X

Isetegemise meistriklass – mis oleks, kui valmistaks õige oma esimese koduõlu

Suurepärane, et isetegemine on aina enam populaarsust kogumas ja üha rohkem on seda ka päriselt hindama hakatud. Eks mekib ju omatehtud leib mitmeid kordi paremini kui poe oma, on oma aia õun magusam kui lettidel ja kuidas siis õllega kuidagi teisiti oleks. Ikka tuleb omatehtu maitse ja lõhn võrreldamatult parem. Isetegemises ikkagi on mingisugune võlu, mis kõigele omaloodule erilise nüansi lisab. 

Hakkame aga tegutsema!

Õlle valmistamise vahendid: 

-Pott (mahutavusega 4-6 liitrit)

-Segamiseks kulp/segamislabidas

-Õlle valmistamise kontsentraat (väga mugav algajale õllevalmistajale, sisaldab  juba kõike vajalikku, hermeetiliselt suletud linnast 1,7kg ja õllepärmi)

-Vesilukuga käärimisnõud

-Hüdromeeter (suhkrusisalduse mõõtmiseks, et kontrollida, kas käärimine on lõppenud)

Meil müügil olev õlle valmistamise stardikomplekt ECO 2 sisaldab kõike tarvilikku ja annab õllemeistrile võimaluse kohe tööle asuda.

Sammsammuline õpetus pruulimiseks

1. Kõik töövahendid, mida kasutad õlle valmistamiseks tuleb väga põhjalikult puhastada. 

2. Eemalda kontsentraat ja pärm kaane alt (pärm on purgis eraldi kotikese sees), pange õllevalmistamise ekstrakti purk 10 minutiks kuuma vette, see võimaldab teil sisu paremini kätte saada.

3. Kui virde temperatuur on 15-25 °C, võib lisada pärmi ja segada intensiivselt. Kääritustemperatuur sõltub valmistatavast õlle- ja pärmitüübist. 

NB: Virde temperatuur üle 25 kraadi tapab pärmi.

4. Sulge käärimisnõu tihedalt kaanega ja paigalda veega täidetud vesilukk, aseta nõule õhulukk veega. Pane käärimisnõu kohta, kus on stabiilselt kusagil 20°C.

Milline on protsess?

Käärimine kestab tavaliselt 5-7 päeva. Umbes 5 päeva möödudes käärimine lõpeb (vesilukk ei mulksu enam), kindluse mõttes võiks kontrollida virde suhkrusisaldust.

Õlu võiks enne villimist päeva paar jahedamas ruumis seista, nii settib pärmijääk nõu põhja ja saate selgema õlle. Selgineda võib õlu muidugi ka pudelis, siis peab välja valamisel hoolas olema, et setet mitte klaasi valada. 

Puhtama õlle saamiseks võib õlle enne villimist ümber sifoonida, nii et pärmisete jääb kääritusnõusse, et õlu pudelis uuesti nn “käima läheks” ja gaas tekiks on vaja igasse pudelisse lisada ca 7 g suhkrut liitri kohta, või spetsiaalne gaseerimistablett.

Õllepudeleid võiks hoida 7-14 päeva toatemperatuuril ja siis tõsta jahedasse. Ka jahedas võiks õlu vähemalt 7-14 päeva laagerduda. Mida kauem seisab, seda parem on. 2-3 kuune õlu on oma parimas küpsusastmes, koduõlu säilib kuni kaks aastat. 

Katsetamiseks mõned populaarsemad kontsentraadid

Lager
Kollane õlekarva õlu, mida kroonib pitsisarnane valge vaht. Selles õlles on koos õrn lillelõhn, väljapeetud linnasemaitse ja suurepärane humalaaroom. Põnev näide traditsioonilisest heledast ja täidlasest Austria õllest nõudlikele õllesõpradele. Sobib ideaalselt mitmesuguste suupistetega.

Dark Ale
Mahagonitooni ja kreemika vahuga tume õlu. Röstitud linnaste iseloomulik aroom, kergelt šokolaadise järelmaitsega. Kõige populaarsem õlu tumeda õlle austajate hulgas. Sobib  hästi grillitud liha kõrvale.

Pilsner 86 päeva
Kuulus ja ainulaadne Tšehhi õlu. Humalaaroomiga, kergelt mõrkjas hele õlu. Ideaalne janukustutaja palavatel päevadel.

Draught
Bitterit meenutav, rohke vahuga värske ja klaar maitse. Serveeritakse külmalt.

English Bitter
Pronksikarva õlle, millel on kreemjasvalge vaht ning tugev, värskendav maitse ja aroom. Sobib õllesõpradele, kes eelistavad traditsiooniliselt mõrkjat punakat õlut.

Harjutamine teeb meistriks on juba nõnda kulunud vanasõna, aga ometi on selles peituv tõetera aegumatu! Natuke katsetamist ja kes teab ehk saad end peagi ise oma koduköögi õllemeistriks kroonida või võib-olla annavad selle tiitli Sulle sinu sõbrad ja tuttavad. Proovida igatahes tasub!

0
Ostukorv