
5 lihtsat sammu grillvorstide valmistamiseks
Jaanipäev on ukse taga! Ja ikka ja jälle mõtleme, mida seekord lauale panna? Mida seekord grillida? Meil on sulle hea mõte - tee ise oma grillvorstid! Isetehtud grillvorstid on ikka hoopis teine tera, kui poest ostetud. Kõige nullist valmistamine jätab vorstimeistrile võimaluse valida parim tooraine ning just enda maitsemeeli arvestades ka sobivad lisandid grillvorstile. Algusest lõpuni vorstid ise valmis teha on päriselt ka omaette elamus. 1. Alustuseks otsi välja ja kogu kokku kõik vajalikud tarvikud Vaja läheb: Hakklihamasinat - vanakooli hakklihamasina leiad ka meie poest, kuid sobib ka elektriline. Vorstipritsi – kui teed vorste harva, sobib hästi väiksem variant 1,5 kg vorstisegu jaoks, mida tuleb küll sagedamini täita, aga iseenesest on väga tõhus abiline. Naturaalseid sea-või lambasooli - Maarahva Poes müüdavad sooled on puhastatud ja soolatud. Pane sooled enne vorstitegu vaid pooleks tunniks vette ja ongi kasutusvalmis! Siin on võimalik ka mõningaid mööndusi teha, näiteks kui spetsiaalset vorstipritsi pole, saad sooled täita ka puupulga ja suure lehtri abil! See on küll mõnevõrra aeganõudvam ja võib algaja natuke õlgu kehitama panna, kuid ajab asja ära. Muidugi on vorstiprits siinkohal tõeline abimees ja hõlbustab töötegemist mitmeid kordi. Kusjuures vorstiotsikutega hakklihamasinat saab samuti edukalt kasutada. 2. Vali välja toorained ning lisandid Grillvorstide tooraineks kasutatakse kõige enam ikkagi sealiha, lihakoguse hulgas peab kindlasti olema ka pekki, vähemalt ¼ lihakogusest, võid lisada ka köögivilju aga kui kuiva vorsti ei taha, siis pekk käib ikka vorsti sisse. See annab vorstile mõnusa mahlasuse, (sea)seljapekk on valikutest parim, kuid sobib ka küljepekk. Oluline on ka, et kui kasutad metsloomaliha, tuleb pekki rohkem lisada, muidu jääb vorst kuiv. Kamara eemaldamine pekilt on vaba valik, liha läbi hakklihamasina ajades muutub mass ühtlaseks nagunii. Samuti tuleb välja valida sobivad lisandid, valikuid ja mänguruumi on siin palju (köögiviljad, juust jne), kuid tasub siiski olla mõõdukas ning arvestada, et valida tuleks lisandid, mis valmivad samal ajal põhitoorainega, ka ei tohiks lisandite tükid olla liialt suured. Kui ise eriti julgelt katsetada ei taha, leiab erinevaid kindlate kogustega retsepte internetist ja suuremal asjahuvilisele soovitame sirvida K. Lukase, I. Metsamaa ja R. Altrovi hiljaaegu ilmunud vorstitegemise raamatut, mis sisaldab väga üksikasjalikke retsepte katsetamiseks. Maitsestamise teevad lihtsamaks spetsiaalsed maitsesegud, mis on juba valmis segatud näiteks 5 kg vorstisegu maitsestamiseks. Meie segud, mis on mõeldud vorstidele ei sisalda soola, lisage seda vastavalt maitseelistustele juurde. 3. Valmista vorstisegu Kogu lihamass tuleb läbi hakklihamasina ajada, mis nõuab korralikku füüsilist pingutust (kui seda teha käsivändaga hakklihamasinaga, kuid vaev on seda väärt). Selleks, et saavutada eriti ühtlane vorstimass, tuleks liha läbi masina mitu korda ajada. Pärast massi ühtlustamist lisa maitseained ning sõtku kõik veel kord korralikult läbi. Punktis 2 välja valitud lisandid lisatakse pärast lihasegu korralikku läbisõtkumist. Segu ei tohiks kindlasti kuiv jääda, vajadusel lisa julgelt vett, osa veest sobib grillvorstide puhul ideaalselt asendada õlle või veiniga. Nüüd tuleb vorstisegu seisma jätta (vähemalt pooleks tunniks, kuid kui valmistamisega kannatab oodata, siis lasta seista üleöö), nii saab lihamass maitseainetest paremini läbi imbuda. 4. Täida sooled vorstiseguga Soolatud naturaalsooli tuleb enne kasutamist umbes pool tundi käesoojas vees leotada. Enne vorstimassi toppimist soolde võid praadida väikese proovitüki, et kontrollida maitset. Juhul kui maitset tundub olevat liiga vähe, saab nüüd veel olukorda parandada ja lisada maitseaineid vorstisegule juurde. Leotatud seasool tõmba vorstipritsi toru otsa nii palju, kui seda sinna mahub ja hakka vaikselt ühtlaselt vändates soolt täitma. Seo sooleots kinni siis, kui oled juba täitmist alustanud, siis ei jää sooleotsa õhumulli. Sooli ei tohi kindlasti liiga täis toppida, vastasel juhul lähevad need grillimisel lihtsalt lõhki. Grillvorst peab pigem jääma pehme, kui ikkagi tekkisid mõned õhumullid, siis tuleb need õrnalt välja libistada. Keera paraja pikkusega vorstideks, keerde peale tehes tuleb vaadata, et need jookseks ühtpidi, muidu võib juhtuda, et need tulevad lahti. Kuumuta valmis vorstijuppe 80°C vees umbes 15 minutit. Toorvorstide puhul ei ole eelnev kuumutamine vajalik, need võib otse grillile panna. Eriti hea maitse saad, kui lased grillvorstid enne grillimist kergest suitsust läbi. 5. Viimaks pane vorstid grillile Nüüd on jäänud veel viimane samm - grillvorstid grillile. Grilli nagu tavalisi poevorstegi. Ühtlane pruunistamine aitab vältida vorstinaha nätskeks jäämist. Kõrvale sobib lisada mistahes suvist salatit ja maitsev roog ongi valmis! Vaata ka videot, kuidas Näljase Neliku noored ise verivorste teevad (näed ära ka kogu valmistamise protsessi) - töö on grillvorsti puhul sarnane! :) Head katsetamist!