Kasvatamine: Kurk on soojalembeline taim. Kurgi taimed võib ettekasvatada, külvidega alustatakse aprilli alguses või külvatakse seeme otse kasvukohta, soojenenud mulda ja külv kaetakse katteloori või kilega. Külvisügavus 2-3 cm. Taimed istutatakse välja öökülma ohu möödudes, soovitav järgida istutusskeemi, liiga tihe istutus teeb taimed vastuvõtlikumaks jahukastele. Kurgile sobib neutraalne kuni kergelt happeline, parasniiske ,kergem muld. Kurgi taim ei kannata liigniiskust ja jahedust. Kasvuaegsel väetamisel kasutada spetsiaalseid kurgi väetiseid. Enamus sorte on tänapäeval isetolmlevad, siis võib katteloori taimedele jätta terveks suveks, muidu peab õitsemise ajal päeval katteloori eemale tõstma. Saaki peab koristama järjepidevalt, ülekasvanud kurgid ei ole maitsvad ja pidurdavad uute viljade teket.
Kasutamine: Lemmik aedvili konserveerimiseks ja hapendamiseks. Värske salat on laste lemmik.
Köögiviljadest on kurk kõige suurema vee sisaldusega (95-97%) ja kõige madalama kalorsusega. Kurk on C-vitamiini, B- rühma vitamiinide ja karotiini rikas. Kõiki neid vitamiine leidub koores ja vahetult koore all. Kurkide hapendamisel säilivad vitamiinid hästi.