Tšillipipra kasvatamise saladus

Alustaksime seda blogipostitust ühe vahva lõiguga meie postkasti saabunud kirjast –

“Olin üllatunud kui mu piprad ei tahtnud kasvada, olid igerikud ja nägid üldse välja pigem pipra karikatuuridena. Alles kolme nädala eest sain teada, et saepuru kipub kõdunedes mullast toitaineid ära võtma. Väetan siis nüüd – paistavad kosuvat. Aga vältimaks nii seda kui teisi vigu, võiks keegi asjatundja blogisjuhatust anda. Sest ega lollikindlat taime pole, kuna algaja aednik on teadupärast väga leidlik.”

Üldiselt on tsillipipra kasvatamine üsna lihtne, nagu paprikate või tomatite kasvatamine. Ilusa saagi korjamine on aga lihtsam, kui peate silmas järgimisi nippe:

  1. Enne külvamist leota tšilli seemneid 2-3 päeva vees. Neid seemed, mis põhja ei vaju, pole mõtet mulda pannagi.
  2. Selleks, et Eestis üks mõnusalt tuline saak saada, tuleks seemned külvata aknalauale hiljemalt märtsis ja istutada külmade möödudes kasvuhoonesse. Tšilli on algupäraselt pärit soojast kliimast ning võib jääda kiratsema, kui ta ei saa piisavalt sooja. Kasvuaeg on Tšillipipral pikk ning seepärast tuleb Tšilli kindlasti ette kasvatada.
  3. Tšillipiparde külvimullaks sobivad kõik külvimullad.  Kasvukoha mullaks võiks olla köögiviljale sobiv toitaineterikas kasvusubstraat. Köögiviljamuld või tomatimuld, isegi lillemuld sobib. Vastupidiselt paljude arvamusele, siis kasvuturbasse tehases sisse segatud väetistest ei piisa taime kogu elutsükliks. Kasutage sobivaid väetisi pakendil olevate soovituste kohaselt.
  4. Toitainete vajaduse määramisel lähtuge lihtsast spikrist: Väetistel on kolm põhitoitainet N – lämmastik, P – fosfor, K- kaalium. Kõikide taimede puhul on laias laastus üks reegel – N on lehtede ja varte kasvuks, P on juurte arenguks ja toitainete omastamiseks, K on viljade moodustamiseks. Ehk siis kevadel rohkem lämmastikku ja suve lõpupoole rohkem kaaliumit.
  5. Me ei soovita kasutada taimede väetamiseks värsket sõnnikut. See on väga äkiline ja lämmastikurikas. Lisaks on komposteerimata sõnnikus omajagu rohkem elujõuliseid umbrohuseemneid. Mõtteainet – miks põllumehed laotavad põldudele sõnnikut mitu kuud enne taimekasvu? Ikka põhjusega.

Head kasvatamist!

Ahjaa – veel üks väga tähtis nipp tšilli fännidele.  Kui sööte tšillit ettevaatamatult ja saate suus tsillipõletuse või kõrvetised või kõhuvalu, siis külma vee peale joomisest ei ole mingit abi. Suisa vastupidi, see on nagu bensiiniga kustutamine!

Tegelikult aitavad vaid kaks asja. Klaas piima või klaas viina. Piimas leiduv kaseiin seob end tšillis leiduva vürtsika kapasitsiinõliga ja aitab sellel kehast valutumalt väljuda. Ning alkohol suudab kapsitsiinõli ära lahustada. Klaasist õllest tšilli põletuse korral ei aita, liiga vähe alkoholi. Aga piima puudusel leevendab olukorda ka ükskõik milline muu piimatoode.

0