X

Loe Veel

Kuidas mahlaaurutiga õigesti mahla valmistada

Mahlaauruti on üks kiiremaid ja hõlpsamaid viise mahla valmistamiseks. Kasutada saab nii suures kui väiksemas koguses köögi- ja puuvilju või marju. Tulemuseks on naturaalne mahl, mida saad omakorda kasutada veini-, likööri-, siidri- või tarretise tegemisel.  Kui sa pole veel asjaga tuttav, siis loe lähemalt, kuidas asi toimib. Kuidas mahlaauruti töötab? Mahlaauruti on tehnoloogiliselt lihtne seadeldis. Komplekt koosneb kolmest teine-teise peale laotud potist:  Well Preserved - steam_juicer https://flic.kr/p/nUmfEK Puuviljakorv - ülemine restiga pott, mis mahutab viljad, nii et aur saaks sellest läbi tungida.  Mahlanõu - keskmine avaga pott, mis võimaldab aurul keskelt üles tõusta. Ühtlasi on see mahuti mahla kogumiseks.   Veenõu - alumine pott, mis hoiab vett ja tekitab auru. Auru mõjul hakkab eralduma puuviljast mahla, mis koguneb keskel asuvasse mahlanõusse  Esimene faas Ettevalmistus auruti kasutamiseks   Täida veenõu 2/3 ulatuses veega. Pane puuviljakorvi purustamata pehmed marjad (mustikad, maasikad, vaarikad, sõstrad). Kõvad puuviljad (õunad, pirnid) lõika väikesteks, kuni 3cm tükkideks. Südameid pole tarvis välja lõigata. Puista puuviljad 100 - 600 g suhkruga üle. Viljad ja suhkru või asetada vaheldumisi.  PS: Ära pelga liigset suhkrusisaldust. Aurutatud mahl on tegelikult väga kontsentreeritud ehk siirupine. Seda pead niikuinii morsi tegemiseks lahjendama. :) Kata komplekt kaanega ja sulge mahlatoru. Asetada kokkupandud komplekt gaasi- või elektripliidile ja kuumuta kuni vee keemiseni. Seejärel vähenda kuumust mõõdukani ning lase vajaminev aeg aurustuda. Vaata allolevat aurutamisaega. Nipp: Aurustamise ajal võid valmisseatud pudelid panna 125 kraadi peale ahju kuumenema, et kuumutada läbi korgi küljes olevad kummid. Sedasi garanteerid, et mahla sisse ei satuks kääritavaid baktereid.  Suhkrulisamise tabel ja mahlapudelite saadus  Puuvili Suhkru kogus  5kg puuvilja jaoks Mahlapudelid  (0.75 L) Aedmaasikas 100 – 200 g 5 Aiva 400 – 500 g 3 – 4 Aprikoos 250 g 3-4 Jõhvikas 450 g 5 Karusmari 400 g 3 – 4  Kirss (hapu) 400 g 4 – 5  Kirss (magus) 350 g 3 – 3,5  Melon 300 g 3 – 3,5  Murakas 200 – 300 g 5 Mustikas 400 g 4 – 4,5  Mustsõstar 400 – 600 g 4 Pirn ilma suhkruta 3 – 3,5  Ploom 300 g 4,5  Punane sõstar 400 – 600 g 4 – 4,5  Rabarber 500 – 600 g 4,5  Vaarikas 250 g 5 Viinamari ilma suhkruta 4 Virsik 250 g 4,5  Õun 50 – 100 g 3 – 3,5   Mahla aurutamisaeg erinevatele viljadele  Mahla saamiseks vajalikku aega arvestatakse alates vee keemahakkamisest (auru tekkimisest puuviljakorvis).  Pehmete marjade (maasikad, vaarikad) korral 20–30 min;  poolkõvade marjade korral (mustsõstrad, sinikad) 30–40 min;  kõvade puuviljade korral (õunad, pirnid) 45–60 min.  Teine faas Aurutamine Hoia silma peal, et mahlanõu liigselt ei täituks, kuna muidu hakkab mahl veenõusse jooksma. Umbes 15 min aurustumisest alates ava torusulgur ja lase pisut mahla välja.   Nipp: Kui viljad on ligi 30 min aurustunud, lase voolikust kaussi umbes liitri jagu mahla ja vala see siis uuesti mahlanõusse tagasi. Sedasi tehes ühtlustad suhkru jagunemist üle terve mahlanõu ning pudelitäied tulevad ühtlase maitsega (selle asemel, et esimene pudel liiga hapu ja viimane liiga magus).  Pudelid või purgid tuleb koheselt sulgeda korgi või keeratava kaanega.  Täidetud pudelid (purgid) panna veega täidetud kastrulisse ja pastöriseerida neid 30 minuti jooksul (alates vee keemahakkamisest).   PS: Hea kvaliteediga ja pika säilivusajaga mahla saamiseks on tähtis, et kõiki neid toiminguid tehakse absoluutse puhtuse tingimustes.  Lisanipid Ole ettevaatlik mahla purkidesse panemisel, kuna mahl on äärmiselt kuum. Kanna ahjukindaid ja hoidu pritsmete eest. Lase mahlal mahlaaurutis pisut maha jahtuda.    Ära avalda viljadele survet ülemises puuviljakorvis isegi, kui tekib kiusatus neid pisut segada. Seda tehes kukub kogu viljaliha ja nahk keskmisesse mahlanõusse.   Jälgi veenõus olevat veetaset, et see kuivaks ei aurustuks. Siin tulevad abiks näiteks marmorkuulid, mille saad veenõusse jätta. Kui veetase muutub liiga madalaks, hakkavad kuulid valju häält tegema. Kuidas mahlaauruti eest hoolt kanda?  Pesemiseks võib kasutada mistahes nõudepesuvahendit. Väldi teravat harja, käsna või pulbrit, mis võib auruti pinda kriimustada. Pese hoolikalt ka purke, pudeleid, korke ja kaasi ning jäta need tagurpidi kuivama. Tee seda mõni tund enne mahla tegemist.

