

Erinevate ürtide kasvatamine on ilmselt üks parimaid viise oma igapäevaste kulinaaria oskuste lihvimiseks, kuid sellega kaasnevad ka mõned valud. Mõned aastad tagasi ostsime kogu oma maitserohelise mõnest suuremast kauplusest, nagu selver või rimi. Kaardiga terminali kohal vehkida on ju imelihtne, kuu lõpuks aga numbrid kokku lüües võib nii mõnelgi suu laiali vajuda.

Maitsetaimede kasvatamiseks ei ole vaja aiamaad või kasvuhoonet. Väga edukalt saab maitsetaimi kasvatada ka rõdul, aknalaual või terrassil.
Alustame seda postitust ühe vahva lõiguga kord meie postkasti saabunud kirjast:
“Olin üllatunud kui mu piprad ei tahtnud kasvada, olid igerikud ja nägid üldse välja pigem pipra karikatuuridena. Alles kolme nädala eest sain teada, et saepuru kipub kõdunedes mullast toitaineid ära võtma. Väetan siis nüüd – paistavad kosuvat, aga vältimaks nii seda kui teisi vigu, võiks keegi asjatundja blogis juhatust anda, sest ega lollikindlat taime pole, kuna algaja aednik on teadupärast väga leidlik.”

Üldiselt on tšillipipra kasvatamine sama lihtne nagu paprikate või tomatite kasvatamine. Ilusat saaki korjad hõlpsasti, kui pead silmas järgimisi nippe:
Meie ei soovita kasutada taimede väetamiseks värsket sõnnikut. See on väga äkiline ja lämmastikurikas. Lisaks on komposteerimata sõnnikus hulganisti elujõulisi umbrohuseemneid.
Ega niisama laota põllumehed sõnnikut põldudele mitu kuud enne taimekasvu – see on ikka põhjusega.
Avasta siin pipra, tomati ja paprika seemneid mulda pistmiseks ning head kasvatamist!

Ahjaa! – Veel üks väga tähtis nipp tšillifännidele. 🙂
Kui sööte tšillit ettevaatamatult ja saate suus tsilli põletuse, kõrvetised või lausa kõhuvalu, siis pidage meeles, et külma vee peale joomisest ei ole mingit abi.
Suisa vastupidi – see on nagu bensiiniga tule kustutamine!
Tegelikult aitavad vaid kaks asja – klaas piima või klaas viina.
Piimas leiduv kaseiin seob end tšillis leiduva vürtsika kapasitsiinõliga ja aitab sellel kehast valutumalt väljuda. Piima puuduse korral leevendab olukorda mistahes muu piimatoode.
Kange alkohol aga suudab kapsitsiinõli ära lahustada. Klaase õlle jääb tšilli põletuse korral vajaka, kuna sel on liiga vähe alkoholi.