Majoraan

2.25

Tootekood: 4015557490439 Kategooriad: ,

Origanum majorana

Üheaastane, 40-50cm kõrguseks kasvav maitsetaim. Meie toidukultuuris on tuntud ka vorstirohu nime all. Õitseb tavaliselt juuni lõpust septembrini, õisikutesse koondunud väikesed õied on valged või roosakad. Maitseürdi saamiseks korjatakse lehti ja võrseid kohe taime õitsemise alguses, soovitavalt kella 10-11 paiku hommikul, mil maitse ja aroom on eriti tugev ja vürtsikas. Korjata võib üksikuid lehti, jättes taimed aia iluks õitsema. Suuremat saaki soovides lõigatakse kogu taim maha 5cm kõrguselt maapinnast, nii toimides saab hilissügisel, enne öökülmade saabumist korjata veel teisegi saagi.

Pakist kusagil 600 seemet.

Registreerunud kliendina teenid selle toote ostmisel 2 Boonuspunktid!

Ühik: pakk Laos: 50

Täpsem kirjeldus

Kasvatamine: Majoraan kasvab kõige paremini kergetel huumusrikastel muldadel. Soojalembesena on ta varasel arenguetapil väga külmakartlik, mistõttu meie kliimavööndis tuleb taimed toas või kasvuhoones ette kasvatada. Seemned tuleks külvata juba märtsi lõpul või aprilli alguses, arvestades sealjuures suhteliselt aeglast idanevust. Tõusmed ilmuvad kolme nädalaga, taimed võib välja istutada alles pärast öökülmade möödumist. Soovituslik on taimed nii pikeerida kui ka välja istutada kahekaupa, jättes igale paarile umbes 15cm vahemaa. 

Kasutamine: Kasutatakse kulinaarias. Majoraani puhul tasub meeles pidada, et see maitseandja varjutab kõik nõrgemad maitsed. Suurepäraselt harmoneerub majoraan aga pune ja basiilikuga populaarses pitsaürtide kuivsegus. Hea koosluse saab ka tüümiani, piparrohu, loorberi, kadakamarjade ja vähese musta pipraga uluki- ja lambaliharoogade maitsestamisel. Kasutatakse ka ravimtaimena, majoraani eeterlike õlide suurepärane kombinatsioon toimib ühekorraga toniseerivalt, valuvaigistavalt ja antiseptiliselt. Seepärast aitavad majoraanivannid reuma, podagra ja liigesepõletike puhul valusid leevendada ja isegi põletikku vähendada. Ka parandab majoraan seedimist, stimuleerides mao ja soolestiku talitlust. Majoraanitõmmis mõjub rahustavalt ka vaimsetele pingetele. 

Kirjeldus

Kasvatamine: Majoraan kasvab kõige paremini kergetel huumusrikastel muldadel. Soojalembesena on ta varasel arenguetapil väga külmakartlik, mistõttu meie kliimavööndis tuleb taimed toas või kasvuhoones ette kasvatada. Seemned tuleks külvata juba märtsi lõpul või aprilli alguses, arvestades sealjuures suhteliselt aeglast idanevust. Tõusmed ilmuvad kolme nädalaga, taimed võib välja istutada alles pärast öökülmade möödumist. Soovituslik on taimed nii pikeerida kui ka välja istutada kahekaupa, jättes igale paarile umbes 15cm vahemaa. 

Kasutamine: Kasutatakse kulinaarias. Majoraani puhul tasub meeles pidada, et see maitseandja varjutab kõik nõrgemad maitsed. Suurepäraselt harmoneerub majoraan aga pune ja basiilikuga populaarses pitsaürtide kuivsegus. Hea koosluse saab ka tüümiani, piparrohu, loorberi, kadakamarjade ja vähese musta pipraga uluki- ja lambaliharoogade maitsestamisel. Kasutatakse ka ravimtaimena, majoraani eeterlike õlide suurepärane kombinatsioon toimib ühekorraga toniseerivalt, valuvaigistavalt ja antiseptiliselt. Seepärast aitavad majoraanivannid reuma, podagra ja liigesepõletike puhul valusid leevendada ja isegi põletikku vähendada. Ka parandab majoraan seedimist, stimuleerides mao ja soolestiku talitlust. Majoraanitõmmis mõjub rahustavalt ka vaimsetele pingetele.