X

Loe Veel

Kuidas maitsetaimi säilitada?

Erinevate ürtide kasvatamine on ilmselt üks parimaid viise oma igapäevaste kulinaarsete oskuste lihvimiseks, kuid sellega kaasnevad ka mõningad valud. Mõned aastad tagasi ostsime kogu oma kasutatava maitserohelise mõnest suuremast kauplusest nagu Selver või Rimi. Kaardiga terminali kohal vehkida on ju imelihtne, kuu lõpuks aga numbreid kokku lüües võib nii mõnelgi suu laiali vajuda. Peale rahatasku dieedi oli veel üks probleem - ei suutnud me kunagi kõike ära kasutada ning väga palju läks lihtsalt raisku. Samasugust trendi nägime ka siis, kui meie esimene ürdipeenar hakkas saaki andma. Sellest tulenevalt paneme kirja erinevad viisid, kuidas maitsetaimi säilitada, et värsket rohelist oleks haarata ikka terve aasta vältel. Kuivatamine - kõige populaarsem ja lihtsam viis ürtide säilitamiseks Lõika maha pikemad varred. Lõikekohast veidi kõrgemalt seo kõik kokku kasutades näiteks kummipaela või nöörijuppi. Riputa tagurpidi üles kuni taimed on kuivanud. Soovitame valida võimalikult kuiva koha. Vahepeal tuleb neid kontrollida, et ei oleks tekkinud hallitust või kondentsi, mis taimedel kuivada ei lase. Kui punt on kuivanud siis aseta see õhukindlasse klaasist pudelisse või purki. Silt peale ja otseteed maitseaineriiulisse. Nüüd on valitud ürdid aastaringseks kasutamiseks olemas. Kuivatatud ürte on hea kasutada ka erinevates õlides. Dehüdraator/toidukuivati Järgmine viis ürte säilitada on kasutades toidu dehüdraatorit. See viis kiirendab kuivamisprotsessi oluliselt ja väldib erinevaid riske hallituse tekkimiseks. Dehüdraatorit tasub kasutada ka puu- ja köögiviljade säilitamiseks. Meie köögis on see nüüdseks juba asendamatu tööriist. Külmutamine Mõned õrnad lehelised nagu basiilik, münt ja koriander kaotavad väga palju oma maitseomadustest, kui neid kuivatada. Neid kasutatakse tavaliselt värskelt. Selliste maitsetaimede säilitamiseks ja eestkätt ka maitse säilitamiseks on parim viis luua neist maitsest pakatavad jääkuubikud. Lihtsalt täida jääkuubiku alus veega ning lisa kuubikuaukudesse sobivad lehelised. Kui kuubikud on külmunud, tõsta need ümber sügavkülmiku kotti ja kindlasti pane peale ka silt, mis ütleks millise lehelisega tegu on. Kui sa mõne kuu pärast oled hakanud oma nõudlikule perele pasta bologneset valmistama, viska lihtsalt mõned kuubikud pasta hulka. Soojade suvepäevade saabudes on tore oma külalisi või elukaaslast üllatada mündiste jääkuubikutega. Põmm, mohhito või maitsev limonaad sekunditega. Ka terveid lehti on võimalik külmutada. Kattes need õrnalt oliiviõliga ja sulgedes need lamedalt külmakotti. Tahad säilitada terve hunniku erinevaid ürte? Siin tuleb appi blender. Lisa ürdid ja natuke oliiviõli ning saad ürdise pasta, mille saad panna küpsetuspaberi vahele ja külmutada. Vajadusel saad lihtsalt lõigata omale sobiva tüki ning uuesti külmutada. Kuidas valmistada ürdivõid? Ürdivõi on maitsev ja lihtne viis järele jäänud maitsetaimede kasutamiseks. Sega suur peotäis hakitud ürte pehme võiga ning aseta küpsetuspaberile. Küpsetuspaberiga saad vormida täpselt sellise kuubiku nagu sulle sobib. Enne kasutamist aseta voolitud kuubik mõneks tunniks külmkappi. Ürdivõid on hea kasutada saiale määrimiseks, köögiviljade ja erinevate lihade valmistamisel. Hommikusöögiks muna praadides samuti täiesti asendamatu. Külmkapis säilib ürdivõi umbes nädala, seega soovitame suurema osa sellest külmutada. Sellest, kuidas üldse alustada maitsetaimede kasvatamisega saad lugeda SIIT.

