Maarahvapood - isetegemise rõõm

Feta

Feta

Ca 800 g juustu

Koostisained:

4 l täispiima (soovitavalt mitte homogeniseeritud)

2 tabletti juustulaapi (lahustatud 1/8  tassis külmas vees)

NB! Laap ei lahustu täielikult, sega vahetult enne piimaga segamist

2 ml kaltsiumkloriidi mõõda pipetiga

Juustusoola (vastavalt maitsele)

Vajalik varustus:

Pott

Sõel

Juustukangas

Termomeeter

Suur Vahukulp

Pika õhukese teraga kalgendinuga

 

Valmistamine etappide kaupa:

 

  1. Piima koaguleerimine

Steriliseeri kogu varustus steriliseerijaga

Vala potti piim ja vahukoor

Kuumuta piim potis 45 kraadi C enne kaltsiumkloriidi segamist

Lisa kaltsiumkloriid

Lisa lahustatud juustulaap

Sega läbi, lase siesta 45 min 45 kraadi juures

 

  1. Kalgendi lõikamine

Pärast 45 minutit, kui kalgend on tugev (kui ei ole lase veel siesta 10 min) jälgi samuti, et temperatuur on ikka veel 45 kraadi. Nüüd lõika kalgend 1 cm kuubikuteks ja sega ettevaatlikult järgmised 10 minutit, kuni kalgendikuubikud on nähtavalt väiksemad, tõsta kuubikud vahukulbiga juustukangaga vooderdatud sõelale.

 

  1. Kalgendi pressimine

Kata kalgend juustukanga otstega ja pressi kalgendit sõelal, aseta raskus peale, teine kuss vmt sobib hästi, kuni juustu tekstuur on veidi kummine, lõika juust soovitud suurusega blokkideks.

 

  1. Juustu keetmine

Aja suures potis vesi kuumaks (keemispunktini), pane juustublokid kuuma vette. Juust vajub põhja. Pärast 5-10 minutit tüusevad blokid pinnale(sa ei peaks segama) Nüüd on juust keedetud ja tõsta jahtuma.

 

  1. Juustu soolamine

Raputa juust soolaga üle ja jahuta. Jahtunud juustublokid keera toidukilesse ja säilita külmkapis. Säilivad ca 2 nädalat.

 

  1. Juustu praadimine

Prae või grilli juustublokki igast küljest, kuni on kergelt pehme ja kuldne.

 

Sordiseeme