X
Kauplused on suurel reedel avatud kuni 16:00

Õunaäädika 5 kasulikku toimet sinu tervisele

Õunaäädikal on mitmeid erinevaid tervisele kasulike omadusi kuna äädikas on väga antimikroobne ja sisaldab palju antioksüdante. Kindlasti olete kuulnud selle positiivsest mõjust kolesterooli- või kaalu langetamisele – niisamuti veresuhkru langetamisele.

Äädikas on ka hea toidusäilitaja. Erinevad uuringud ütlevad, et äädikhape ei lase bakteril nagu “E. Coli” toidus levida ega seda riknema panna. Kui sa otsid viisi kuidas võimalikult orgaaniliselt toiduaineid säilitada, siis õunasiidriäädikas võib olla selleks õige viis.

Õunaäädikat on sajandeid kasutatud nii meditsiiniliselt kui ka toidu valmistamisel ning ilmselt on võimalik leida lõputult erinevaid artikleid õunaäädika kasulikest mõjudest. Selles postituses vaatame valmistamisprotsessi natuke sügavamalt, et õunaäädika mõjudest rohkem teada saada.

1. Palju tervislikke toimeained

Õunasiidriäädikad, õunaäädikad ja erinevad on loodud kõik sarnase protsessiga.

Mis vahe on aga õunaäädikal või õunasiidriäädikal?
Absoluudselt mitte kui midagi!

Ainuke konks on see, et siidriäädikat võib valmistada ka teistest puuviljadest või marjadest. Tavapäraselt kasutatakse siiski õunu, mis bakterite abil käärima pannakse.

Esmalt lisatakse purustatud õuntele pärmi, mis kääritab puuviljasuhkrud ja mille hapetest tekib lõpuks alkohol. Sellele lisatakse omakorda ainulaadsed bakterid, mis kääritavad alkoholi kuniks sellest saab äädikhape.

Tugeva maitse ja lõhna annab tootele just äädikhape, mis on teaduslike uuringute põhjal kõikide tervislike omaduste vundament. Siinkohal on kindlasti oluline äädikhappe kvaliteet – selle filtreerimise protsess ning kääritamistingimused. Üldjuhul on näiteks õunasiidriäädikates 5-6% äädikhapet.
Orgaaniline ja filtreerimata õunasiidriäädikas sisaldab proteiini, erinevaid häid baktereid ja ensüüme, mis annavad tootele häguse väljanägemise. Ka see võib olla üks oluline osa õunaäädika heast mõjust tervisele, kuid seda pole veel teaduslikult tõestatud.

2. Kahjulike ainete reguleerimine seedeprobleemide korral

Orgaaniline, ehk kergelt hägune ja settega õunaäädikas võib aidata immuunsussüsteemil paremini tööd teha ja mõne inimeste puhul saab sellega vältida näiteks kõhukinnisuse süvenemist. Lisaks kõhukinnisusele võib õunasiidri äädika tarbimine aidata ka maohappe häiretest ja haavanditest üle saada, kuigi see sõltub igast inimesest ja sellest, mis neid haavandeid põhjustab.

Õunaäädikas sisaldab ohtralt kolesterooli alandavat pektiini ning palju erinevaid mineraale, mis on organismi jaoks ideaalses tasakaalus. Eriti tuuakse välja kaaliumi, kuid leidub ka magneesiumi, kaltsiumi, väävlit ning rauda.

3. Veresuhkru taseme reguleerimine

See on õunaäädika kõige tuntum eelis. Eriti suhkruhaigetele on veresuhkru tase midagi sellist, mida tuleb tõsiselt võtta. Ajakirjas Diabetes Care avaldatud uuringus öeldakse, et äädikas võib suurendada insuliinitundlikkust, eriti kui sööte toitu, milles on palju süsivesikuid.

Kui sööte enne söömist õunasiidri äädikat, aeglustab see suhkru eraldamist toidust verre. See hoiab ära suhkrusisalduse tekkimise – olukorras, kus veresuhkru tase hüppab järsult pärast kõrge süsivesikute sisaldusega dieedi söömist.

Teiste uuringute kohaselt võib äädikas suurendada insuliinitundlikkust 19 protsendil II tüüpi suhkruhaigusega inimestest ja 34 protsendil diabeediga inimestest. Väidetavalt vähendab kaks supilusikatäit õunaäädikat enne magamaminekut 2. tüüpi diabeetikute suhkru taset hommikul 6 protsenti.