Kuidas alustada maitsetaimede kasvatamisega?

Ka meie pere ostis mõni aasta tagasi kaubandusest maitsetaimi. Kahjuks viskasime suure osa sellest ära, kuna paari päevaga lihtsalt ei kulu nii palju ja maitsetaimed kaotavad ruttu oma kvaliteedi. Nüüdseks oleme kokkuhoidmise ning värskete maitsete saamiseks kasvatanud juba aastaid kõiki maitsetaimi ise. Meie maitsetaimede vajaduse katavad ära kolm suurt lillepotti terrassil. Lemmikud on alati olemas ning ei ole vaja mööda kaubanduskeskusi ringi joosta. Kuidas alustada maitsetaimede kasvatamisega? Loe edasi... Ürtide külvamine Maitsetaimede kasvatamiseks ei ole vaja aiamaad või kasvuhoonet. Väga edukalt saab maitsetaimi kasvatada ka rõdul, aknalaual või terrassil.Külvamiseks kasuta ükskõik millist spetsiaalset külvimulda, need on juba liivaga segatud, õiges fraktsioonis ja sisaldavad taime idanemiseks vajaminevaid toitaineid, külvimuld niisuta korralikult enne külvi. Lisaks sellele on sul vaja ka külvikasti. Endale sobiva leiad pea igast aianduspoest. Basiiliku kasvatamine Basiilik külva külvikasti või kaanega kaetavasse nn „minikasvuhoonesse“, siis on idanemistingimused ühtlasemad. Mullaga ära seemneid kata (basiilik idaneb valguse käes) soojas toas on idanevusaeg kusagil  5-6 päeva. Pärast kolmandat lehevahet näpista latv ära, nii kasvavad kaharamad taimed. Basiilik armastab niiskust ja sooja, külve võid piserdada väikese pritspudeliga, et mulla pind oleks pidevalt niiske, kuid mitte läbimärg. Kui taimed on 5-6 cm kõrged istuta pottidesse või rõdukastidesse, taimede vahele jäta ca 10 cm-sed vahed. Õue võid viia taimed siis, kui öökülmad on möödas. Basiilik on seda saagikam, mida korrapärasemalt taime kärpida. Kasutades näpista alati ära võrse võimalikult pikk „latv“, siis kasvatab taim uue võrse. Peterselli kasvatamine Peterselli võid juba aprilli alguses õue külvata, hakkab idanema juba +2 kraadi C  juures. Külva paari cm sügavusele, kata külv kergelt külvimullaga tihendada pole tarvis. Külv võib olla päris tihe, hiljem saad nõrgemad taimed vahelt lihtsalt ära võtta. Petersell idaneb sõltuvalt temperatuurist kuni 20 päeva, tärganud taimed on külmakindlad. Siledalehelised sordid on tugevama maitsega. Kui kärbid peterselli suve jooksul pidevalt, piisab 6-7 taimest kogu suveks. Aedtilli kasvatamine Aedtilli võib samuti kohe kasvukohale külvata, idanema hakkab, kui muld on piisavalt üles soojenenud. Pottides kasvatamiseks sobib eelkõige põõsastill, mis on madalama ja tihedama lehestikuga. Aedtill on seevastu aga tugevama maitsega. Aed-piparrohi Aed-piparrohi on valgusidaneja, ära külvimullaga kata, aga hoia mullapind niiske. Idaneb ca 2 nädalat. Hiljem võiks tagasi näpistada, et kasvaks kaharam taim. Aed- piparrohi külvab ennast ise ja kevadel tärkavad uued taimed üsna varakult. Piparrohi on asendamatu maitsetaim kaunviljadele. Täiendab suurepäraselt maitset ja vähendab puhitust. Tüümiani kasvatamine Tüümian vajab idanemiseks valgust, hea on seemned külvata külvikasti ja hiljem taimed õigesse kasvukohta istutada. Idaneb hästi +20 kraadi C juures. Tüümian on mitmeaastane taim, mida saab talveks tuppa aknalauale tuua. Tugevamaitseline, maitse säilib ka pikalt kuumutades, sobib hästi lihatoitudele, kartulile ja tomatile. Kõigile neile maitsetaimedele meeldib soe temperatuur ja mõõdukalt niiske muld. Meie  kasvatame neid terrassil,  sügavates suurtes lillepottides, mis säilitavad hästi niiskust. Värsked maitsetaimed kipuvad aga üsna ruttu käest minema, kui neid kiiresti ära ei tarvitata, seepärast on hea teada, millised on erinevad viisid, kuidas maitsetaimi säilitada.

