Maarahvapood - isetegemise rõõm

Wensleydale

Wensleydale

Ca 500 g juustu

 

Wensleydale on tugev ja kergelt helbelise struktuuriga juust. Noorena on pehme piimase maitsega, kerge sidruni tooniga. Vananedes maitse rikastub ja muutub mesisemaks. See juust on ideaalne puuviljade kõrvale või värske leivaga söömiseks. Traditsioonilises variandis sisaldab Wensleydale kuivatatud jõhvikaid.

 

Koostisained

6 l täispiima (homogeniseerimata)

2 tabletti laapi (lahustatud ¼ klaasis puhtas vees)

3 ml kaltsiumkloriidi (mõõda pipetiga)

1 kott (1 dash tsp) mesofiilset bakterkultuuri

2 tsp juustusoola

Juustuvaha

 

Vajalik varustus:

Suur pott

Sõel

Juustukangas

Termomeeter

Pipett

Vahukulp

Pika ja õhukese teraga nuga kalgendi lõikamiseks

Juustupress

 

Valmistamine etappide kaupa:

  1. Piima koaguleerimine

 

Steriliseeri kogu varustus steriliseerijaga

Kuumuta piim potis 30 kraadi C

Lisa kaltsiumkloriid

Sega sisse bakterkultuur

Kata pott kaanega ja jäta seisma 30 kraadi C juurde, soojale väljalülitatud pliidile 45 minutiks (temperatuur ei tohi tõusta)

45 minuti pärast sega sisse lahustatud laap

Kata kaanega ja jäta seisma veel 45 minutiks.

Kui kalgend on eraldunud lõika kalgend pika noaga 1 cm kuubikuteks, vaikselt segades kuumuta aeglaselt uuesti 32 kraadini

Jäta puhkama 15 minutiks,

Sega veel kord vaikselt läbi ja jäta veel 5 minutiks puhkama.

 

  1. Kalgendi kurnamine

 

Tõsta kalgend vahukulbiga juustukangaga vooderdatud sõelale

Seo nurkadest kokku ja riputa nõrguma ca 1,5 tunniks

Vala kalgend kaussi ja purusta puhaste steriilsete kätega võimaliklt väikeseteraliseks, maitsesta soolaga. (kui soovid lisa 50 g kuivatatud jõhvikaid)

 

  1. Vormimine ja pressimine

 

Paki kalgend juustukangaga vooderdatud juustupressi

Pressi 5 kg 15 minuti jooksul

Eemalda juust pressist, pööra ümber paki uuesti juutukangasse ja pressi uuesti 20 kg 12 tunni jooksul

 

  1. Laagerdamine

 

Pärast 12 tundi eemalda juust pressist ja kuivata õhu käes juustumatil, kata toiduvõrgu või muu taolisega. Kuivamine võtab ca nädala, sõltub niiskusest.

Kogu kuivamisperioodi jooksul pööra juustu regulaarselt, et vältida niiskuse kogunemist allossa.

Kui juustule on tekkinud naturaalne koorik on see valmis vahatamiseks.

Kata juustu pind sulatatud vahaga pintsi abil või juustu vaha sisse kastes.

Laagerda vahatatud juustu juustumatil temperatuuril 13-15 kraadi C minimaalselt 3 nädalat kuni 3 kuud.

Sordiseeme