1 pätsi (~ 740 g) hapusaia valmistamine:
- Segage juuretise pakike 350 ml käesooja vee ja 250 g nisujahuga.
- Katke kauss rätikuga ja jätke segu toatemperatuurile 15-16 h hapnema.
- Lisage hapnenud juuretisele 8 g soola ja pärm. Segage juurde 250 g nisujahu (soovi korral lisage meelepäraseid lisandeid nt oliivid). Sõtkuge tainast intensiivselt 2-3 min, et tekitada tainas õhku.
- Jätke segu kaussi kerkima 45 minutiks, pärast sõtkuge tainast uuesti 2-3 min. Tehke käed eelnevalt märjaks, et tainas ei kleepuks käte külge.
- Pange tainas õliga määritud kaussi 45 minutiks kerkima.
- Asetage kerkinud tainas jahusele pinnale, vormige see käte abil ristküliku kujuliseks. Jagage tainatükk mõttes kolmeks. Tõstke vasakust servast 1/3 tainast keskele, seejärel 1/3 taina paremast servast keskele ja siluge otsad ümarateks, pöörake tainas ümber. Tõstke tainas ahjuplaadile, katke rätikuga ja jätke 1-1,5 h kerkima.
- Eelkuumutage ahi 230 °C-ni ja küpsetage 10 min, seejärel alandage kuumust 200 °C-le ja küpsetage 20 min. Õige niiskuse hoidmiseks pange kauss veega ahju ning eemaldage see pärast temperatuuri alandamist 200 °C-ni.
- Jätke ahjusoe hapusai rätiku alla jahtuma. (~2h)