Tšillipipra kasvatamise saladus

Alustame seda postitust ühe vahva lõiguga kord meie postkasti saabunud kirjast:

“Olin üllatunud kui mu piprad ei tahtnud kasvada, olid igerikud ja nägid üldse välja pigem pipra karikatuuridena. Alles kolme nädala eest sain teada, et saepuru kipub kõdunedes mullast toitaineid ära võtma. Väetan siis nüüd – paistavad kosuvat, aga vältimaks nii seda kui teisi vigu, võiks keegi asjatundja blogis juhatust anda, sest ega lollikindlat taime pole, kuna algaja aednik on teadupärast väga leidlik.”

Tšilli külvamine ja väetamine

Üldiselt on tšillipipra kasvatamine sama lihtne nagu paprikate või tomatite kasvatamine. Ilusat saaki korjad hõlpsasti, kui pead silmas järgimisi nippe:

  1. Enne külvamist leota tšilli seemneid 2-3 päeva vees. Neid seemed, mis põhja ei vaju, pole mõtet mulda pannagi.
  2. Kuna tšillipipral on pikk kasvuaeg, tuleb see kindlasti ette kasvatada.
  3. Selleks tuleb hiljemalt märtsis külvata seemned aknalauale ja istutada kasvuhoonesse pärast külmade möödumist.
    PS: Tšilli on algupäraselt pärit soojast kliimast ning võib jääda kiratsema, kui ta ei saa piisavalt sooja.
  4. Tšillipiparde külvimullaks sobivad kõik külvimullad. Kasvukoha mullaks võiks olla köögiviljale sobiv toitaineterikas kasvusubstraat. Sobib nii köögivilja-, tomati- kui ka lillemuld. Vastupidiselt paljude arvamusele, ei piisa tehases kasvuturbasse sisse segatud väetisest taime terviklikuks elutsükliks. Sedapuhku tuleb kasutada sobivaid väetisi pakendil olevate soovituste kohaselt.
  5. Toitainete vajaduse määramisel lähtuge alljärgnevast spikrist:
    Väetistel on kolm põhitoitainet: N – lämmastik, P – fosfor, K- kaalium. Kõikide taimede puhul kehtib üks reegel – N on lehtede ja varte kasvuks, P on juurte arenguks ja toitainete omastamiseks, K on viljade moodustamiseks.
    Seega kevadel rohkem lämmastikku ja suve lõpus rohkem kaaliumi

Meie ei soovita kasutada taimede väetamiseks värsket sõnnikut. See on väga äkiline ja lämmastikurikas. Lisaks on komposteerimata sõnnikus hulganisti elujõulisi umbrohuseemneid.
Ega niisama laota põllumehed sõnnikut põldudele mitu kuud enne taimekasvu – see on ikka põhjusega.

Avasta siin pipra, tomati ja paprika seemneid mulda pistmiseks ning head kasvatamist!

Ahjaa! – Veel üks väga tähtis nipp tšillifännidele. 🙂

Kui sööte tšillit ettevaatamatult ja saate suus tsilli põletuse, kõrvetised või lausa kõhuvalu, siis pidage meeles, et külma vee peale joomisest ei ole mingit abi.
Suisa vastupidi – see on nagu bensiiniga tule kustutamine!

Tegelikult aitavad vaid kaks asja – klaas piima või klaas viina.

Piimas leiduv kaseiin seob end tšillis leiduva vürtsika kapasitsiinõliga ja aitab sellel kehast valutumalt väljuda. Piima puuduse korral leevendab olukorda mistahes muu piimatoode.
Kange alkohol aga suudab kapsitsiinõli ära lahustada. Klaase õlle jääb tšilli põletuse korral vajaka, kuna sel on liiga vähe alkoholi.

0
Ostukorv