X
Aiandus on odavam kui teraapia
Loe Veel

Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video

Ära lase sääskedel oma suveõhtuid rikkuda!

Sel nädalal teatas putukateadlane Urmas Tartes, et alanud on hea sääseaasta. Hea sääskedele või hea meile, see sõltub juba meist endist – kuidas me sääskedega kohaneme, kus me viibime ja kuidas nende saabumiseks valmis oleme. Maarahva Pood annab kolm soovitust, kuidas oma suvi sääse- ja parmuvabaks muuta.

Kuidas luua loomulik aed: näpunäited mitmekesisuse ja loodusläheduse tagamiseks

Mis on loomulik aed? See on koht, kus tunnevad end hästi nii inimene kui ka muu elusloodus. Looduslik aed on erinevatele osapooltele ligitõmbav keskkond, mis soodustab mitmekesisust ja keskkonnasõbralikkust.

Kuidas istutada viljapuid?

Tõenäoliselt on iga pere oma aia lemmikuks just koduaia õunapuud, ploomipuud, pirnid ja kirsid. Viljapuude istutamine on lihtne ning sellega saab hakkama igaüks, kui selleks õiged nipid-trikid käes on. Kuidas seda teha, räägime lähemalt!

istutamine

Viljapuid võib istutada igal ajal, kui maapind on pehme, kuid soovituslik on istutamine ette võtta kas kevadel või sügise hakul. Kevadine istutamine algab kohe, kui maa on sulanud ja labida pinnasesse vajutada saab! Kui aga kevadine pinnas jääb liialt kuiv, tuleb kevadel istutatud puid agaralt kasta.

Viljapuude valikul tuleb lähtuda eelkõige oma maitsest ja ka istutuskoha suurusest – mida suurem on aed, seda rohkem mänguruumi taimedega tekib. Maarahva Poe viljapuude valikuga saad tutvuda meie e-poes ja ka suuremates kauplustes kohapeal.

Kuidas aga uusi viljapuid koduaeda istutada?

Istutuskoha planeerimine ja ettevalmistamine

Istutuskoha valimisel tuleb silmas pidada eelkõige pinnase eripärasid. Viljapuud vajavad kasvamiseks toitainerikast ja viljakat mulda. Pinnasest sõltub ka istutusaugu suurus – viljaka mullapinna korral piisab august, mis on poolteist kuni kaks korda suurem istiku juurepallist, savise pinnase puhul aga tuleks auk teha nii palju suurem, et sinna mahuks ka viljakat mulda juurde panna.

Istutuskoha valikul jälgi, et taim saaks piisavalt valgust ja ruumi. Olenevalt sinu valitud viljapuudest, on tark tutvuda taime omadustega enne istutamist – Kui kõrgeks kasvab taim? Kui laiaks muutub taime võra? Liiga lähestikku istutatud taimed hakkavad kiratsema ja ruumi pärast konkureerima, mis omakorda tähendab väikest või olematut saaki.

Kui oled kindlaks määranud oma viljapuude istutuskohad, kaeva vastavalt iga taime juurepalli suurusele istutusaugud. Istutusaugud peaksid olema 1.5 kuni 2 korda suuremad, kui taimepall ise.

istutusaugu kaevamine

Kuidas viljapuid istutada?

  1. Enne istutamist eemalda taimelt pakendid ja haruta juurepalli veidi lahti. Kui märkad keerdjuuri, võid need ettevaatlikult eemaldada.
  2. Valmiskaevatud augu põhja aseta veidi mulla ja väetise segu, et taimejuurtele kohe viljakas kasvukeskkond luua. Hästi sobib kasutamiseks juba valmissegatud aiamuld kompostiga.
  3. Aseta taim auku kuni juurekaelani. Väldi tüve matmist mulla alla (see võib tekitada mädanikku ja muid haigusi).
  4. Lisa taimele tihedalt mulda, et ta tema juurte ümber ei jääks liigset õhku. Vajuta muld kergelt pealt kinni.
  5. Toesta viljapuu toestusvaiadega. Selleks löö puu mõlemale poole maasse toestusvai ning seo umbes 1/3 maapinnast vaiade vahele tugev nöör või lint, mis puud toetaks. Toetusvaiad peaksid puu juurde jääma sõltuvalt puust umbes kaheks hooajaks, et taim tuulele, tormile ja muudele ilmastikutingimustele vastu peaks.
  6. Tee puu ümber mullast kastmisnõgu, et hilisemal kastmisel vesi puu juurest ära ei voolaks.
viljapuude istutamine

Kastmine

Värskelt istutatud viljapuid tuleb vahetult peale istutamist hoolikalt kasta. Kastmist võib vähendada nädalate kaupa: esimesel nädalal kasta puud iga päev, teisel nädalal üle päeva jne. Uue viljapuu puhul on oluline, et pinnases säiliks piisav niiskus, seega võib puu kastmisel korraga kasutada päris suurt kogust vett (ca 10 liitrit).

PS! Lehtides tarbib taim kordades rohkem vett, seetõttu peab eriti esimesel aastal terve hooaja puud jälgima, et veepuudust ei tekiks.

Hooldamine

Kevadel tasub juba kasvavale taimele lisada kevadväetist, mis aktiveerib mulla elustikku, parandab toitainete konsentratsiooni ja parandab mulla struktuuri. Maarahva Poe valikust leiad sobiva kevadväetise.

Sügisel tuleb puid väetada sügisväetisega, mis aitab vastu pidada kargeid talvekülmasid ja raskeid ilmastikutingimusi.

Iga viljapuu vajab kasvuks erinevaid tingimusi, seetõttu tasub kohe alguses pidada nõu viljapuude müüjaga ja tutvuda oma valitud sortide eripäraga. Hästi kasvatatud viljapuud toovad peagi koduaeda silmailu ja toidulauale värskeid maitseelamusi. Head istutamist!

Helista