Kirjeldus
Hüdromeetri kasutamisjuhend
Vedeliku tiheduse (erikaalu) mõõtmiseks kasutatakse ujuvat erikaalumõõtjat, mis veini- ja õlletootmise kontekstis tähendab praktiliselt veinivedeliku/õllevirde suhkrusisaldust. Selleks otstarbeks kasutatava arvesti skaala on nn Oechsle skaala (hääldatakse Öksle).
Lähtepunktiks on vee erikaal 20ºC juures 1000g/l, mis on skaalal märgitud kas 1.000 või 0, olenevalt tootjast. Skaala jääb tavaliselt vahemikku 1.130 (130) kuni 0.985 (-15), mis on 15 Öchsle kraadi madalam kui vee erikaal (1000).
Suhkur, olles veest raskem, suurendab erikaalu, samas kui alkohol, olles veest kergem, alandab seda.
25 grammi suhkrut 10 liitri vedeliku kohta suurendab erikaalu ühe kraadi võrra.
Erikaalumõõtjat kasutatakse nii, et see asetatakse mõõdetavasse vedelikku vabalt hõljuma. Kõige lihtsam on mõõta piisavalt kõrges läbipaistvas anumas nt. mõõtetopsis. Seetõttu peab arvesti vabalt hõljuma ega tohi puudutada mõõtemahuti servi. Pärast arvesti liikumise peatumist loetakse mõõteskaalal näit vedeliku pinna tasemest. Mida kõrgem on näit, seda rohkem on vedelikus suhkrut ja vastupidi.
Vajaliku suhkru koguse hindamine
Näide: soovite valmistada 20 liitrit veini, mille alkoholisisaldus on 14 mahuprotsenti. Veini põhitooraineks on 5 liitrit kanget marjamahla. 17 grammi suhkrut liitri vee kohta annab käärimise tulemusena ühe mahuprotsendi alkoholi. Seega on 20 liitri 14% veini jaoks vaja kokku 4760 grammi suhkrut.
Tulemuse saamiseks arvutatakse järgmiselt:
20 (liitrit) x 17 (g suhkrut liitri kohta) x 14 (alkohol-%) = 4760 grammi.
Marjamahl sisaldab marjade enda suhkrut ja mahla pressimisel lisatud suhkrut, aga kui palju?
Seda saab määrata mahla erikaalu mõõtmisega. Kui mõõdik näitab näitu 1,060 (+60), sisaldab mahl 150 grammi suhkrut liitri mahla kohta. Mahla üldkogus sisaldab 750g suhkrut (5 liitrit x 150 grammi = 750 g). Kui see kogus suhkru üldkogusest maha lahutada, on vaja täiendavalt suhkrut u. 4 kg (4760 g – 750 g = 4010 g). See suhkrukogus annab veini, mille alkoholisisaldus (kuivalt kääritades) on 14 mahuprotsenti.
Märkus! Veini kääritamise erikaal ei tohiks olla suurem kui 1,120 (120), et vältida veini käärimise halvenemist.
Valmisveini alkoholisisalduse arvutamine
Kui palju suhkrut veinis kokku oli ja kui palju jääb järele pärast käärimise lõppemist? Teades, kui palju suhkrut on käärimisel kulunud, saab arvutada veini alkoholisisalduse.
Näide:
Veini tooraine sisaldab hinnanguliselt u. 400 grammi kääritavat suhkrut. Lisatud on 6kg suhkrut. Veinivedeliku math (välja arvatud tahke lisandi (suhkur) poolt tõusnud vedeliku maht) on 20 liitrit. Suhkru üldsisaldus on seega 6,4kg ehk 320g/liitri vedeliku kohta (6,4kg / 20l = 0,32kg = 320g). Millegipärast on veini käärimine 1,015 (+15) erikaalu juures peatunud. Kui vein oleks käärinud kuivaks, oleks erikaalu näit langenud veel 20 kraadi võrra 0,995-ni (-5). Soovitud kuiva erikaalu ja tegeliku erikaalu erinevus on seega 20, mis vastab ca. 50g kääritamata suhkrut liitri kohta. Seega on ühe liitri veini kohta kulunud 270g suhkrut (320g – 50g = 270g). Kuna 17g suhkrut liitri vedeliku kohta annab ühe mahuprotsendi alkoholi, on selles veinis ligikaudu 16% alkoholi (270 : 17 = 15,9).
Teistmoodi arvutades: 7,5-kraadine langus erikaalu skaalal suurendab veini alkoholisisaldust ühe mahuprotsendi võrra. Kui veini esialgne erikaal on mõõdetud, saab alkoholisisalduse arvutada alg- ja lõppväärtuse erinevusest, jagades selle 7,5-ga. Kui erinevus on näiteks 80, on veini alkoholisisaldus 10,7 mahuprotsenti (80 : 7,5 = 10,7).
Eelneval näidisjuhul oleks arvutus ligikaudu järgmine: 120 : 7,5 = 16