Retsept koduse õunaveini tegemiseks mahlapressi jääkidest

Koduse õlle pruulimisega saab toimetada läbi aasta. Veini tegemine aga kattub põhjamaal põhiliselt suvise ja sügisese perioodiga, mil valmimas on erinevad veiniks sobilikud toorained - marjad ja puuviljad. Kuna saabunud on õuna hooaeg, keskendume siin kodumaistele õunatele, millest veini valmistada. Alljärgnevalt saad teada täpsed sammud, kuidas hõrgutav õunavein tänavu sügisel iseseisvalt valmis villida. Millest saab veini teha? Eestis kipuvad õunad olema koduveini valmistamisel enim kasutatav tooraine.   Veinile vajaliku happelisuse andmiseks on soovitatav kasutada pigem hapumaid sügis- ja taliõunu. Sellegi poolest võid veiniks pöörata pea mistahes õunasorte.  Lisaks õunale sobivad koduveini valmistamiseks ka: sõstrad, rabarber, maasikas, mustikas, pohl, jõhvikas, vaarikas, kibuvitsa marjad, kirss, arooniad, pirn, karusmarjad, pihlakad. Eksootilisemate maitsete saamiseks, võid neid kõiki õunaga kokku segada.   Pressitud õuna viljaliha kasutamine Mugavaim ja naturaalseim viis veini teha on värskelt pressitud õunamahlast. Peale selle on hea käiku lasta ka viilutatud- või kuivatatud õunu ning seisma jäänud õunamoos.  Küll aga valmib suurepärane vein ka mahlapressi jäägist - viljalihast ehk õunasodist.  PS: Veini tooraine valik ja kvaliteet ning selle ettevalmistamine on väga oluline osa protseduurist. Kasutada tuleb küpseid tooraineid, mis ei tohi olla mädanenud, hallitanud ega muul viisil riknema läinud, kuna see rikub veini maitset. Kõik mädanenud puuviljad ja marjad peab eemaldama. 25 liitri õunaveini valmistamiseks vajad:  Hapusid õunu viilutatuna või õunasodi 5 - 9 kg Rosinaid 0,5 kg Suhkrut 6,5 kg Spetsiaalset õunaveini pärmikomplekti  15 konkreetset sammu õunaveini tegemiseks  1) Haara käärimisnõu ning puhasta see hoolikalt vee ja desinfitseeriva ainega.   2) Vala hakitud õunad või õunasodi koos rosinatega kurnakotti ja tõsta see kääritusnõusse. Lisa peale 2-3 kg suhkrut.   3) Võta 10 liitrit vett ning kuumuta seda kuni keemismomendini. Seejärel vala see õuntele peale ning sega kogust kuniks suhkur on sulanud.   4) Mõõda vee temperatuuri ning veendu, et see oleks max 60 C. Nüüd lisa E1 koti ensüümid ja lase sel paar tundi settida.  5) Lisa kääritusnõusse külma vett kuni vedelikku kogus ulatub 20 liitrini. Siis on aeg lisada ülejäänud suhkur.    