Maarahvapood - isetegemise rõõm

Kodujuust

Kodujuust

Ca 300 g juustu

 

Koostisained:

2 l täispiima

½  kotikest ( 1 smidgen tsp)mesofiilset bakterkultuuri

½ tabletti juustulaapi (lahustatud 1/8  tassis külmas vees)

NB! Laap ei lahustu täielikult, sega vahetult enne piimaga segamist

1 ml kaltsiumkloriidi mõõda pipetiga

Juustusoola (vastavalt maitsele)

maitsetaimed

 

Vajalik varustus:

Pott

Õhukese pika teraga nuga kalgendi lõikamiseks

Sõel

Juustukangas

Termomeeter

Vahukulp

 

Valmistamine etappide kaupa:

 

  1. Piima koaguleerimine

Steriliseeri kogu varustus steriliseerijaga

Kuumuta piim potis 22 kraadi C enne kaltsiumkloriidi segamist

Lisa starterkultuur

Lisa juustulaap

Jäta valmima 22 kraadi C juurde 4-8 tunniks või kuniks piim pakseneb tugevalt.

 

  1. Kalgendi lõikamine

Lõika kalgend 3 cm kuubikuteks kasutades võimalikult pika teraga nuga.

Jäta puhkama 10 minutiks

 

  1. Kalgendi küpsetamine

Tõsta aeglaselt temperatuur43 kraadini, sega vaikselt, et kuubikud ei kleepuks kokku, jätka segamist hoides 43-st temperatuuri 20 minutit, kuni kuubikutel pole enam pehmet välispinda.

Võta kuumus maha ja lase juustul 5 minuti jooksul poti põhja settida.

 

  1. Juustu nõrutamine

Kurna vadak ära ja vala juust juustukangaga vooderdatud sõelale, seo juustukanga nurgad kokku ja riputa juust mõneks minutiks nõrguma.

Vala juust kaussi, lisa sool ja maitseained, kui soovid kreemisemat konsistentsi lisa hapukoort v lahjemas variandis quarki. Kodujuust säilib külmiks suletud nõus vähemalt nädala.

Sordiseeme