X
Kauplused on suurel reedel avatud kuni 16:00
Loe Veel

Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video

Kuidas luua loomulik aed: näpunäited mitmekesisuse ja loodusläheduse tagamiseks

Mis on loomulik aed? See on koht, kus tunnevad end hästi nii inimene kui ka muu elusloodus. Looduslik aed on erinevatele osapooltele ligitõmbav keskkond, mis soodustab mitmekesisust ja keskkonnasõbralikkust.

Tummine kõrvitsasupp külma ja kõleduse peletamiseks

Ära lase sääskedel oma suveõhtuid rikkuda!

Sel nädalal teatas putukateadlane Urmas Tartes, et alanud on hea sääseaasta. Hea sääskedele või hea meile, see sõltub juba meist endist – kuidas me sääskedega kohaneme, kus me viibime ja kuidas nende saabumiseks valmis oleme. Maarahva Pood annab kolm soovitust, kuidas oma suvi sääse- ja parmuvabaks muuta.

Esimesed sääsed on vaatamata jahedale kevadele endast juba mai keskpaigas märku andnud. Kuigi levinud on soovitus lasta hooaja esimesel sääsega kohtumisel tal end täis imeda, et organism kohaneks ja edasised sääsehammustused kergemini kulgeks, ei ole see tavaliselt suvel eesootavast sääsehullusest kuigivõrd päästnud. Ikka tundub iga suvi hullem kui eelmine. Mida teha, et tüütud putukad mõnusaid suveõhtuid ei rikuks?

1. Maitsetaimedega sääskede vastu

Üks võimalus on püüda sääski peletada looduslike vahenditega. Näiteks on levinud mitmed maitsetaimed, mille kasvatamine peaks sääsed koduaiast eemal aitama hoida: küüslauk, münt, basiilik, lavendel, piparmünt, rosmariin, sidrunhein ja krüsanteemid. Need sisaldavad mitmete putukate jaoks ebameeldivaid eeterlikke õlisid ja aitavad tüütud tegelased eemal hoida. Taimed tasuks istutada aiaköökide ja grillpaikade lähedale, kus seltskonnaga suveõhtuid veeta armastate.

2. Levinud sääsetõrjevahendid

Kõige enam kasutavad inimesed sääskede ja parmude peletamiseks erinevaid jaekaubanduses müüdavaid putuka- ja sääsetõrjevahendeid nagu aerosoolid, viirukid jne. Tavaliselt aitavad nad lühiajaliselt, kuid vahel on tunne, et pritsi palju tahad, ikka tulevad ja söövad läbi riietegi. Ilmselt peab igaüks leidma enda jaoks sobivaima ning seejuures silmas pidama, et ta ka ise ei oleks sääskede jaoks ahvatlev. Putukad ihaldavad neid, kes vahetult enne sporti või füüsilist tööd teinud, lõhnastanud end magusate lõhnaõlidega või pesnud tugevalõhnalise dušigeeliga. Lisaks mängivad rolli ka riided, sest väidetavalt kutsub sääski eriti must ja punane riietus.

3. Sääsepeletiga putukate arvukust piirama

Kui ikka miski muu ei aita, eriti maapiirkondades ja veekogude lähedal, kus sääski rohkem, aga saaki ehk inimesi vähem, eelistatakse üha enam läheneda strateegiliselt ehk kasutada sääse- ja parmuhordide ennetamiseks spetsiaalseid sääsepeleteid / parmupüüdjaid. Näiteks Maarahva Poes pakutav sääsepeleti SkeeterVac ongi mõeldud sääskede arvukuse vähendamiseks, meelitades enda juurde emased verd otsivad ja paljuneda soovivad sääsed ning piirates nende hävitamisega ka üldist sääskede hulka sinu valitud piirkonnas. Selline sääsepeleti vähendab sääskede arvu oluliselt kuni 5000m2 maa alal. Oma efektiivsuse tõttu on sääsepeletid viimastel aastatel väga populaarseks muutunud, sest aitavad juba suvise kõrghooaja eel hilisemaid tüütuid sääsehorde edukalt ära hoida. Sääse ja parmupeleti kasutamise puhul peaks need kindlasti üles seadma võimalikult varakult!

Helista