6) Kontrolli uuesti temperatuuri ja reguleeri vedelikku 25 kaadi peale, lisades vajadusel veel kuni 3 liitrit külma või sooja. PS: Püsiv temperatuur üle 30 kraadi tapab pärmi. Seega ole kraadi osas valvas.   7 ) Lahusta sidrunihape E4 toasoojas vees ja lisa see vedelikule. Liigselt hapude õunte puhul võid lisada vaid pool kogusest.  8 ) Nüüd on aeg lisada kotike bentoniiti ja segada vedelikku.  9 ) Võta klaasitäis 35 kraadist vett, lisa sinna veinipärmi ja (E2) toitesooli ning lase sel 10 min paisuda.    10 ) Kalla kogu kraam käärimisnõusse ning sulge see kaane ja vesilukuga. Aseta nõu sooja (kuni 24 C), tuuletõmbuseta ja varjulisse kohta 1-2 nädalaks käärima. PS: Tegelik käimisaeg sõltub kasutatud toorainest, suhkrusisaldusest ja toatemperatuurist. Vein on lõpuni käinud, kui hüdromeetri näit jääb -10 ja -2 vahele (0.990-0.998).  11 ) Kui aeg on küps, eemalda õunatükid ja vala vein ümber teise nõusse. Nüüd sega kõvasti, et kogu süsihappegaas veinist välja saada.  12 ) Lisa veinile E5 käärimise peataja ja jäta see kaheks ööpäevaks seisma.   13 ) Lisa veinile kott selitajat (E6) ja kitosaani (E7). Sega vaikselt ja sulge vein uuesti kaanega, et see selginema jätta.  14 ) Nädal hiljem puhasta vein sifooni abil jääkidest ning vala see puhtasse nõusse. Tee seda siiski nii, et põhjas olev sade jääks puutumata. Kontrolli, et vein oleks selge. Kui mitte, siis lase veel paar päeva seista.  PS: Just antud faasis on aeg teha veinile mistahes lisamaitsestamine.  15 ) Kui vein on selge, võid pudeldamisega alustada. Andes paar lisa nädalat aega pudelis seismiseks, muutub vein küpsemaks ja aromaatsemaks. Happelisus väheneb ja maitse küllastub.   Kuidas veini säilitada?  Säilita veini valguse eest kaitstult säilitustemperatuuril 12-18 C. Alla 10 C temperatuur ei mõju veinile hästi ning parem on sel juhul toatemperatuur. 

Isetegemise meistriklass – mis oleks, kui valmistaks õige oma esimese koduõlu

Suurepärane, et isetegemine on aina enam populaarsust kogumas ja üha rohkem on seda ka päriselt hindama hakatud. Eks mekib ju omatehtud leib mitmeid kordi paremini kui poe oma, on oma aia õun magusam kui lettidel ja kuidas siis õllega kuidagi teisiti oleks. Ikka tuleb omatehtu maitse ja lõhn võrreldamatult parem. Isetegemises ikkagi on mingisugune võlu, mis kõigele omaloodule erilise nüansi lisab. 

Hakkame aga tegutsema!

