
7 imelihtsat suvist kokteiliretsepti Kitl siirupiga
Siin on 7 lihtsat suvist kokteiliretsepti Kitl siirupiga, mis pakuvad eredaid maitseelamusi ja teevad sinu suvepeod eriliseks.
Siin on 7 lihtsat suvist kokteiliretsepti Kitl siirupiga, mis pakuvad eredaid maitseelamusi ja teevad sinu suvepeod eriliseks.
Sel suvel on rabarberist juba keedetud moosi, valmistatud želeed ja küpsetatud kooke. Kuid kui soovid hooajale anda värske pöörde, on nüüd ideaalne aeg proovida midagi teistsugust – kodus valmistatud rabarberiveini! See aromaatne ja värskendav jook valmib üllatavalt lihtsalt ning sobib suurepäraselt nii suvisteks õhtuteks, pidulauale kui ka kingituseks sõpradele.
See retsept sobib nii algajatele kui ka kogenud veinimeistritele. Artiklist saad teada, kuidas teha rabarberist maitsvat koduveini, milliseid koostisosi vajad ning kuidas meie pärmikomplekt muudab kogu protsessi eriti lihtsaks ja kõigile kättesaadavaks.
Mida sul vaja läheb?
*Kasutatava suhkru kogus:
Käärimisaeg umbes 2–3 nädalat.
Komplekti sisu on mõeldud 25 liitri rabarberiveini valmistamiseks.
1. Valmista rabarber ette
Kui soovid valmistada värvilt valget veini, pese ja koori rabarberivarred. Kui soovid roosakat tooni, jäta koor peale. Lõika rabarber umbes 2 cm viiludeks ja pane käärimisnõusse. Lisa maitseks ka teisi marju, näiteks maasikaid (soovitavalt marli- või võrkkotis eraldi).
2. Vala peale kuum vesi ja lisa ensüüm
Vala rabarberitele umbes 70 °C kuuma vett (5 l). Eraldi lahusta E1 (ensüüm) umbes 50 °C vees ja lisa see segule. Lase segul seista kaane all 1–2 tundi.
3. Lisa suhkur
Kui kasutad tavalist suhkrut, lahusta see kuumas vees (4 liitrit) ja lisa segule. Kui kasutad veinivalmistamise suhkrut, võid selle otse lisada ilma lahustamata.
Lisa veel kuuma või külma vett, kuni kogumaht on 25 liitrit ja temperatuur umbes 25 °C.
4. Lisa veinilubi
Puista ühtlaselt peale kaltsiumkarbonaat (veinilubi) ja sega korralikult läbi.
5. Lisa pärm ja toitained
Lahusta E2 (pärm + toitained) 1 dl vees temperatuuril 25–30 °C. Lase seista 15 minutit, seejärel lisa veinisegule.
6. Sulge anum ja lase joogil käärida
Pane kaas peale ja täida vesilukk veega. Hoia anumat soojas kohas (22–25 °C) 1–2 nädalat. Käärimisaeg sõltub suhkru kogusest ja temperatuurist.
7. Kui käärimine on lõppenud, on aeg filtreerida
Kui vein on käärimise lõpetanud (vesilukus ei toimu enam mulksumist vähemalt 24–48 tundi), vala see puhtasse anumasse. Lisa E5 (käärimise peataja) ja sega. Seejärel lisa E6 (ränihape) ja kata kaanega.
Oluline: Isegi kui tundub, et käärimine on läbi, oota veel mõned päevad enne järgmise sammu tegemist – liiga varajane filtreerimine või stabiliseerimine võib põhjustada veini ülekäärimist või isegi pudelite lõhkemist, kui see liiga vara villitakse.
8. Lisa E7 24 tunni pärast
Sega õrnalt E7 sisse ja lase veinil veel umbes nädal settida.
9. Viimased lihvid
Kui vein on muutunud selgeks, vala see veel kord puhtasse anumasse. Nüüd võid seda maitse järgi magustada või lisada sidrunhapet, kui happesust napib. Mõned nädalad järelküpsemist teevad joogi veelgi maitsvamaks.
10. Villimine ja nautimine
Villige vein steriliseeritud klaaspudelitesse ja… valmis!
Ja ongi kõik! Nüüd tead, kuidas oma aias kasvanud rabarberist teha koduveini – stressivabalt ja minimaalse vaevaga. Retsept on lihtne ja tulemuseks on suurepärane suvejook, mida uhkusega sõpradele pakkuda.
Proovi järele – võib-olla avastad endas tõelise koduveinimeistri! Ja kui tuleb hästi välja, tee järgmisel korral topeltkogus. Kui vein pole sinu teema, loe edasi meie blogist koduõlle valmistamise kohta.