X
2025 ettetellimine on alanud!
Loe Veel

Vanaema traditsioonilised hapukurgid

Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video

Hoidisemeister 2023: Parimad retseptid ja võitjad

Imemaitsva koduleiva valmistamine: RETSEPT

Isetehtud leiva lõhn ja maitse on kirjeldamatu. Kodune leivategu pole mingi raketiteadus, kuid päris esimest korda katsetades ei pruugi kõik ideaalselt välja tulla, aga harjutamine teeb päriselt ka meistriks. Toome välja kõik etapid ning sammud, saad näpuga järge ajada ja julgelt meiega koos tegutseda. 

Kuidas alustada ja mida vaja läheb?

Kuigi leiba valmistatakse mitu päeva, pole see kuigi keeruline ega suur töö. Tarvis on vaid pisut pealehakkamist.

1. Kusagil 100 grammi juuretist (kas eelmisest leivategemisest võetud või tuttavalt kogenund leivaküpsetajalt saadud, juuretise võib muidugi ka täitsa ise valmistada). 

2. 1 liiter vett.

3. Rukkijahu (lisan alati tunde järgi, et tekiks hapukoore konsistentsiga segu). Leivateos käivadki mitmed asjad tundega. Soovitan lihtsalt proovida ja leida endale sobiv viis, nii koguste kui hapnemise kestvuse osas.

4. Sega kõik koostisosad omavahel kokku.

NB! Igal leivaküpsetajal kujuneb kindlasti lõpuks välja oma lemmikjahu. Mõnele meeldib peenema jahvatusega ja ühtlasemat tulemust andev jahu, teine eelistab jällegi kliirohket lihtjahu. 

5. Nüüd polegi muud kui kata kauss pealt köögirätikuga (või kilega) ning jäta sooja kohta käärima umbes 12 tunniks. Käärimiseaeg sõltub jällegi maitseelistustest – mida pikemalt lased juuretisel käia seda hapukama maitsega on saadud leib.   

leivataigen, juuretis

6. Kui juuretis on kenasti ära käinud, siis tasub võtta järgmiseks korraks uus juuretis. Uus juuretis võetud, sega juurde 3 tl soola, 1 klaas suhkrut ja 1 klaas nisujahu.

7. Nüüd on aeg hakata lisama seemneid:
– 2 peotäit köömneid,
– 1 peotäis linaseemneid,
– 1+1 spl musti ja valgeid seesamiseemneid,
– 3+3 peotäit kõrvitsa- ja päevalilleseemneid (kellele meeldib rohkemate seemnetega, kellele vähematega – täiesti vaba valik nagu ka see, milliseid seemneid lisada).

8. Hakka juurde lisama rukkijahu (supilusika haaval). Lisad nii palju, et kuuled lurtsuvat/naksuvat häält. Tainas võiks jääda selline vahustatud vahukoore paksune. 

9. Määrid vormid õli/võiga ja tõstad vormid tainast täis. Silud pealt märja lusikaga ilusaks siledaks, teed vaod ja raputad seemneid peale.

10. Paned ahju 100 kraadi juurde 1 – 1,5h kerkima.

11. 200 kraadi juurde küpsema 30min pöördõhuga + 30min ülevalt ja alt küpsetamise režiimiga.

leib, kodutehtud leib

Nüüd peaks kodu värske leivalõhnaga täidetud olema, määri peale klassikalist talu- või ürdivõid ning lihtsalt naudi! 🙂

Isetegemine on tõesti puhas rõõm. Loe lisaks ka omatehtud juustu valmistamise nippe ja tähelepanekuid.

Helista