ei olegi vaja ühe õdusa sügisõhtu söögilauale. Siidine, kuum ja värviline! Rääkimata sellest et ka kõhtu täitev. 

Ja kui keegi veel tahab sulle väita, et kõrvits on igav, siis kutsu ta omale külla ja paku talle seda suppi. Ta sööb poti tühjaks ja limpsib ka kulbi puhtaks. Ning keeldub lahkumast järgmise supiteoni 🙂

head isu!