Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video
Aeg on kolida tegevustega sooja tuppa! Avasta isetegemise rõõmu, sukeldudes järgneva retseptiga koduse saiaküpsetamise maagilisse maailma, et tuua külmadesse õhtutesse soojust ja kodust hõngu.
Vaata videost, kuidas täpsemalt haputaigna saia valmistada ja küpsetada:
Vala suurde kaussi 390 g toasooja vett ning lisa sinna mesi ja pärm. Vispelda hoolikalt läbi ja jäta kile alla 10 minutiks seisma.
Lisa nisujahu ja sool ning sega taigen kahvliga hoolikalt läbi. Jälgi, et kausipõhja ei jääks jahu. Kui tundub, et taigen on liialt kuiv, siis lisa juurde ülejäänud 30 g vett. Taigen peaks jääma väga kleepuv.
Puhasta spaatliga kausi ääred ning kata kauss rätiku või kilega. Lase taignal 15 minutit kerkida.
Eemalda kausilt kate ja tee käed märjaks. Lükka näpud taigna alla, venita taigent õhku ja “voldi” see suunaga enda poole. Jätka sama tegevust kõikidest taigna külgedest. Jäta taigen uuesti 15 minutiks katte alla kerkima.
Venita ja voldi uuesti. See aitab gluteenil tekstuuri ehitada. Nüüd jäta taigen 1,5 tunniks katte alla kerkima.
Puista tööpinnale rohkelt jahu ja vala kerkinud taigen kausist tööpinnale. Vormi taigen ristküliku kujuliseks. Võta taigna lühemate külgede nurkadest kinni, venita ja keera taigna vastas nurkadesse. Tee teise poolega sama. Keera volditud ääred tööpinna poole ja tekita taignast pall, nagu näidatud videos.
Tõsta pall keset küpsetuspaberit ning kata kausiga. Jäta 30 minutiks kerkima.
Samal ajal pane ahjupott ahju ja soojenda ahi 255 kraadini.
Kui 30 minutit on möödas, raputa natuke jahu taignapallile ja hõõru see käega õrnalt laiali. Lõika taignasse terava noaga või spetsiaalse žiletiga sälud.
Tõsta ahjupott ahjust välja ja aseta taignapall koos küpsetuspaberiga potti. Sulge pott kaanega ja küpseta 255 kraadises ahjus 40-45 minutit. Sai on valmis, kui see on pealt kuldne ja krõbe.
Lase valmis saial rätiku all seista umbes tund aega, sest just siis on see kõige parem.