Õlle valmistamise vahendid: 

  • Pott (mahutavusega 4-6 liitrit)
  • Segamiseks kulp/segamislabidas
  • Vesilukuga käärimisnõud
  • Hüdromeeter (suhkrusisalduse mõõtmiseks, et kontrollida, kas käärimine on lõppenud)

Meil müügil olev õlle valmistamise stardikomplekt ECO 2 sisaldab kõike tarvilikku ja annab õllemeistrile võimaluse kohe tööle asuda.

Sammsammuline õpetus pruulimiseks

1. Kõik töövahendid, mida kasutad õlle valmistamiseks tuleb väga põhjalikult puhastada. 

2. Eemalda kontsentraat ja pärm kaane alt (pärm on purgis eraldi kotikese sees), pange õllevalmistamise ekstrakti purk 10 minutiks kuuma vette, see võimaldab teil sisu paremini kätte saada.

3. Kui virde temperatuur on 15-25 °C, võib lisada pärmi ja segada intensiivselt. Kääritustemperatuur sõltub valmistatavast õlle- ja pärmitüübist. 

NB! Virde temperatuur üle 25 kraadi tapab pärmi.

4. Sulge käärimisnõu tihedalt kaanega ja paigalda veega täidetud vesilukk, aseta nõule õhulukk veega. Pane käärimisnõu kohta, kus on stabiilselt kusagil 20°C.

Milline on protsess?

Käärimine kestab tavaliselt 5-7 päeva. Umbes 5 päeva möödudes käärimine lõpeb (vesilukk ei mulksu enam), kindluse mõttes võiks kontrollida virde suhkrusisaldust.

Õlu võiks enne villimist päeva paar jahedamas ruumis seista, nii settib pärmijääk nõu põhja ja saate selgema õlle. Selgineda võib õlu muidugi ka pudelis, siis peab välja valamisel hoolas olema, et setet mitte klaasi valada. 

Puhtama õlle saamiseks võib õlle enne villimist ümber sifoonida, nii et pärmisete jääb kääritusnõusse, et õlu pudelis uuesti nn “käima läheks” ja gaas tekiks on vaja igasse pudelisse lisada ca 7 g suhkrut liitri kohta, või spetsiaalne gaseerimistablett.

Õllepudeleid võiks hoida 7-14 päeva toatemperatuuril ja siis tõsta jahedasse. Ka jahedas võiks õlu vähemalt 7-14 päeva laagerduda. Mida kauem seisab, seda parem on. 2-3 kuune õlu on oma parimas küpsusastmes, koduõlu säilib kuni kaks aastat. 

Katsetamiseks mõned populaarsemad kontsentraadid

Lager

Kollane õlekarva õlu, mida kroonib pitsisarnane valge vaht. Selles õlles on koos õrn lillelõhn, väljapeetud linnasemaitse ja suurepärane humalaaroom. Põnev näide traditsioonilisest heledast ja täidlasest Austria õllest nõudlikele õllesõpradele. Sobib ideaalselt mitmesuguste suupistetega.

Dark Ale

Mahagonitooni ja kreemika vahuga tume õlu. Röstitud linnaste iseloomulik aroom, kergelt šokolaadise järelmaitsega. Kõige populaarsem õlu tumeda õlle austajate hulgas. Sobib  hästi grillitud liha kõrvale.

Pilsner 86 päeva

Kuulus ja ainulaadne Tšehhi õlu. Humalaaroomiga, kergelt mõrkjas hele õlu. Ideaalne janukustutaja palavatel päevadel.

Draught

Bitterit meenutav, rohke vahuga värske ja klaar maitse. Serveeritakse külmalt.

English Bitter

Pronksikarva õlle, millel on kreemjasvalge vaht ning tugev, värskendav maitse ja aroom. Sobib õllesõpradele, kes eelistavad traditsiooniliselt mõrkjat punakat õlut.

Harjutamine teeb meistriks on juba nõnda kulunud vanasõna, aga ometi on selles peituv tõetera aegumatu!
Natuke katsetamist ja kes teab ehk saad end peagi ise oma koduköögi õllemeistriks kroonida või võib-olla annavad selle tiitli Sulle sinu sõbrad ja tuttavad.
Proovida igatahes tasub!

0
Ostukorv