4. Kaalu langetamine

Õunasiidriäädika kõige usaldusväärsem eelis on see, et see aitab teil kaalust alla võtta. Siinkohal tuleks tähele panna seda, et õunaäädikas on pelgalt vaid üks tööriistadest. Kaalu langetamine vajab toetamist nii toitumise, kui ka aktiivse liikumise poolelt.

Toitumisspetsialisti Debbie Davise, WebMD aruanne väidab, et õunaäädikas võib mõjutada kehakaalu langust. Õunasiidri äädika pikaajalist mõju tervisele uurinud uuringus leiti, et õunasiidri äädika tarbimine võib aidata teil kaalust alla võtta, isegi kui seda tehakse väikestes kogustes.
Tarbides vaid 2 supilusikatäit äädikat igapäevaselt enne suurt sööki 4 nädala jooksul, võib kaal langeda kuni 2kg ühes kuus.
Kindlasti ei tohiks õunaäädika tarbimine olla ainuke kaalulangetusviis, vaid seda tuleks teha koos õige toitumise ja liikumisega.

5. Küüned, juuksed ja nahk

Kõõmavastane toime

Õunaäädikas on naturaalselt antibakteriaalse ja seenevastase omadusega, mis kaotab kõõma põhjustava pärmi ja ennetab uue teket. Õunaäädikas on sama efektiivne nagu ketokonasool või püritioontsink – kaks püha graali, mida kasutatakse kõõmašampoonides. Küll aga on õunaäädikas naha vastu tunduvalt õrnem.

Peanaha sügelus ja ärritus

Isegi, kui tegemist on äädikaga, aitab see ärritust leevendada. Õunaäädikal on ka looduslik põletikuvastane toime, mis rahustab peanahka. Erinevalt kauplustest kättesaadavatest viimistlusvahenditest ei jäta õunaäädikas juukseid raskeks ja rasuseks.

Muudab juuksed läikivaks ja siledaks

Peanaha loomulik pH on nagunii pisut happeline, aga juuksehooldustooted muudavad olukorra veelgi hullemaks. Happeline õunaäädikas aitab pH-d tasakaalustada ja muudab kiharad imepehmeks.

Puhastab nahka

Nimekiri õunaäädika kasulikest vitamiinidest nahale on üsnagi pikk. Lühidalt öeldes saab seda tõhusalt kasutada toonikuna (üks osa äädikat segatuna kahele osale veele). Soovitatav oleks jätta see segu terveks ööks nahale, sest niiviisi toimides võib see vähendada kortse ja aknet. Samuti võib seda edukalt kasutada rasuse naha puhul, sest õunaäädikas omab ka nahka klaaristavat toimet.

6. Kasutusviisid

Sobib nii joogiks, marinaadiks kui ka salatikastmeks.

salatikaste

Raudne reegel õunaäädika lahjendamise osas on 1tl klaasi vee kohta. Vajadusel võib lisada veidi mett või vahtrasiirupit.
Sama põhimõtte kohaselt võib kuumale veele lisada:
2 supilusikatäit õunaäädikat,
2 supilusikatäit sidrunimahla,
maitse järgi mett,
kaneeli ning cayenne’i pipart.

Lisaks võib äädikat kasutada salatikastmeks, mis sobib hapukoore asemele klassikalisel tomati-kurgisalatil. Selleks tuleb segada kokku veerand klaasi oliiviõli kolme neljandiku õunaäädikaga, lisada sellele supilusikatäis suhkrut ning maitsestamiseks tilli, soola ja pipart.

Lisaks võib äädikat kasutada salatikastmeks, mis sobib klassikalise tomati-kurgisalati peale hapukoore asemel. Selleks tuleb segada kokku veerand klaasi oliiviõli kolme neljandiku õunaäädikaga, lisada sellele supilusikatäis suhkrut ning maitsestamiseks tilli, soola ja pipart.

Näidisretseptid:

  1. Jook: Helde sorts rabarberi shrubi, klaas jääd täis ja lisada soovi järgi mullita või mulliga vett.
    Lisaks sobib rabarberi shrub suurepäraselt puuviljasalati maitsestamiseks .
  2. Marinaad: pisut kadaka shrubi, pisut head õli , õunamahla või veini – soola, pipar ja sibulat.
    Pane lihatükid klaaskaussi ja vala marinaad peale ning sega. Lase mõnda aega imenduda ja grilli.
  3. Salatikaste: võta 1 osa õuna shrubi, 2 osa head õli , pisut soola ja pipart, klopi omavahel läbi ja vala salatile, kus on meelepärast rohelist, tomatit ja kurki.
Helista