Maarahvapood - isetegemise rõõm

Havarti

Havarti

Ca 500 g juustu

 

Havarti on Taani tuntuim juust, samuti teada kui Cream Havarti. Nimi kirjeldab siidjat, kreemjat poolpehmet juustu. Havartil on väga lühike pressimisaeg, mis annab tulemusegs pehmema, väikeste aukudega juustu, See võine juust on väga maitsev  sulatatuna või grillituna värskel leival.

 

Koostisained

6 l täispiima (homogeniseerimata)

2 tabletti laapi (lahustatud ¼ klaasis puhtas vees)

3 ml kaltsiumkloriidi (mõõda pipetiga)

1 kott (1 dash tsp) mesofiilset bakterkultuuri

1,5 tbsp juustusoola kalgendi jaoks

2 l soolalahust (2 tbsp juustusoola lahustatuna 2 liitris vees)

 

Vajalik varustus:

Suur pott

Juustukangas

Termomeeter

Pipett

Vahukulp

Pika ja õhukese teraga nuga kalgendi lõikamiseks

Juustupress

 

Valmistamine etappide kaupa:

  1. Piima koaguleerimine

 

Steriliseeri kogu varustus steriliseerijaga

Kuumuta piim potis 30 kraadi C

Lisa kaltsiumkloriid

Sega sisse bakterkultuur

Kata pott kaanega ja jäta seisma 30 kraadi C juurde, soojale väljalülitatud pliidile 45 minutiks (temperatuur ei tohi tõusta)

45 minuti pärast sega sisse lahustatud laap

Kata kaanega ja jäta seisma veel 40 minutiks.

Kui kalgend on eraldunud lõika kalgend pika noaga 1 cm kuubikuteks,

Sega kuubikuid vaikselt ca 15 min, kuni tugevnevad.

Kurna 1/3 vadakut ära ja sega uuesti vaikselt ca 15 minutit

Lisa 54 kraadine soe vesi, kuni segu temperatuur on 35-38 kraadi C, sega pidevalt, et kuubikud kokku ei kleepuks.

Lisa 1,5 tbsp juustusoola ja sega kuni kalgend tundub kuiv

 

  1. Kalgendi kurnamine

 

Tõsta kalgend vahukulbiga juustukangaga vooderdatud sõelale

Seo kangas nurkadest kokku ja riputa nõrguma 10 minutiks

Aita vadakul välja nõrguda, kalgendit lõikudes iga minut.

 

  1. Vormimine ja pressimine

 

Paki kalgend juustukangaga vooderdatud juustupressi

Pressi 5 kg 15 minuti jooksul

Eemalda juust pressist, pööra ümber, paki uuesti juutukangasse ja pressi uuesti 10 kg 1,5 tunni jooksul

Juust peaks olema nüüd vormitud ja tugev.

Jäta juust puhkama mõneks tunniks ilma pressimata.

Nüüd uputa juust 8 tunniks või üleöö 18 kraadisesse vette

Hommikul uputa juust soolvette 6 tunniks

Võta juust välja ja kuivata köögipaberiga

 

  1. Laagerdamine

 

Lase juustul laagerduda 15 kraadi juures õhu käes juustumatil, kata toiduvõrgu või muu taolisega.

Kogu kuivamisperioodi jooksul pööra juustu regulaarselt, et vältida niiskuse kogunemist allossa.

Niisuta juustu iga 2-3 päeva tagant soolveega 3 kuu jooksul või kuni juust on saavutanud soovitud küpsuse.

Sordiseeme