X
Kauplused on suurel reedel avatud kuni 16:00
Loe Veel

Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video

Ära lase sääskedel oma suveõhtuid rikkuda!

Sel nädalal teatas putukateadlane Urmas Tartes, et alanud on hea sääseaasta. Hea sääskedele või hea meile, see sõltub juba meist endist – kuidas me sääskedega kohaneme, kus me viibime ja kuidas nende saabumiseks valmis oleme. Maarahva Pood annab kolm soovitust, kuidas oma suvi sääse- ja parmuvabaks muuta.

Kuidas luua loomulik aed: näpunäited mitmekesisuse ja loodusläheduse tagamiseks

Mis on loomulik aed? See on koht, kus tunnevad end hästi nii inimene kui ka muu elusloodus. Looduslik aed on erinevatele osapooltele ligitõmbav keskkond, mis soodustab mitmekesisust ja keskkonnasõbralikkust.

Nipid peenra kujundamiseks kevadiste sibullilledega

Käes on viimane aeg on soetada kevadisi sibullilli ehk kevadsibulaid, kuna oktoobri lõpuni on võimalus pista mulda tulpe, hüatsinte, krookuseid, nartsisse ning muid taimi.
Siit võid lähemalt lugeda, kuidas peaks ostes lillesibulaid valima. Kuna need on külmakindlad elades talve kenasti üle, pannakse need mulda just septembris ja oktoobris, et peenrailu juba varakevadel nautida.
Järgnevalt saad ideid kevadise aiailu võimendamiseks.

Millised sibullilled kevadel õitsevad?

Suur hulk sibullilli õtseb kohe pärast lume sulamist. Samal ajal aga pole püsikud veel talveunest ärganud.

Üks esimesi lume alt paistma hakkavaid õitsejaid on lumekupp. Selle järel sööstavad välja kullerkupud, mille avanevad õied võivad olla kuni 4 cm läbimõõduga.

Nüüd hakkavad õitsema lumikellukesed, esimesed krookuste sordid, märtsikellukesed, ja sillad. Mai esimesel poolel ilmuvad välja haprad koerahambad ja populaarsed tulbid ning nartsissid. Siin kohal tasub välja tuua eksootilist narmasõielist tulpi, mille õite kroonlehtedel on peen narmastus.

Viimaks võib juunis näha ka preeriaküünlaid ja hüatsinte nagu eesti aedades enamlevinud hispaania ebahüatsinte.

PS: Segadust võib tekitada terminoloogia „sügislill“, mis justkui kirjeldab sügisel istutatavaid lilli. Tasub teada, et sügislill on tegelikult liilialiste sugukonda kuuluv lilleperekond. See ei ole sügisel mulda pistetud ja kevadel õitsev sibullill.

Tulbid on vesirottide maiuspala – mida teha?

Nii tulpide kui nartsisside sibulad on kevadel taimetoidulisele vesirotile (mügrile) tõeline maiuspala. Sel puhul võib kasutada mutilõksu või valida hoopiski alternatiivseid sorte, millele mügri ligi ei tiku. Asenduseks sobivad nii püvililled ja hüatsindid kui ka preeriaküünlad. Hea nipp on kasutada ka spetsiaalseid istutuskorve. Istutuskorvid kaitsevad sibulaid näriliste eest ning lihtsustavad ka sibulate üles võtmist. Istutusplaan saab kenasti organiseeritud. 🙂

Peenra kujundamine aiaplaaniga

Kindlasti tasub luua aiaplaan, et taimede värve põnevalt kokku sobitada. Samuti võta kasutusele sildid, et kevadel oleks taimede asetuste osas kindel ülevaade. Koosõitsevatest lilledest kombinatsioonide tegemine võib olla pisut katsumusrikas, mistõttu vaatame üle mõned disainilahendused, mis võivad peenramustrite loomisel abiks olla.


1. Loo aeda värvilaigud

Põõsaste ja kivide äärde rühmita kokku suured lilled nagu nartsissid, tulbid ja laugud, luues seega tugeva visuaalse eripära.

2. Kasuta lihtsaid toone

Värvide kombineerimine võib olla pisut katsumusrikas, kuna nende täppi saamine toimub pool pimesi. Kui soovid tekitada värvikirevat kontrasti, proovi kasutada kuni 3 lihtsat vastastikku värvi. Kui soovid aga meeldivat tasakaalu, kasuta mitmeid sarnastes toonides lilli. Nii tagad harmoonia ka eri liiki taimede puhul.

3. Kõrvuta tulbid varajaste püsikutega

Kui satud tulpe ostma, siis kombineeri neid varajaste püsikutega nagu floksi, võõrasema või lumeroosiga, et tekitada ainulaadne vastand. Niisamuti töötab see püsikutega üldiselt, sest ajal, mil sibullilled tuhmuma asuvad, pistavad mitmeaastased pead mullast välja.

4. Loo aeda kerge niitväli

Harilik siniliilia ja hüatsint õitsevad varakevadel sadade kaupa, paljunedes tasapisi järgnevate aastatega. See muudab need ideaalseks muru ja puude paigutamiseks, et tekitada lillelisi niitvälju. Loomuliku väljanägemise nimel hajuta neid käputäis istutamisalale.

5. Tekita aia lillebuketid

Kuna suured sibulad lähevad sügavamale kui väikesed sibulad, saate istutada need kihiliselt mulda, et moodustada õitsev kimp. Näiteks istutage tulbid 5 cm sügavusele, seejärel istutage hüantsintid nendest 2 cm kõrgemale, nende peale. Selleks võid kasutada ka rõdukaste.

6. Planeeri kestvat värvidemängu

Laienda oma kevadist väljapanekut nii, et istutad sarnase välimusega sibullilled erineva õitsemisajaga. Selleks sobivad erinevad kuldsed nartsissi sordid, mille õidepuhkemise ajad varieeruvad varakevadest hiliskevadeni.

7. Lisa vürtsi lehestikega

Mõnel sibullillel on kirev lehestik ja selle lisamine annab maastikule iseloomu isegi pärast lillede närtsimist. Ühe parimate valikute seas on kindlasti teatud tulbi sordid nagu „Unicum“, „Red Riding Hood“ ja „Sinine meloodia”.

Kevadiste õitsejate valik on üsna lai ning just nüüd on saabunud aeg valida omale meelepärased. Aiaplaani ja lillede sobitamise toel lood igaks kevadeks õuele värske väljanägemise.

Helista