X
Kauplused on suurel reedel avatud kuni 16:00
Loe Veel

Värske haputaigna sai kuldse krõbeda koorikuga: retsept + video

Ära lase sääskedel oma suveõhtuid rikkuda!

Sel nädalal teatas putukateadlane Urmas Tartes, et alanud on hea sääseaasta. Hea sääskedele või hea meile, see sõltub juba meist endist – kuidas me sääskedega kohaneme, kus me viibime ja kuidas nende saabumiseks valmis oleme. Maarahva Pood annab kolm soovitust, kuidas oma suvi sääse- ja parmuvabaks muuta.

Kuidas luua loomulik aed: näpunäited mitmekesisuse ja loodusläheduse tagamiseks

Mis on loomulik aed? See on koht, kus tunnevad end hästi nii inimene kui ka muu elusloodus. Looduslik aed on erinevatele osapooltele ligitõmbav keskkond, mis soodustab mitmekesisust ja keskkonnasõbralikkust.

5 ettekasvatamise nippi: seemnest eluterve taim

Koduse aiapidamise juures on vist kõige rahuldavam ettevõtmine seemnest taime kasvatamine. Alati see aga ei õnnestu ja pahatihti otsustab selle ettevõtmise edukuse just seemne kvaliteet.
Tegelikult saab ise seemnele veidi “naturaalset kasvuhormooni” süstida. 😉

Selles postituses räägime lähemalt, milliseid nippe ja tehnikaid kasutades suurendame tõenäosust, et seemnest kasvab välja üks terve toataim.

Esiteks, pea kasvupäevikut!

Tihtipeale minnakse sellest punktist ringiga mööda, kuid tegelikult peitub päeviku pidamises ja protsessi dokumenteerimises suur väärtus. Vahet ei ole, kas kasvatad oma tarbeks lille- ja köögiviljataimi või tegeled suure mõõtmelise tootmisega – kasvupäevikuga alustades võid kindel olla, et järgmisel aastal oskad paremini kasvuprotsessi planeerida.

Mida siis ikkagi dokumenteerida?

  • Seemnete mulda jõudmise kuupäeva.
  • Idanemise kuupäeva ja õnnestumise protsenti.
  • Aega, mil idanenud taimehakatised ümberistutamiseks valmis on.

Teiseks, hoiusta seemneid jahedas ja pimedas

Seemned on väga habras kaup ja kui nendega hoolimatult käituda, meeldib neile selle eest kätte maksta. 🙂 See tähendab, et nende idanevus võib kannatada. Sobivatel tingimustel võivad mõned seemned säilida koguni tuhandeid aastaid, kuid sellised tingimusi võib leida vaid Norra suurest seemnepangast.

Selleks, et säilitada seemnete puhkeseisund, tuleb neid hoida jahedas ja pimedas kohas, kus on madal niiskustase. Hea näide selleks on kasutada külmkappi. Seemneid säilitades soovitame need kindlasti ka sildistada, märkides ära aasta, seemne sordi ja päritolu. Meie kogemusel sobivad seemnete säilitamiseks taasavatavad grip-kotid, mis on omakorda asetatud plastikust karpidesse.

Selleks hetkeks, kui oled valmis seemned mulda panema, on sul võimalik kontrollida ka nende seisundit (seda vaid valitud seemnetel ja kindlasti mitte kõigil).
Pane seemned mõneks tunniks toasooja vette – elusad seemned peaksid põhja vajuma ning mitte-nii-elusad pinnale jääma.

Kolmandaks, kasuta laiemaid ettekasvatusnõusid, vältimaks ülerahvastumist

Plastik– või turbapotid sobivad imehästi ettekasvatuseks. Soovitame kasutada pigem laiemaid nõusid või panna vähem seemneid korraga mulda. See tagab seemnetele piisavalt kasvuruumi ning liigse vee äravoolu, et noored taimejuured tervena püsiksid. Ettekasvatuseks sobivad isegi tühjad jogurtitopsid, kuid drenaaži jaoks tuleb ka neile teha põhja mõni auk.

Kindlasti tuleb üle kontrollida, et kasvunõu oleks puhas ja bakteritest vaba. Selleks sobib valgendaja 10%-line lahus, mille sees tuleks kasvunõud hoida umbes 15 minutit ja pärast mida lasta sel kuivada kohas, kus on hea õhuliikuvus.

istutuskast

Neljandaks, vajuta seemned mullaga tasa, et saavutada kasvupinnasega hea kontakt

seemned

Üldine reegel on selline: seemne mulda panemisel peaks ta jääma umbes kahe seemne jagu mulla alla. Seda siis vastavalt külvatavale seemnele. Palju valgust vajavad ja tillukesed seemned peaksid jääma mulla peale. Mõlemal juhul tuleks aga kindlaks teha, et seemnel on hea kontakt niiske mullaga. Selleks, et kindel kontakt saavutada võib õrnalt klaasi põhjaga seemnetele peale vajutada. Et soodustada idanevust, peab külvatud seemnete ümber olema tagatud hea õhu liikumine ning soe temperatuur.

Ja viimaks, kata anumad toidukilega, et hoida stabiilset niiskustaset

ettekasvatamine

Köögivilja– ja lilleseemned on väga tundlikud ala- ja ülekastmisele. Kui seemned on külvatud, aitab kilega katmine hoida ühtlast niiskustaset. Sellegi poolest tuleks nii idanevust kui ka niiskustaset igapäevaselt kontrollida.

Kui tundub, et muld on kuiv, aseta ettekasvatusnõu 1cm sooja vee sisse taldrikul. Muld imab põhja kaudu vajaliku vee ja toitained ning teeb omad korrektuurid. Kui muld on vaid pealt kuivanud, tõsta toidukile üles ning pritsi see pihustiga pealt kergelt niiskeks. Kohe, kui seemned näitavad idanemismärke, eemalda toidukile.

Need neli sammu aitavad su seemnel sirguda jõuliseks ja kauakestvaks toataimeks. Kui vajad ettekasvatustarvikuid või põnevat seemnete valikut , millega teooria praktikasse panna, külasta meie kauplusi või e-poodi.

Helista